BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 08:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 2,5TDS klimatronik nie załącza klimy
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 17:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325 2,5TDS 97r
Kod silnika: M51
Kupiłem auto z niedziałającą klimą, niestety po serwisie klimy (szczelność + nabicie ) nie załączyła się sprężarka - coś z elektryką. Wcześniej sprawdzałem na krótko wentylator oraz sprzęgiełko i chodziło.

Wyjąłem przekaźnik klimy i zwarłem na krótko efekt - KLIMA DZIAŁA

Więc jest problem ponieważ wychodzi na to, że klimatronik nie daje sygnału na przekaźnik.

Rozmawiałem ze fachowcami od BMW (tzn serwis+ sklep) to w całym swoim życiu spotkali się właśnie z walniętym klimatronikiem (czy chodzi o ten panel w środku?). Pytanie dlaczego wszystko inne funkcjonuje (temp.,nawiewy itp).

Pomierzyłem woltomierzem i faktycznie, czy mam włączoną śnieżynkę czy nie to napięcia się nie zmieniają więc przekaźnik nie wie, że ma się załączyć.

Oto moje pomiary wartości napięcia
Obrazek
Obrazek

1 + masa = 12V
2 + masa = 12V
3 + masa = 12V
2+4(-) = 12V

Jeżeli na 4 wyślemy 12V to załącza się klima.

Na jakie nożyki powinien iść sygnał od klimatronika, który spowoduje włączenie 12V na 4 (87) odnóżkę? Obstawiam 1 (85) ale nie jestem pewien.

Czy może ktoś pomierzyć napięcia jakie są u niego bez śnieżynki i z śnieżynką - Dzięki wielkie

jakieś sugestie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] 2,5TDS klimatronik nie załącza klimy
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 23:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Bezpiecznik nr 16 i 39 sprawdzałeś?

Masz 5 pinów czy 4 w przekaźniku?

Pin 4 i 5 łączy się z cewką przekaźnika i jak dostanie prąd, to przekaźnik podaje prąd na kompresor.
W gnieździe na pinie 4 jest + z bezpiecznika nr 16 w pozycji 2 i 3 kluczyka, a pin 5 dostaje masę z komputera silnika, który wysyła sygnał po otrzymaniu sygnału z panelu.

Daj znać czy masz masę na pinie 5 po włączeniu klimy na panelu.

Pozdrawiam

PostNapisane: 1 maja 2010, 10:05 
Pierwsze kroki

Jeżeli chodzi o bezpieczniki to są OK

W gnieździe przekaźnika nie mam nic pod numerem 5 - brak żeńskiego gniazda (łącznie 4szt. gniazd)

W przekaźniku pod nr 5 jest odnóżka - czyli łącznie jest 5 pinów.

Więc pytanie dlaczego jest taki przekaźnik na 5 pinów a są 4 gniazda w podstawce.

PostNapisane: 2 maja 2010, 08:50 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
Jaki jest kolor przekaźnika i jego symbol?

Może ktoś zamienił przekaźniki np. wiatraka na kompresor.

Które gniazdo przekaźnika sprawdzasz? Na pewno od kompresora?

Podeślij dokładne zdjęcia gniazda z oznaczeniem pinów oraz przekaźnika tak, żebym wiedział, która nóżka gdzie. I przerysuj schemat przekaźnika, który jest na jego boku.

Czekam na odpowiedzi na powyższe, to coś pokombinujemy.

PostNapisane: 2 maja 2010, 09:56 
Pierwsze kroki

Żółty V23134-k52-x181 6136-1389 105

Ten jest typowo od klimy ale pewności nie ma że na 100% taki powinien być. Jaki przekaźnik by nie był to i tak w podstawce napięcia się nie zmieniają czy wduszę śnieżynkę czy nie.

Obrazek

Sprawdzam ten przekaźnik w środku. Jeżeli chodzi o schematy to są wyżej zamieszczone w tekście (powtórzę linki).

http://img62.imageshack.us/i/przekaznikklimykopia.jpg/
http://img11.imageshack.us/i/rysprzekaznikakopia.jpg/

Dzięki za odp

PostNapisane: 5 maja 2010, 10:30 
Pierwsze kroki

Byłem na oryg komp DIS

- niedziałający czujnik temperatury silnika (ten co idzie do kompa)

- stacja diag. DIS nie potrafiła odczytać czy klimatronik ma włączone nawiewy (góra, środek, dół) nie reagowała na zmianę i włączenia ustawień klimatronika

szefo obsługujący DIS twierdził abym zaczął od czujnika temp. (może wpływa na klime , może nie) , później podmienić panel klimatronika - z tym się trochę nie zgadzam pomimo, że DIS nie potrafił stwierdzić czy funkcje klimatronika są włączone to ja nie niego złego słowa nie mogę powiedzieć, wszystkie jego funkcje działają oprócz "śnieżynki".

