BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 21:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] eksploatacja bmw serii 3
PostNapisane: 22 września 2009, 21:07 
Witam planuje zakup BMW E36 318i + LPG rocznik tak od 91' do max. '94. Nie dysponuję zbyt wielką gotówką, gdyż posiadam jedynie na ten cel 5 tys. zł. W oko wpadła mi np. ta http://moto.allegro.pl/item737117633_bm ... i_lpg.html

Studiuje na dziennych, ale na gaz i ubezpieczenie pieniążki będę posiadać. Chodzi mi o awaryjność tych modeli BMW min. zważając na wiek auta. Często słyszę, że jeżeli kupie dowolne BMW i jeżeli coś się popsuje to muszę liczyć się z wysokimi kosztami naprawy. Ludzie min. na Allegro sprzedają części do BMW pojedyncze lub całe samochody na części za małe pieniądze, a więc wysokie koszta naprawy BMW serii 3 to jedynie mit ? Czy BMW psują się częściej niż inne auta ? Pytania może i głupie, ale jeżeli samochód będzie psuł się często to więcej czasu przestoi w garażu niż spędzę w nim jeżdżąc ze wzg. na mały budżet :P Proszę o ewentualne rozwianie moich wątpliwości.

Co oznacza "i" po modelu samochodu, który podałem na początku tj. 318i? Wpisałem tak, ponieważ większość samochodów z giełdy miała tak określony model, proszę o wyrozumiałość w tym przypadku :P

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: 525i
Kod silnika: N52b25
za 5 tyś nie kupisz dobrego/sprawnego e36 z gazem, bez gazu tak i to bedzie rok 91 moze 92 czyli silnik m40.

Koszty eksploatacji na studenta mogą być za wysokie jednak w porównaniu z innymi autami wypada bardzo korzystnie, ma dobre dosyć trwałe zawieszenie .

Jeśli chodzi o części są w normlanych cenach , nie droższe niż innych marek, duzo zamienników, za szrotach też coś sie znajdzie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:22 
Forumowicz

Moje BMW: e39 528
Kod silnika: M52B28
ja mialem m40 z 92r i jak ja kupilem to wymienilem obowiazkowo rozrzad plyny kable swiece itp a pozniej dlugo dlugo nic nie robilem...pozniej tylko lozyska zaczely powoli siadac a koszt jednego to ok100zl na tyl.....za wymiane nie palcilem bo sam to robilem...generalnie te auta sie nie psuja jak to mowia..jak dbasz tak masz...wedlug mnie to bardzo wdzieczne auta.....

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Wszystkie auta benzynowe z tego okresu mają "i" - wtrysk (injection), diesle mają d (tds, td, d). Utrzymanie wcale nie jest najdroższe, aczkolwiek w porównaniu z daewoo jest drogo :) za 5000 kupisz coś co nie sprawi Ci przyjemności, ja bym jeszcze poczekał i odłożył tak żeby styknęło na auta od 93 roku, poniżej masz silnik m40 który jest na pasku i jest motorem który sprawia wiele problemów, po marcu 93 masz silnik m43 na łańcuchu, który nie posiada wad m40.

Ostatnio edytowano 22 września 2009, 21:28 przez Juras, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:27 
Częsty bywalec

Samochód to nie tylko lanie gazu i OC to wszelkie płyny, paski, mechanika, wiadomo ,że w takim samochodzie (z tego roku) może sie coś zepsuć trzeba to wziąc pod uwage.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:33 
Forumowicz

jurexxx napisał(a):
silnik m40 który jest na pasku i jest motorem który sprawia wiele problemów, po marcu 93 masz silnik m43 na łańcuchu, który nie posiada wad m40.

miales kiedys m40?jesli nie to nie pisz bzdur...kazdy narzeka jaki to ten slinik jest zly....jak sie nie umie jezdzic i nie dba sie o auto to nawet m50 zakatujesz....

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
LAQ napisał(a):
miales kiedys m40?jesli nie to nie pisz bzdur...kazdy narzeka jaki to ten slinik jest zly....jak sie nie umie jezdzic i nie dba sie o auto to nawet m50 zakatujesz....

A widzisz sęk w tym że miałem :P
Jak nie falowanie obrotów, to szarpanie, jak nie szarpanie to klekot, jak nie klekot to wymiana paska, jak nie wymiana paska to falowanie i tak w koło Kamilu. M40 zrobiłem 90.000 kilometrów, owszem przejeździł, ale to nie było to. Dlatego radzę m43.

