BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Duze spalanie benzyny
PostNapisane: 11 października 2009, 10:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Witam.Posiadam BMW e36 1.8(m43) nie dawno zalozylem do niej sekwencije...Wszystko jest cacuś, pracuje ślicznie, praktycznie nie ma żadnej różnicy w mocy gdy jedzie sie na benzynie czy na gazie, nawet podczas piłowania na jakimś biegu i jednoczesnym przełączeniu na benzyne czy na gaz nie ma nawet szarpnięcia.Spalanie na gazie miesci sie od 8-12 z tego jestem zadowalony... ale nie wiem czemu 20l benzyny na samo odpalanie starcza mi tylko na 2 tygodnie (gdzies 500-700 km)czy to normalne?Wskazowka od benzyny normalnie w oczach sie zmiejsza....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 11:19 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
A z rana zanim przełączy sie na gaz,to ile jedziesz km na benzynie?
ogólnie za duże to spalanie benzyny... jeżeli jeździsz praktycznie na lpg...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2009, 11:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
Wysokie spalanie pb może się brać z tego, że auto musi się na tej PB rozgrzać. Później po rozgrzaniu wrzuca na lpg i spalanie gazów jest już normalne, bo na ciepłym motorze...

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 06:07 
Pierwsze kroki

Jakies 5km i juz mi sie przelacza...Przed zalozeniem gazu mialem dziwne falowanie obratow moze to byc sonda lambda?odpinalem ja i silnik pracuje tak samo...

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 06:27 

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
W gazie nigdy nie jezdzilem ale wszyscy moi znajomi chwile po odpaleniu robia taka delikatna przegazaowke wlasnie po to zeby przelaczyc sie na gaz. Mysle ze to jest rozwiazanie Twoich problemow.

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 07:22 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
ded napisał(a):
W gazie nigdy nie jezdzilem ale wszyscy moi znajomi chwile po odpaleniu robia taka delikatna przegazaowke wlasnie po to zeby przelaczyc sie na gaz. Mysle ze to jest rozwiazanie Twoich problemow.

W instalacjach od 2 generacji w zwyz, oprócz obrotów (przykładowo od 2 tys) przełącza sie gaz, ale nie pozwoli też na to czujnik temperatury zewnętrznej... Wiec jezeli silnik jest nie rozgrzany przy gazówka też nic nie da... (zawsze można wałczyć samoczynnie gaz, przytrzymując centralkę(lub inaczej), (ale to nie jest dobra opcja dla silnika) ;)

Przykładowo u mnie nie przełączy sie na gaz, jeżeli temperatura na ori termometrze bmw spada poniżej 8 stopni, ale jakby nie było w tak chłodnych porankach i tak nie pozwalam żeby silnik sie przełączył na lpg przed wskoczeniem pierwszej kreseczki temperatury poza niebieskie pole... ;)

hubertus89-89 napisał(a):
Jakies 5km i juz mi sie przelacza...Przed zalozeniem gazu mialem dziwne falowanie obratow moze to byc sonda lambda?odpinalem ja i silnik pracuje tak samo...
Być może coś złe podłączyli Ci w instalacji... Zrub kiedyś dokładny test w jakiejś trasie, czy oby spalanie la PB jest na pewno poza norma... ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Ostatnio edytowano 12 października 2009, 07:23 przez COUPE, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 11:46 
Pierwsze kroki

No przy spokojnej jezdzie 10l minimum benzyny gazu duzo mniej pali....

