BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 19:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e32] BREMSLI ELEKTIRK + BETRIEBSANLEITG
PostNapisane: 27 marca 2007, 02:13 
Witam.
Nie wiem czy taki temat juz byl - przeszukalem archiwa i nie znalazlem - wiec pisze.

W mojej E32 po wcisnieciu pedalu hamulca czasem pojawia sie taki komunikat tzn najpierw BREMSLI ELEKTRIK a zaraz po nim BETRIEBSANLEITG. Oba komunikaty pojawiaja sie jeden po drugim i jak sie pojawia to juz zostaja az nie wylacze stacyjki.

Swiatla stopu wydawaly mi sie, ze dzialaja, ale dzisiaj zauwazylem ze czasem musze CHYBA wcisnac pedal glebiej zeby sie zapalily (pisze chyba bo nie jestem pewien na 100%).

Czy ktos ma pomysl co to moze byc?

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, 02:24 
Pierwsze kroki

BREMSLI ELEKTRIK oznacza (wg. instrukcji) brak świateł hamowania - stopiony bezpiecznik lub obwód.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 marca 2007, 02:31 
Pierwsze kroki

Gdy pojawia się napis BETRIEBSANLEITG oznacza to, że należy poszukać wyjaśnienia wcześniejszego terminu w instrukcji obsługi. A więc nie jest to zbyt istotny komunikat (ten BETRIEBSANLEITG) :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, 00:26 
ŁukaszM napisał(a):
Gdy pojawia się napis BETRIEBSANLEITG oznacza to, że należy poszukać wyjaśnienia wcześniejszego terminu w instrukcji obsługi. A więc nie jest to zbyt istotny komunikat (ten BETRIEBSANLEITG) :rotfl:

Hmm. No tak wiem ze to cos z elektryka swiatel stop. Pytanie brzmi czy ktos wie co i gdzie szukac? Jakie elementy sa najbardziej awaryjne i jak mozna posprawdzac co i jak?
Czy to moze czujnik przy pedale, czy raczej obwod, moze zarowka? Jakies sugestie?

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, 06:28 
Forumowicz

tmcki napisał(a):
ŁukaszM napisał(a):

Hmm. No tak wiem ze to cos z elektryka swiatel stop. Pytanie brzmi czy ktos wie co i gdzie szukac? Jakie elementy sa najbardziej awaryjne i jak mozna posprawdzac co i jak?
Czy to moze czujnik przy pedale, czy raczej obwod, moze zarowka? Jakies sugestie?

Pozdrawiam.

Jasne że żarówka :) To podstawa :) A masz choć jedno światło stopu?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 28 marca 2007, 07:02 
Zacna persona forum

jeśli żarówki masz dobre i wszystko , działa , a mimo to ci sie wyświetlaja komunikaty to poprostu jest wina zasniedziałych połączeń .
wyciąg zarówki poczyśc styki posmarój delikatnie wazeliną techniczną , i lec wszystkie styki po kolei , przekazniki itd.
Ja mam ten sam problem i nie mam czasu sie tym zająć , i stwierdzam ze niestety te wszystkie systemy informacyjne , jak własnie check control po kilkunastu latach są poprostu utrudniającym zycie upierdliwym systemem. :kwasny:

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2007, 18:50 
mcgiver napisał(a):
jeśli żarówki masz dobre i wszystko , działa , a mimo to ci sie wyświetlaja komunikaty to poprostu jest wina zasniedziałych połączeń .
wyciąg zarówki poczyśc styki posmarój delikatnie wazeliną techniczną , i lec wszystkie styki po kolei , przekazniki itd.
Ja mam ten sam problem i nie mam czasu sie tym zająć , i stwierdzam ze niestety te wszystkie systemy informacyjne , jak własnie check control po kilkunastu latach są poprostu utrudniającym zycie upierdliwym systemem. :kwasny:

OK dzieki za odpowiedz. Sprobuje przeczyscic. Z tym ze tak jak pisalem zauwazylem ze czasem stop nie dziala. Tzn prawie zawsze zapalaja sie obie zarowki, ale czasem widze ze musze przytrzymac pedal dluzej i wcisnac glebiej zeby zaskoczylo. Czy to moze byc przelacznik przy pedale? Acha - jesli to zarowka to gaslby jeden a ja pod sciana sprawdzilem ze dzialaja oba a jak cos jest nie tak to oba sa czarne.