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:44 
Forumowicz

jurexxx napisał(a):
LAQ napisał(a):

A widzisz sęk w tym że miałem :P
Jak nie falowanie obrotów, to szarpanie, jak nie szarpanie to klekot, jak nie klekot to wymiana paska, jak nie wymiana paska to falowanie i tak w koło Kamilu. M40 zrobiłem 90.000 kilometrów, owszem przejeździł, ale to nie było to. Dlatego radzę m43.
wiesz nie mowie ze nie masz racji z tym m43 wiadomo lancuszek itp...ale wiesz na swojego m40 zlego slwoa nie powiem bo nigdy mnie nie zawiodl...na poczatku jak go kupilem byl troszke zaniedbany ale wzialem sie za niego....zrobilem nim kupe kilosow...teraz mam 2.5 a to tylko dlatego ze brakowalo mi juz troszke mocy....heheh

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:45 
Częsty bywalec

JA też miałem m40 nie powiem, że chodził źle ale drugi raz raczej bym nie chciał

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
ten a aukcji to padaka ;d a jaki wygar ;d

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:03 
Pierwsze kroki

hmm za 5 tys jak dobrze poszuka to znajdzie. Ja kupilem za 5,5k (sprzedawca chcial 6) 316i 1995r benzyna ale jechalem 200km po nia. Niemoge ani jednego zlego slowa o niej powiedziec bo jak narazie nic nowego pozatym co bylo nie wyskoczylo. Po zakupie oczywiscie wymiana plynow no i lancuch wiec rozrzad mi odpada z oplat. Samochod pali normalnie wcale spalanie nie jest takie wygorowane no i czesci wiadomo chcesz bardzo dobre to placisz duzo chcesz takie zeby na jakis czas ci stykaly wiec placisz taniej. Jesli chodzi o czesci do innych samochodow typu deawoo czy fiat to owszem sa o polowe tansze ale zato o polowe szybciej sie zuzywaja wiec wychodzi na to samo a nawet wieksze koszty robocizny (jesli samemu niepotrafisz wymienic). Wiec kupno bmw sie oplaca i wcale nietrzeba sie bac o koszty. pzdr i mam nadizeje ze zawita do nas nowy wlascicel bmw

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 22:32 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Na upartego coś znajdzie... Ale sie musisz dokładnie sie porozglądać, biorąc pod uwagę fakt ze jakiś dodatkowy wkład $$$ cię nie ominie ;) Na twój dobry początek, za te pieniądze proponowałbym rozejrzeć sie na zadbanego opla ASTRE 1;)

pomimo wieku, oraz przebiegu, auta są na prawdę tanie w naprawie, i do tego większość bezkolizyjnych silników (wiec nie ma co tam nawet zaglądać pod maskę) ;)

Jak na dojazd na uczelnie... Auto sie na pewno spisze... ;)

Wiadomo urok BMKi przyciąga... ale te 5 tyś to nie zawiele na taka markę :ok:(kupić można tanio... Ale co dalej...???)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 10:16 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
prawdę mówiąc za 5 tysiaków poszukałbym raczej zadbanego E30 na lepszym wypasie i od fana marki. E36 za 5 kolesi to niestety będzie złomik poobijany i raczej puszka bez dna no chyba że będziesz miał bardzo dużo szczęścia co się rzadko zdarza niestety. Wiem że E30 nie wygląda jak E36 i że to starsza technologia ale jak masz tak ograniczony budżet i martwią cie koszta napraw to myślę że to jedyny sposób by zostać przy marce. Poza tym zadbane E30 na ładnej feldze potrafi sie lepiej prezentować niż niezadbane E36 na 15" z kołpakiem i dziurą po halogenie bo nie będzie Cie stać na nowy :(

tu masz choćby dwa przykłady z Allegro :

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=750089622

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?ite ... 38#gallery

pozdrawiam
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 10:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Cytuj:
http://aukcja.onet.pl/sho...7915638#gallery

No ta niebieska ładnie sie prezentuje :ok:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 11:36 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Czerwona może nie porywa wyglądem ale wyposażenie i stan zużycia imponujące :)

A tak apropo czerwonej to słyszał ktoś o takim silniku w tym modelu??

W każdym bądź razie w porównaniu do każdej E36 za 5000 to jest Lalka nawet 316i w takim stanie nie znajdziesz i z taką mocą i wyposażeniem w budzie E36

pozdr
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 12:01 
Forumowicz

Moje BMW: e36 touring tds
Garaż: Mam
znajdzie znajdzie panowie DOrzuci tysiaka i będzi miał coupe 1,8 m 43 z niemiec na klimie i w pełnym wypasie tylko ze to nie wszystko bo dochodzą koszty opłat celnych itd i tu sprawa sie rypie 2 wariant jest anglik za 3 tysiki bedzie rocznik już 94nawet w zwyż dokłada 2tys za przekładke i ma europe Ja tak zrobiłem Za 4 tys kupiłem cabrio 96 rok 1,8 m43 i od wczoraj już nim latam z reje. nie było problemów.Także można ale trzeba troche pokombinować

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 14:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: N42
Ja bym Ci raczej polecił E30 jeżeli chodzi o BMW, bo za 5tysi ciężko będzie dostać dobre E36, ewentualnie Honde Civic albo Astre

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 14:39 
Forumowicz

wychuchane e30 to niełatwo znaleść...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1