BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] M50 Problem z silnikiem
PostNapisane: 18 listopada 2009, 21:31 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: 2xM50b25
Witam mam bmw e36 91r silnik M50b25 bez wanosa i mam nastempujacy problem ma w nim tygodniowy graz sekwencja KME po zalozeniu gazu samochodzik pali dopiero za 3 razme wczesneij za pierwszym na dotyk, ale oco mi chodzi nie mozna go dobrze ustawic na gazie i nie wiem co jest bez przepływki zapie*dala tak jak na bezynie a z nia do bani , na bezynie chodzi wszytko ok tylko na wolnych torche nim rzuca co jakis czas ale nie ma skoków obrotów i nie wiem w czym problem . Bylem po kupnie z nią na kompie nie wykazło błedów , ale jak odpalem samochodzi to zapala sie chek na 30s ni i np dzis podczas jazdy sie zapalił na 20s i nie wiem co jest . Moze temat był ale chiałbym o rozpatrzenei go na nowo , nie wiem to wazne. Bo miała smigac na sekwenci a jest klapa ;/
Posmocy :mur:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e36 M50 Problem z silnikiem
PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:29 
Forumowicz

Macie jakieś pomysły :( Pomocy :(

Tytuł: Re: e36 M50 Problem z silnikiem
PostNapisane: 18 listopada 2009, 22:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Sam sobie odpowiedziałeś.
Postaraj się przepiąć przepiąć na chwile przepływkę od kolegi i sprawdź ;D

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

Tytuł: Re: [e36] M50 Problem z silnikiem
PostNapisane: 19 listopada 2009, 20:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
mateuszek89 napisał(a):
tygodniowy graz sekwencja KME

na KME to nie będzie chodziło dobrze u mnie walka już dwa lata dwie wizyty w warsztacie firmowym KME :mur: i jak było źle tak jest :cenzura: strowniki KME nie maja prawidłowych korekt po temperaturze i cisnieniu gazu i dzieją sie różne dziwne cyrki, szczególnie jesień jak spada temperatura i korekty powinny wkroczyc do akcji

jezeli masz silvera (reduktor) zobacz jakie tam spadki ciśnienia będziesz miał, czy przypadkiem przy większym obciazeniu czasy wtrysków się nie zlewają, czy DME nie wywala błedów no 201 lambda regulation (zbyt ubogi skład mieszanki)
no i jak mapa wtryków wygląda
jakie cisnienie gazu? jakie wtryski (może nie wyrabiają)?

proponuje reset "jednostki centralnej" po rescie postepowanie wg instrukcji (tylko na benzynie), jezeli po tym zabiegu na początku będzie dobrze później zacznie się rozjeżdżać to masz odpowiedx co się dzieje

reklamacja i wkladaj STAG'a 300

E34 Obrazek

E53 Obrazek

PostNapisane: 20 listopada 2009, 12:48 
Forumowicz

Dzieki . :kwasny: moze być :cenzura: ale okaże się dziś bo jade na kompa zeby zobaczył czy nie ma błedów bo pali mi sie jakiś chek ale on od zawsze sie palił.

PostNapisane: 20 listopada 2009, 18:26 
Forumowicz

Dobra juz na 90% wiec o jest niby nie ma błedów ale czujnik połozenia wałka jest dupniety a jego nigdy w błedach nie wykrywa ponac czasem pokazuje 0 a czasem 400 360 obr na odpalonym. Ponac jak sie to wymieni bedze Git . a mam jeszcze jedno pytanie wymienilem ojej wczesnjem było jakis mineralny a teraz zalełem tez mineralnym Castrola GTX 15w40 ...i co sie dzeje jak silnik po nocy odpalem to napierdziela cos w silniku jak by szklanki nie wiem dopiero jak olej jest ciepły jest git wczesniej tego nie było ;/ Mozliwe ze za gesty olej ?

PostNapisane: 20 listopada 2009, 19:09 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
Po pierwsze - mineralny olej w tym silniku to leje się na jego wykończenie, wali ci właśnie hydraulika, która powinna mieć syntetyk...
Po drugie - pieszesz że pali ci się Chek a nie masz błędów? To jak ustawiono ci instalkę gazową z zapalonym Chekiem. Usuń usterkę i dopiero ustaw gaz... Ja mam kolejne auto z instalką KME i nie mam problemów...

PostNapisane: 20 listopada 2009, 20:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
przemekwww napisał(a):
Ja mam kolejne auto z instalką KME i nie mam problemów...

a to bardzo ciekawe podaj konfigurację instalacji i sprawdzałes że przy bucie nie masz ubogiej mieszanki i czasy wtrysków sie nie zlewają

jaki masz sterownik KME jaka wersję softu?

E34 Obrazek

E53 Obrazek

PostNapisane: 21 listopada 2009, 11:26 
Forumowicz

stary nie mam jak tego wszystkeigo sprawdzic chodzi o parametry mieszanki itp. . wymienie ten czujnik wałka , zapewne przez to pali sie chek. Powiedziano mi ze wlasnie gdy ten czujnik jest walniety to na gazie samochodzik chodzi do bani. a na bezynie tez go coś boli . no a co do oleju to nic sie nie stanie jak wleje 10w40 ? lub 10w60 ?

PostNapisane: 21 listopada 2009, 12:28 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
Tylu ilu jest uzytkowników aut tyle bedzie zdan na temat oleju. Ja swoim e34 520 24v mam przejechane na starym kme okolo 100 tyś /ogolnie ma 300 tys na liczniku/ i lałem zawsze full syntetyk /zawsze jest ewentualnosc ze pojawia sie wycieku ale i na zwyklym tez kiedys bedzie leciec/. Co do KME są tacy co maja problemy, ale to kwestia instalatora. Krilan - nawet nie wien co to zlewanie czasow wtrysku, zawsze sam se ustawiam instalke i skoro auto pali i na zimnym i na cieplym bez problemow, chek sie nie zapala, nie widze wiekszej roznicy miedzy gazem a benzyną, jezdziłem na autostradzie odcinki ponad 100 kilometrowe z prędkością 200 a czasami 240 km/h i na benzyne mi sie nie przelacza /sam wyłączylem te opcje/ to chyba jest ok... Mialem wcześniej 535V8 w automacie na pierwszym KME G3, Gold i Planijet, obecnie w manualu V8 mam KME-Ls Czech, Gold i Planijet i chodzi super spalanie 17-18 litrów, więc nie rozumiem w czym problem. Golda też mi nie mrozi /choć na Stag forum http://lpg-forum.pl/ wiekszość poleca Staga ja nie mam problemow.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1