BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 17:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 1,6 M43 Wskaźnik temperatury nie działa
PostNapisane: 9 maja 2009, 13:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54 B52
Mam problem ze wskaźnikiem temperatury mianowicie kiedyś jak się woda zagotowała samochód poszedł do mechanika wymienił kilka części i po jakimś czasie się jeszcze raz zagotował wtedy wymieniono chłodnice i wentylator.
Problem jest tego typu że po pierwszej naprawie przestał działać poprawnie wskaźnik temperatury. Mianowicie jak się drugi raz zagrzał to wiedziałem tylko dlatego że się zapaliło to czerwone pole bo wskazówka nie doszła do końca. teraz jak jeżdżę to wskazówka tak samo nie podnosi się wskazując temperatury ( tylko niekiedy jak jej sie zachce na chwile dojdzie do połowy postoi troszkę i znowu wróci wskazując że silnik jest zimny)
Robiłem test komputera i przy teście wszystkie wskazówki idą ładnie do końca i wracają tak jak powinny)
Wie ktoś co może być przyczyną i jak się pozbyć tej usterki?
( jak byłem u elektryka kiedyś to mi powiedział że może na złączu czujnika temperatury coś nie styka i to dlatego ale gdzie ja znajdę to złącze? )
Dodam tylko że posiadam BMW 316i M43 rok 07/1994

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, 18:44 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego masz dwa czujniki jeden daje sygnał do kompa a drugi do wskażnika
poszukaj sobie tutaj http://www.realoem.com/bmw/select.do

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, 19:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E38 '95
Kod silnika: M60B40 +LPG
Mam podobnie u siebie, tyle, że temperatura wody jest w normie. Wskaźnik leży, kiedyś tam kilka razy się podniósł, nie wiem dlaczego, a jak opadł to już na dobre. Podpiąłem się pod komputer, diagnostyka pokazała że temperatura wody to ok 70'C (czyli w normie, oznacza to też że sam czujnik jest sprawny), ale temperatura, którą pokazywałby mi wskaźnik na desce rozdzielczej, gdyby działał, to 80'C. Sęk w tym, że on i tak nic nie pokazuje. Sam mechanizm poruszający wskazówką oczywiście działa, bo przy teście zegarów lata na prawo i lewo. Według pewnego elektryka samochodowego problem tkwi gdzieś w desce rozdzielczej, ale gdzie dokładnie - nie jest pewien. I raczej się nie upewnię, bo elektryk twierdzi że to 'dziadowska' robota trochę - musiałby mi wyjąć deskę, okazałoby się że to usterka której nie da się naprawić, ja będę musiał mu zapłacić a i tak potrzebne będą nowe zegary. Do kitu.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, 20:10 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
a po co całą deskę? wystarczy same zegary przewody idą od czujnika do wskażnika na desce trzeba je odszukać i sprawdzić

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2009, 21:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54 B52
DCool napisał(a):
Mam podobnie u siebie, tyle, że temperatura wody jest w normie. Wskaźnik leży, kiedyś tam kilka razy się podniósł, nie wiem dlaczego, a jak opadł to już na dobre. Podpiąłem się pod komputer, diagnostyka pokazała że temperatura wody to ok 70'C (czyli w normie, oznacza to też że sam czujnik jest sprawny), ale temperatura, którą pokazywałby mi wskaźnik na desce rozdzielczej, gdyby działał, to 80'C. Sęk w tym, że on i tak nic nie pokazuje. Sam mechanizm poruszający wskazówką oczywiście działa, bo przy teście zegarów lata na prawo i lewo. Według pewnego elektryka samochodowego problem tkwi gdzieś w desce rozdzielczej, ale gdzie dokładnie - nie jest pewien. I raczej się nie upewnię, bo elektryk twierdzi że to 'dziadowska' robota trochę - musiałby mi wyjąć deskę, okazałoby się że to usterka której nie da się naprawić, ja będę musiał mu zapłacić a i tak potrzebne będą nowe zegary. Do kitu.

Dokłądnie to samo u mnie bo po naprawie chłodnicy jest ok temperatura jest w normie tylko że wskazówka nie pokazuje. przy teście zegarów ok śmiga, czasem jak jade to rzadko ale bywa ze idzie i chwile postoi na środku tak jak powinna a po chwili opada i znowu leży " nieżywa"
I szczerze powiedziawszy kompletnie nie wiem co może być tego przyczyną i jak się zabrać żeby to naprawić

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1