BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 07:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] problem z chlodzeniem
PostNapisane: 10 września 2010, 18:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B18
WItam, mam problem z chlodzeniem moze ktorys z kolegow cos doradzi :)
problem polega na tym ze wiatrak wentylacji wlacza mi sie tylko wtedy kiedy mam wlaczona klimatyzacje, jesli klimatyzacja jest wylaczona to wiatrak sie nie wlacza a wskazowka nawet leci na czerwone pole, a jesli jest klimka wlaczona to chlodzi elegancko.

Ktos wie jaka moze byc tego przyczyna ?
raczej nie jest to zaden czujnik bo na klimatyzacji wiatrach chwile pochlodzi i pozniej znowu sie wylaczy i za chwile znowu zalaczy... czyli jest wszystko ok

tylko dlaczego nie wlacza sie bez klimy. mam klimatronik dwustrefowy, a moze tak musi byc ?
tylko nie widzi mi sie jezdzenie w zime z klima.., bo chyba nie mozna ?

Prosilbym jakies sugestie, co zrobic, gdzie szukac przyczyny ? czy przyczyna moze byc zapowietrzony uklad chlodzenia ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] problem z chlodzeniem
PostNapisane: 10 września 2010, 22:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
A ile masz wiatraków ?
Masz wiskozę czy dwa wiatraki elektryczne, jeden przed chłodnicą do klimy i drugi za do płynu ?

PostNapisane: 12 września 2010, 09:59 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M43B18
Witam, z tego co widze na realoem.com to mam chyba jednen wentylator
http://realoem.com/bmw/select.do?vin=jf33187
poprawcie mnie jesli sie myle, pod maska tez widze jeden wiatrak, i jak klimatyzacje wlacze to dmucha jak szalony, a jak nie wlacze to sie nie zalaczy.. i bunia sie gotuje :(

PostNapisane: 15 września 2010, 10:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Możesz mieć wisko albo wiatrak elektryczny, ale zawsze są dwa z czego jeden osobno do klimy z przodu.
Najlepiej zrób fotkę swojego i wklej.

PostNapisane: 15 września 2010, 14:44 
Pierwsze kroki

Wymień czujnik temperatury wkręcony w chłodnicy. http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=17&fg=05 nr 10 na rysunku. Zanim go kupisz sprawdź jaką masz wersje kostki czy na 3 okrągłe piny czy na płaskie są dwie wersje i możesz sprawdzić jego sprawność w bardzo prosty sposób. Zagotuj wodę w czajniku wykręć czujnik i wsadź go w gorącą wodę poczekaj chwile jak ci się załączy to znaczy że jest ok, tylko pamiętaj że wentylator działa tylko przy załączonym zapłonie. Wentylator masz elektroniczny tylko jeden za chłodnica załączany albo tym czujnikiem albo włączeniem klimatyzacji. Ja też u siebie tak mam i też ten temat przerabiałem rok temu tylko że u mnie jeszcze pokusiłem się o wymianę termostatu( czujnik 80zł a termostat 110 oryginały).
Powodzenia

PostNapisane: 15 września 2010, 15:57 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M42b18, M52b28
Tak jak pisze kendzior masz jeden wentylator elektryczny sterowany klimą i czujnikiem wkręconym w chłodnicę i na 90% to ten czujnik ci nie działa. Ja jednak najpierw bym to sprawdził. Możesz to zrobić bez wykręcania, odłącz wtyczkę od czujnika, rozgrzej silnik tak żeby wskazówka przeszła za połowę ale z głową żeby nie doszła do czerwonego pola i zwykłym miernikiem sprawdź czy czujnik zamyka obwód. A na 10% to może być wina elektryki. to jeszcze łatwiej sprawdzić. Odepnij wtyczkę od tego czujnika, popatrz do którego pinu we wtyczce dochodzi przewód brązowy i sprawdź czy jest w nim masa. Jeśli jest to dobrze. Włącz zapłon i za pomocą drucika zewrzyj ten pin od masy z jednym z dwóch pozostałych pinów. Przy jednym wentylator będzie chodził na pierwszym biegu a przy drugim - na drugim biegu. Jeżeli wszystko będzie tak działać to elektryka jest ok i pozostaje kupić czujnik.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1