Co do czujnika
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15

6 - to czujnik od temp. klimy
10 - double temperature switch - podwójny czujnik temp.

teraz pytanie który idzie do kompa i który mi siadł? :) może dla świętego spokoju wymienię oby dwa. Rozumiem, że one są pod temp. cieczy i będę musiał trochę zlać płynu chłodzącego czy mierzą temp. oleju?

Jakieś pomysły koledzy?

PostNapisane: 25 maja 2010, 20:15 
Pierwsze kroki

Witam

Presostat z wtyczką są OK, diabeł tkwi na 98% w podstawce przekaźnika. Jak załączę śnieżynkę i auto to wiatraczek sam zaczyna na 1 biegu śmigać więc układ ma ciśnienie.
Przeanalizowałem sobie przekaźnik :

Obrazek

Obrazek

Wg mnie albo mam zły przekaźnik albo ewidentnie brakuje mi gniazda w nr 5 (86).
Pomęczyłem na sucho przekaźnik i kiedy dam stałe napięcie +12V na 30 (3) i masę na 85 (1) to przekaźnik ściąga zworkę ale jeszcze nie daje napięcia na 87 (4) ale dopiero jak przyłożę +12V do mojej brakującej 86 (5) to wtedy przekazuje 12V na 87 (4) czyli sprężarkę i klima działa!

Teraz problem drugi, że pod moim 1 (85) jest +12V zamiast masy, czyli komputer lub panel powinien zapodać tam masę, ale i tak bez 86 (5) nie zadziała przekaźnik.

czy ktoś mógłby zrobić fotkę jak to jest u niego z podstawką i odnóżkami?

PostNapisane: 28 maja 2010, 18:00 
Pierwsze kroki

Dowiedziałem się w serwisie BMW, że mój model nie ma w ogóle czujnika zewn., tylko Ci co mają co w autach jest OBC.

Wymieniłem obydwa czujniki temp. cieczy chłodzącej (double switch + czujnik klimy), świece jak grzały na ciepłym tak dalej grzeją a klima jak nie działała tak nie działa nadal :(.

Nie znalazłem nigdzie puszeczki z allegro (do źle odpalajacego tds'a), ani przy czujniku. Dobrałem się do kompa w podszybiu i tak to nikt nie zaglądał chyba od fabryki :).

Słyszałem, że niektóre modele Mercedesa grzały świece cały czas, może mój model ma tak samo?

PostNapisane: 1 czerwca 2010, 18:52 
Pierwsze kroki

Witam

Borykam się dalej z klimą ale jestem troszkę dalej z diagnostyką :).

Mianowicie wiem, że panel na 100% sprawny (podmieniałem) ponieważ wysyła +12V po włączeniu śnieżynki do sterownika silnika oraz złącze x20 przy skrzynce bezpieczników na pin 6 oraz pin 44 sterownika (bez śnieżynki jest 0V). Jednak sterownik nie podkłada masy do przekaźnika, pytanie tylko dlaczego tak się dzieje i co może być przyczyną, zamiast masy wysyła ciągle +12V.

Jak to jest czujnikiem zewnętrznym w nadkolu, serwis BMW zapiera się, że u mnie nie występuje i faktycznie nie mogę go znaleźć (w realoem też nie), natomiast warsztat specj. się w BMW twiedzi, że musi być. Możesz mi podesłać link z realoem czujnika zewn. do swojej betki dla porównania.

Dzieki pzd

PostNapisane: 6 czerwca 2010, 14:29 
Pierwsze kroki

Witam

Ciąg dalszy moich diagnoz :). Posprawdzałem wtyczki DDE i wszystko jest tak samo jak w X20 więc przewody są OK.

Obrazek

Widzę dwa objawy :

1. Sterownik silnika powinien podstawić masę na pin 9 (pin 4 X20) aby uruchomić sprężarkę a wysyła +12V - pytanie dlaczego?
LUB
2. Panel klimatronika wysyła +12V zamiast masy w pinie 10 (pin 44 DDE), dlatego DDE nie podstawia masy.

Sprawdzałem już dwa różne panele i jest to samo. Więc może czujnika parownika lub coś innego ?

p.s słyszeliscie o teście panelu klimatronika http://www.youtube.com/watch?v=fZpRb2Gkr-I ? Mój nie chce działać po wduszczeniu auto i ogrzew szyby :( Pewnie nie we wszystkich modelach to działa. Szkoda bo można sprawdzić temp parownika itp.

PostNapisane: 16 maja 2011, 13:55 
Pierwsze kroki

Problem rozwiązany, mianowicie:

DDE ( sterownik silnika ) nie podstawiał masy do przekaźnika, ponieważ był uszkodzony przewód od czujnika temp. i DDE widział -40st C. W DIS jest napisane, że DDE odłącza (nie podstawia masy na pin 9) sprężarkę gdy :
- silnika startuje,
- silnika przyśpiesza,
- wysoka (graniczna, zbyt wygórowana, np. 135 lub -40st) temp. silnika.

Załączam dowód w postaci screen'a z DIS'a.
Obrazek[/quote]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1