BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 05:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] m43b16 nierównomierna praca silnika, woda w wydechu...
PostNapisane: 16 września 2010, 15:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43B16
Witam

Mam problem ze swoją bmką, tak jak w temacie objawy to falujące obroty szczególnie na ciepłym silniku
http://www.youtube.com/watch?v=W8EEsNDzBx0
następna rzecz to drgania silnika i ogólnie nierównomierna praca silnika, strzały w rurę wydechową, czasami jakby brak mocy, woda skraplająca sie na koncu wydechu i widoczne czasami białe obłoczki dymu
http://www.youtube.com/watch?v=okM7a7hC04U
na kompie wykrywa błąd sondy lambda poza zakresem maksymalnym, i ubytki płynu chłodzącego, mazi na bagnecie i korku wlewu oleju brak, przy dodaniu gazu przy odkręconym korku od chłodnicy przelewa sie płyn przez mały otworek, węże chłodnicy po rozgrzaniu twarde ale nie jak kamień można lekko scisnąc, auto posiada instalacje LPG sekwencja KME.

Co już zrobiłem:
Czyszczenie przepustnicy, krokowca, przepływomierza, sprawdzenie rur dolotu (ok), wymiana sondy lambda (oryginał), wymiana termostatu, świec, przewodów WN.

Wszystko chyba wskazuje na uszczelkę pod głowicą, prosze o odpowiedzi znawców w tym temacie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] m43b16 nierównomierna praca silnika, woda w wydechu...
PostNapisane: 17 września 2010, 13:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Na 99% sonda.
Nie wiem czy kupiłeś nową, czy używkę ale możliwe że nie sama ona jest problemem ale kable idące do niej gdzieś robią zwarcie dlatego jest "poza zakresem".

P.S
Przepływki się nie czyści. To "oczko" czyli czujnik, mierzący masy powietrza, fabrycznie pokryty jest specjalnym preparatem. Każda ingerencja zmywa i powoduje proces jego uszkadzania.

Tytuł: Re: [E36] m43b16 nierównomierna praca silnika, woda w wydechu...
PostNapisane: 17 września 2010, 14:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43B16
Cytuj:
Na 99% sonda.
Nie wiem czy kupiłeś nową, czy używkę ale możliwe że nie sama ona jest problemem ale kable idące do niej gdzieś robią zwarcie dlatego jest "poza zakresem".

Sonda nowa oryginał, po podłaczeniu do kompa wyszło że błąd wyskakuje przy temperaturze silnika ok 85 stopni C i w górę, do 85 jest niby wszystko ok, faluje najbardziej przy optymalnej temperaturze, po odłączeniu sondy objawy są takie same czyli falowanie.

wie ktoś może czy sonda musi być podpieta do kompa od instalacji gazowej? czy musi być emulacja sondy?

Przed wymianą sondy obroty szalały jeszcze bardziej do 2tyś obrotów i tak cały czas, teraz jest troche lepiej ale dalej nie tak jak trzeba.

Cytuj:
P.S
Przepływki się nie czyści. To "oczko" czyli czujnik, mierzący masy powietrza, fabrycznie pokryty jest specjalnym preparatem. Każda ingerencja zmywa i powoduje proces jego uszkadzania.

Czyszczenie polegało tylko na usunięciu zabrudzeń pędzelkiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1