----------------------
Na benyznie jezdze tylko tyle co musze czyli rano silnik musi sie nagrzac do 30 stopni... zajade do mechanika zeby mi sprawdzili sonde

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2009, 21:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i '91
Kod silnika: M40B16
jak Ci kolego pracuje tak samo z odpieta sonda to jest padnieta, i stad sie moze brac wieksze zurzycie paliwa bo leci za bogata mieszanka, jedz na kompa zobacz co z sonda ,tylko z doswiadczenia wiem ze komp nie zawsze Ci pokaze ze sonda jest martwa

ps: jeszzce jedno, sprawdz przeplywomierz, i zaobserwuj czy jak chodzi na benzynie czuc spaliny czy bardziej benzyna zapodaje z rury :) i dalej bedziemy myslec

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 06:34 
Pierwsze kroki

BenQ87 napisał(a):
jak Ci kolego pracuje tak samo z odpieta sonda to jest padnieta, i stad sie moze brac wieksze zurzycie paliwa bo leci za bogata mieszanka, jedz na kompa zobacz co z sonda ,tylko z doswiadczenia wiem ze komp nie zawsze Ci pokaze ze sonda jest martwa

ps: jeszzce jedno, sprawdz przeplywomierz, i zaobserwuj czy jak chodzi na benzynie czuc spaliny czy bardziej benzyna zapodaje z rury :) i dalej bedziemy myslec

Jak odpalam rano rano to wali benzyna pozniej juz tego nie czuc. Jak sprawdzic przeplywomierz? :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 07:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Jakies 5km i juz mi sie przelacza...

"już"..? :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 09:41 
Forumowicz

Nie zawsze bedzie roznica z odpieta sondą lub z podpiętą. Ja odpinałem i nie widziałem róznicy, a komp pokazał ze sonda pracuje.

Tyle tylko ze jak juz odpiales, to musisz skasowac bledy, bo inaczej po powtronym podpieciu ( bez kasowania)sonda nie bedzie pracowala poprawnie.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 16:25 
Pierwsze kroki

anya napisał(a):
Jakies 5km i juz mi sie przelacza...

"już"..? :zdziwko:

No teraz jest zimno... przypominam ze to jest sekwencjia czyli musi byc gdzies 30 stopni zeby przelaczyl sie na gaz....

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 16:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318i
Kod silnika: M40
podepne się pod temat. mam dokłądnie to samo.
gaz zwykły bez sekwencji.
na benzynie tylko odpala, jakieś 3-4 minuty, przegazówka, 2 tys obrotów i lpg.
a wskazówka od paliwa leci w dół z dnia na dzień. sonda ok, przepływka też.

Obrazek

Tytuł: Re: [e36] Duze spalanie benzyny
PostNapisane: 13 października 2009, 19:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
Witam.Posiadam BMW e36 1.8(m43) nie dawno zalozylem do niej sekwencije...Wszystko jest cacuś, pracuje ślicznie, praktycznie nie ma żadnej różnicy w mocy gdy jedzie sie na benzynie czy na gazie, nawet podczas piłowania na jakimś biegu i jednoczesnym przełączeniu na benzyne czy na gaz nie ma nawet szarpnięcia.Spalanie na gazie miesci sie od 8-12 z tego jestem zadowalony... ale nie wiem czemu 20l benzyny na samo odpalanie starcza mi tylko na 2 tygodnie (gdzies 500-700 km)czy to normalne?Wskazowka od benzyny normalnie w oczach sie zmiejsza....

moze brakować gazu na wysokich obrotach i przełancza na benzynę i nawet o tym nie wiesz, podepnij się pod kompa od gazu zobacz co za komunikaty wyskoczyły, druga sprawa podpięty komp i jedziesz zobaczysz czy czasy wtrysków się nie zlewją, jak się bedą zlewać to w tym momencie przełancza się na benzynę

jak masz dobry sterownik z poprawnymi korekcjami po temperaturze i ciśnieniu gazu to z przełanczaniem można zejść do 20 C (wiem ze zaraz będą opinię ze się musi rozgrzać ale to już kwestja podejścia)

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 19:57 
Pierwsze kroki

Wszystko dobrze chodzi na gazie nic sie nie przelacza na 100% w sobote sprawdze sonde i przeplywomierz...

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2009, 20:35 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
załóż do instalki lpg odcięcie pompy paliwa, powinno pomóc. Jak pompa pracje non-stop zawsze będzie ubytek, u jednych większy /wystarczy niewielka nieszczelność/ u innych mniejszy...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1