BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 10:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] zbyt szybkie skoki temperatury...
PostNapisane: 15 czerwca 2010, 16:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: m43
Witam, po kilku miesiącach bezproblemowego jeżdżenia przegrzał się silnik i strzeliło kolanko do głowicy od układu chłodzenia.... kolanko wymieniłem i temperatura strasznie zaczęła skakać, na niskich obrotach (2-3 tys) temperatura rosła, przy 'deptaniu'(4-5) spadała do optymalnej, niby był źle odpowietrzony... układ odpowietrzyłem i dalej skakała choć nieco wolniej, wczoraj wymieniłem termostat i wszystko było ok, dziś po przejechaniu 5 km znów wróciło do szybszej zmiany temperatury... czy to może oznaczać tylko jedno? wymianę uszczelki pod głowicą? jeśli tak to nie orientuje się ktoś ile może kosztować taka wymiana w rybniku?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] zbyt szybkie skoki temperatury...
PostNapisane: 15 czerwca 2010, 17:17 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
a z jakiego powodu auto się przegrzało?
zajrzyj do pompy wody i sprawdż Visko
uszczelka daje inne objawy

PostNapisane: 16 czerwca 2010, 13:57 
Pierwsze kroki

stałem w korku w centrum miasta i nie zwróciłem uwagi na temp.... strzeliło kolanko do głowicy i finito...

dodatkowe objawy... bardzo żadko ale się zdarza, że dymi trochę intensywniej z wydechu i problemy przy odpaleniu... zamuli kilka razy zanim odpali...

nie mam za bardzo możliwości sprawdzenia pompy ani visco... chciałem się tylko upewnić, czy może to być ta uszczelka czy też nie...

dzisiaj dostrzegłem wyciek z bloku silnika blisko chłodnicy z lewej strony... był on wcześniej zapaćkany ropą, ale dzisiaj było widać 'świeży' wyciek...

PostNapisane: 1 lipca 2010, 15:31 
Pierwsze kroki

witam... odebrałem właśnie auto od mechanika.... wymienione: uszczelka pod głowicą, pompa wody, spawana chłodnica...
dziwiłem się co do uszczelki, bo brakowało mi 'mleka' pod korkiem oleju... ale po wymianie pompy wody dopiero pokazało się mleko i rozciekła się chłodnica... problem rozwiązany ;)

PostNapisane: 8 listopada 2010, 11:19 
Pierwsze kroki

nie chcę zakładać nowego tematu, a nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc... a więc pytanie mam: jaka może być żywotność uszczelki pod głowicą? wymieniałem pod koniec czerwca i ostatnio zaniepokoiły mnie skoki temperatury... zajrzałem pod korek oleju i pokazało się mleko ;/

PostNapisane: 8 listopada 2010, 13:51 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B20
Jak masz byle jaką uszczelkę za parę złotych to okres uszczelki to około 6 miesięcy - ja miałem taki przypadek - jeżeli oryginalna, to zapomnisz o zmianach.

PostNapisane: 8 listopada 2010, 15:03 
Pierwsze kroki

czyli co? przygotowywać się na koszta jak na wymianę uszczelki? czy obejdzie się np bez planowania?

PostNapisane: 8 listopada 2010, 16:57 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52B20
Ciężko powiedzieć - powinno się planować przy nowej uszczelce ale też nie można za dużo, może zastanów się nad mechanikiem czy czegoś nie spartolił, moja uszczelka była nieznanej produkcji i po 6 miesiącach z gumowej zrobiła się plastikowa - można było ją skruszyć w rękach.

U mnie sytuacja była inna bo we Włoszech ktoś się bawił z silnikiem a ja już nieświadomy ściągnąłem ją sobie do Polski - teraz wiem jedno - dobra, markowa uszczelka i ogarnięty mechanik to połowa sukcesu.

Sprawdzałeś głowicę na szczelność - być może masz pękniętą głowicę i poprzez to dalej masz ten sam efekt.

Kolejną opcją jest pęknięty blok - ale to raczej rzadkość chyba że masz aluminiowy jak mój.

PostNapisane: 9 listopada 2010, 07:07 
Pierwsze kroki

hmm dziwne to dla mnie... pod korkiem mleko a jak sprawdzałem na bagnecie olej to był czysty...

dzisiaj oddaje autko do mechanika i sprawdzimy właśnie szczelność głowicy...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1