mam E36 320ia w sedanie 92 rok już ponad trzy lata.
Mój pierwszy samochód z automatem, wcześniej miałem E30 318i i powiem że już zawsze jak tylko będzie mnie stac na automat to będę automatem jeździł. Automat dla mnie to nowocześniejsze rozwiązanie skrzyni biegów tak jak układ kierowniczy ze wspomaganiem. Oba są droższe w naprawie i na początku nikt tego w aucie nie chciał a tu proszę kto wolałby jeździć autem bez wspomagania kierownicy??
Automat w E36 nie jest najlepszego sortu bo z tego co wiem to wyrób GM niestety, zwróć uwagę na moment zmiany biegów przy mocniejszym przyspieszaniu jak będziesz czół kopniaki w plecy to skrzynia już się prawdopodobnie kończy ale powiem tak nowa/używka kosztuje 400 zł na allegro i podobno nie jest to wielki klopot wymienić a mechaniki biorą 300-400 za taka wymianę wymiana oleju i filtra dynamiczna kosztuje od 330 do 400 zł jak uda ci sie tyle wytargować u sprzedawcy tej kupety to warto brać
Przeciwnicy automatów (a jest ich wielu) to najczęściej ludzie którzy nie mieli z nimi nic nigdy wspólnego albo raz się przejechali i na podstawie jednej jazdy wyrobili sobie błędną opinię

Automatem trzeba się niestety nauczyć jeździć, ale naprawdę opłaca się chwilę pomęczyć bo potem przez kilka latek czeka nas błogosławieństwo automatu, wygoda, komfort i przyjemność z jazdy
Spalanie, no cóż 6er musi łyknąć swoje więc na wstępie założyłem gaz sekwencyjny

trzeci rok jeżdżę na LPG i nie ma i nie było żadnych z tym kłopotów. Pali mi w trybie mieszanym około 11-12 litrów gazu w zależności od nogi co nie znaczy że nie da się zejść poniżej 10 !! ale to już nie jest przyjemność tylko walka i na dłuższą metę się tak nie da poniżej 60 roku życia jeździć. Cóż przy cenie za gaz 1,60 zł to ten litr w tą czy w tamtą nie ma znaczenia
Kilka razy nią robiłem dłuższe trasy i niestety nie chciała zejść poniżej 10 literków ani poniżej 160 km/h

pewnie wzięłaby i 8 gdybym jechał 90 km/h ale nie chciało mi się tego sprawdzać więc pewności nie mam.
pozdrawiam i udanych zakupów
StraHu