Pozdrawiam wszystkich.

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2007, 22:07 
Zacna persona forum

no to włącznik przy pedale też sprawdż, wilgoć jest wszędobylska ,i jak raz narobi dziadostwa to problem jest długotrwały, ale to nie reguła może poprostu przy gumowej osłonce na cypku włącznika nazbierał sie jakiś klejący syf i cypek ma problemu wyleżć, co powoduje wrażenie niedziałania od razu tylko po chwili.

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 00:16 
Poblem zostal rozwiazany (juz jakis czas temu :niepewny: ).
Objaw nasilil sie i swiatla stopu zaczely szwankowac - tzn nie zawsze dzialaly.
Okazalo sie ze to byl wlacznik stopu pod pedalem. Wymienione i smiga. :)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2007, 14:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
miałem taki sam objaw tylko w moim przypadku był niski stan płynu hamulcowego, po dolaniu jak narazie (5000 km) wszystko ok, przynajmniej w tym temacie

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2007, 19:44 
Przyjaciel forum

mam to samo ale stop zawsze działa!!!

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2008, 07:47 
Poszukaj zanim zapytasz

ŁukaszM napisał(a):
BREMSLI ELEKTRIK oznacza (wg. instrukcji) brak świateł hamowania - stopiony bezpiecznik lub obwód.

Witam.
Mam ten sam problem. Ale gdzie ten bezpiecznik od stopa się znajduje (te bezpieczniki pod kanapą obok akumulatora to do czego?)?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2008, 22:49 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m62b44
w moim przypadku winą był czujnik stopu co jest przy pedale warto go sprawdzć lub wymienić.

Tytuł:
PostNapisane: 13 października 2008, 07:46 
Specjalista

U mnie też był to czujnik. Po naciśnięciu pedału hamulca zapalał się w/w komunikat i nie było świateł STOP. Czujnik z ASO ok.75zł i wszystko działa.

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 17:48 
Częsty bywalec

Pinczer napisał(a):
U mnie też był to czujnik. Po naciśnięciu pedału hamulca zapalał się w/w komunikat i nie było świateł STOP. Czujnik z ASO ok.75zł i wszystko działa.

@Pinczer tak mi się wydawało, po przejściu DIS'a diagnoza brzmiała że może być uszkodzony czujnik stop, po odłączeniu czujnika 0 błędów wyświetlanych przez komp'a
a błędy były następujące

KEIN BREMSLICHT lub 1 BREMSLICHT czasami BREMSLICHT ELEKTRIK
RUKLICHT
KENNZEICHENLICHT
ABBLENDLICHT

na starym czujniku po włączeniu świateł pozycyjnych sypało błędami po zamianie w tej pozycji czyściutko ale po włączeniu świateł mijania (xenon'y HID na wprost wpięte) dokładnie taka sama sytuacja

czy dobrze kombinuję że przez przekażnik to puścić czy raczej jakiś filtr??
np. http://xeon.com.pl/pokaz_produkt.php?idprod=30&cow1=2

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 lipca 2009, 21:19 
Specjalista

Ciekawe czy to z linku działa, a jeśli tak czy we wszystkich BMW? W każdej E34/E32 jaka się mi przewinęła był inny moduł świateł. Stare moduły dało się przerobić przepis w sieci, co do nowszych, hmm nie mam pojęcia. Jakby się zastosowało odpowiedni rezystor pewnie by poszło.

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 16:04 
Częsty bywalec

Pinczer napisał(a):
przepis w sieci

pod jakim hasłem tego szukać?
napisałem e-maila z pytaniem czy ten filtr zadziała z moją buńką- narazie cisza

P.S. Na dwóch różnych LKM jest to samo

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Ostatnio edytowano 10 lipca 2009, 23:34 przez krilan, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 lipca 2009, 16:30 
Specjalista

Na stronach i forach poświęconych BMW, pod hasłem jak tytuły tych dwóch tematów:

http://bmwtips.com/tipsntricks/CheckLow ... eamfix.htm

http://www.bbesound.com/bmw/HIDinstall/index.htm

Kiedyś było jak przerobić LKM ale nie mogę znaleźć, tylko był to mało przydatny przepis gdyż opisywał sposób przeróbki starych modułów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1