BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 10:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] stuki w silniku m30b35
PostNapisane: 2 września 2010, 10:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30 335i
Kod silnika: m30b35
Witam ! Postaram się jakoś to opisać, wiem , że diagnostyka na odległość to ciężka sprawa, w sumie wydaje mi się ,że na 90% wiem co to jest.A więc stuki zaczęły się 2 dni temu po odpaleniu silnika zimnego zanim uzyska ciśnienie oleju stuk jest taki jakby właśnie panewka na którymś korbowodzie, jak tylko kontrolka zgaśńie na wolnych obrotach już nie stuka dopiero gdy rusze najbardziej slychac miedzy 2000 obr a 3000.... W sumie powyżej stuk nie znika ale zlewa się i już tak nie słychać.Oczywiście spadek mocy...Nie zaglądałem jeszcze pod pokrywe zaworów, ale wiem , że te wymagaja regulacji i właśnie miałem się za to zabierać(cykały nawet lekko coś klekotało) Sprawdzane było przed awarją ciśnienie na cylindrach było wszystko pięknie prawie idealnei na każdym cylindrze.Nie bierze oleju , no bierze tyle co mu sie należy..I tak auto jakoś jeździło do wczoraj , dziś rano jak odpaliłem , stuku nie słyszałem, ale silnik jakby chodził na 4-5 garach....chyba paliwo się kończylo ale i tak dziwnie...zostawiłem pod domem i pieszo do pracy...Dodam , że ostatnio miske olejową ściągałem i zauwazylem wytarcia na kole zamachowym od strony silnika, tak jakby kolo mialo bicie i tarlo gdzies o obudowe , ale wtedy nic nie pukalo i auto "latało" wiec olałem to żeby sie nie martwić....I co? panewka na podporze wału? tam przy sprzęgle? czy kolo jakby sie poluzowało to tez takie objawy?(stuk sie nie pojawia i nie znika gdy operuje sprzęglem czy wcisniete na postoju czy jade i wcisne i wszelkie kombinacje stuk pojawia sie gdy przekrocze 2000 obr/min....auto nie dymi, nie ma wycieków z silnika....napiszcie jakie by dokladnei byly przyczyny gdyby ..... no właśnie co? Jeszcze nie mam czasu obsluchac i popatrzec dzis zobacze pod pokrywa zaworow dla pewnosci , że tam nic sie nie zerwalo obluzowalo, wykrzywilo....martwi mnie to wytarcie na kole....Odrazu prosze o nie pisanie mi tu najgorszych scenariuszy , w najgorszej opcji : > a jezeli tak to delikatnie ...Bo ten samochod to jak częśc mnie , nie dziala to i ja chory.....
Pozdrawiam czekam na odpowiedzi podpowiedzi, pomoce....

Ostatnio edytowano 2 września 2010, 10:50 przez fiatemwswiat, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] stuki w silniku m30b35
PostNapisane: 2 września 2010, 10:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Na 99% panewka na którymś korbowodzie, przewarznie 4 -5 pada :/
Jak najszybciej wiedz na kanał i sprawć po koleji panewki ,może się da wymienić tą padniętą bez konieczniśći szlifu wału jeśli go nie porysowała :kwasny:

PostNapisane: 2 września 2010, 10:21 
Pierwsze kroki

Silnik siedzi w E30 więc miejsca mało ....znowu odkręcanie ławy i silnik trzeba lewarować....da rade w takiej ciasnoscie zmienić panewke? oczywiście jeżeli nie tzreba robić szlifu....Kurcze skąd ja wemze hajsy na to... :>
Dziękuje za odpowiedź kolego.

PS: a co myśleć o tych przetarciach na kole zamachowym?

PostNapisane: 2 września 2010, 10:27 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
fiatemwswiat napisał(a):
Silnik siedzi w E30 więc miejsca mało ....znowu odkręcanie ławy i silnik trzeba lewarować....da rade w takiej ciasnoscie zmienić panewke? oczywiście jeżeli nie tzreba robić szlifu....Kurcze skąd ja wemze hajsy na to... :>
Dziękuje za odpowiedź kolego.

PS: a co myśleć o tych przetarciach na kole zamachowym?

Kolego mamy 21 wiek i nawet kalkulatory mają wbudowany aparat... Zrób zdjęcie to będzie wiadomo o co chodzi.

PostNapisane: 2 września 2010, 10:29 
Pierwsze kroki

Ej no tak ! oczywista sprawa , tylko ,że siedze w robocie i nie mam jak rozkręcić auta.Najgorsze jest to ,że nie mogę usiedzieć istaram się jakoś to póki co w głowie poukłądać co się stało , żeby sie mneij stresować : > hehe....

PostNapisane: 2 września 2010, 10:51 
Częsty bywalec

PS: a co myśleć o tych przetarciach na kole zamachowym?[/quote]

Kolego mamy 21 wiek i nawet kalkulatory mają wbudowany aparat... Zrób zdjęcie to będzie wiadomo o co chodzi.[/quote]
Tak kolego zrób zdiecia przetarć tego koła ale nie wydaje mi się żeby to było to raczej panewka :/ odkręć miskę i sprawć a do tego czasu nie polecał bym jazdy tym samochodem, bo tylko wiekszych wydatków możesz się dorobic :cwaniak:

PostNapisane: 2 września 2010, 10:57 
Pierwsze kroki

Oczywista sprawa auto stoi pod domkiem a ja gotuje się w pracy.....Dzięki chłopaki!..Obawiam się tego, że typek co mi ją sprzedał miesiąc temu , mogł miec podobny problem i zarysowany wał, więc włożył nową panewke i skręcił, aby sprzedać...Na silikon skręcona miska...ale tego się nigdy nie dowiem, może nawet czyta ten post : >..Takie tam gdybanie w sobote na 99% miske zdejme i sie obada...Może jutro coś wymyśle....ehhhh : <

Ostatnio edytowano 2 września 2010, 11:01 przez fiatemwswiat, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 września 2010, 11:00 
Częsty bywalec

fiatemwswiat napisał(a):
Oczywista sprawa auto stoi pod domkiem a ja gotuje się w pracy.....Dzięki chłopaki!

Ale widze że się nie nudzisz :D

PostNapisane: 2 września 2010, 11:02 
Pierwsze kroki

No wiesz, nie mogę się skupić na pracy jak moja wariatka jest chora....: < musze jak najszybciej wiedziec co i jak, bo nie ma świata : >

Zmałpowałem troche tematycznie awatar od Ciebie....odjebane te laseczki co? grrrrrrrrrrrrrrrr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1