BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 10:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z kołem dwumasowym
PostNapisane: 5 lipca 2009, 15:32 
Forumowicz

hey stuka mi owe koło mam pytanko czy można założyć zwykłe koło zamiast tego badziewia? silnik m52b20 bo wydatek 1000 z groszami jakoś mi się nie uśmiecha. Jak pasuje to od jakiego silnika. z góry dzięki za odpowiedzi pzdr aaa jeszcze jedno pytanie a może da sie jakoś zregenerować? co tam jest w środku sprężyny czy jakaś guma?

Ostatnio edytowano 5 lipca 2009, 18:45 przez przemO7716, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 22:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
od tych pasuje
http://bmwfans.info/parts/catalog/21211223593/

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 22:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Audi 80 B4Q VR5T
Kod silnika: AZX
da się zregenerować ale nie polecam, najlepiej zwykłe koło tak jak wcześniej wspomniałeś, potrzebne będą krótsze śruby mocujące koło, koło zamachowe, rozrusznik, nowa tarcza sprzęgłowa i docisk, no, najlepiej kupić cały komplet nowego sprzęgła a reszte używane.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 23:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
dwumasowka a zwykla zamachowka to inne rozwiazania tlumika drgan i tak jak racesupport mowi trzeba cale sprzeglo wymienic. ale r6 w e36 nie wychodzily z tlumikiem w tarczy i nie wiem czy to zda egzamin a liczac nowe sprzeglo+kolo zamachowe+robocizna to cie wyniesie kolo 1000zl i nie masz pewnosci co do dzialania. Dwumasowka jest duzo ciezsza i daje kilka Nm wiecej niz pojedyncze kolo. Osobiscie chyba bym nie ryzykowal z zamiana na "mniejsze"kolo...

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 23:12 
Przyjaciel forum

też o tym samym pomyślałem, że koszta będą podobne, mocy przybędzie ale Nm spadną, wiem bo mam takie koło i tak jeżdże :) Nie wiem dokładnie jak jest bo na hamownie dopiero za 2tyg. Koło zamachowe pasuje z jakiegoś modelu poniżej E36 nie wiem dokładnie z którego chyba z E32, oczywiście takie koło skoro pasuje to pasuje także do niego docisk i tarcza która ma sprężyny pochłaniające drgania. Ja kupiłem komplet za 1000zł (http://allegro.pl/show_item.php?item=637821018) Kompletu nie znajdziesz ale skompletować się da ;) A koło dwumasowe to koszta chyba z tego co pamiętam od 1300 do 1800zł.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 17:40 
Forumowicz

czesiio dzięki za link ;) no tak wiem że trzeba kupić ze zwykłym kołem tarcze docisk i tak dalej :) widzicie mi nie chodzi o jakieś tam konie dodatkowe czy Nm. Jeździłem przedtem CRXem i co tu dużo gadać m52b20 to jest lama ociężała w porównaniu do Hondy. heh wracając do tematu a słyszał ktoś o regeneracji? dają na to 12 miesięcy gwarancji ponoć :P 500 zł za koło regenerowane jeszcze da się wytrzymać ;) aaa dzięki za zainteresowanie tematem

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 07:31 
Przyjaciel forum

przemO7716 napisał(a):
a słyszał ktoś o regeneracji? dają na to 12 miesięcy gwarancji ponoć

tak, też to rozważałem, ale myśle, że jak już koło dwumasowe to nowe, regenerowane to zawsze regenerowane, no chyba, że chcesz tym jeździć np rok i sprzedać to regeneruj :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2009, 19:12 
Forumowicz

racesupport no mam w planie zmienić silniczek na większy w okolicy zimy więc może do zimy pośmiga na regenerowanym ;) ale czas pokaże jak to jeszcze będzie. dzięki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1