BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 06:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36&E46] Poduszki belki zawieszenia, mocowania dyfra-koszt?
PostNapisane: 7 listopada 2010, 21:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Witam!

Przy wrzucaniu 1 biegu, wstecznego i czasami przy zmianie biegów występuje u mnie "łupnięcie" z tylnej części samochodu. Z diagnozy wynika, że to tuleje dyfra bądź wózka lub jedno i drugie, bo widać, że z tyłu dyfer się opuszcza w dół przy ostrym ruszaniu :looka: -> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30.
Chcę wymienić za jednym razem wszystko, czyli tuleje: 2x2; 3x2; 4x2 i 9.

Wiem, że na forum są osoby które już to robiły i do nich kieruję zapytanie. Ile Was wyniosła ta wymiana? Chodzi mi o części i robociznę.
Chcę umówić się z mechanikiem, że on kupi części i wykona naprawdę - gość kasuje za części więcej niż kosztują np. na Allegro, ale za to opuszcza trochę na robocie :).
Ale oczywiście chcę mniej więcej wiedzieć ile średnio kosztuje taka naprawa, żeby mnie nie skroił. Tak po cichu liczę, że w 800zł spokojnie się zmieszczę.

Prosił bym o odpowiedzi :)

Tytuł: Re: [E36&E46] Poduszki belki zawieszenia, mocowania dyfra-koszt?
PostNapisane: 8 listopada 2010, 10:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E90 LCI
Kod silnika: N47D20C
We Wrocłąwiu 800 wołali za samą robociznę wymiany jednej tej poprzecznej tulei, w końcu zrobiłem taniej, ale żebyś się nie przejechał na tym liczeniu 800zł za całość ;). Jest trochę roboty z wypchnięciem i włożeniem nowej tulei. Co do cen samych tulejek to lemfordery są na allegro i dają radę. Ceny możesz sam tam sprawdzić.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 listopada 2010, 11:27 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Tuleje dobrej jakości to +/- 350-450zł, dolicz do tego koszt ustawienia geometrii po całym zabiegu bo musisz wymontować wózek, no i właściwy koszt rozebrania całości, przeprasowania i poskładania. 800zł może być problem ale w/g mnie nie warto przy takiej operacji robić tylko jednej czy dwóch. Jak pytałem u siebie to za samą '9' wołali ok. 800zł.

PostNapisane: 8 listopada 2010, 22:51 
Zacna persona forum

Hmm... 800zł za samą 9 to mnie raczej nie skasują :). Facet który będzie to robił prawdopodobnie nie będzie demontował wózka do wymiany tulei, ale dyfer na pewno trzeba ściągnąć.
W razie czego geometria to pikuś - koszt ustawienia to 80-120zł za tylną oś.
Czyli 800zł za całość to nierealne z tego co piszecie - muszę z gościem pogadać co do wyceny, żebym się nie zaskoczył. Generalnie jeden dobry mechanik powiedział, że tego nie zrobi, bo nie chce im się z tym babrać (raz z tym robił i mówi, że nigdy więcej).
Tuleje chce wymienić wszystkie, bo jak mam za 6 miesięcy znowu wszystko zrzucać, to ja bardzo dziękuję. Facet który będzie to robił jest niezły, ale też trochę kombinuje, bo często nie chce robić z autem jak dostarczy mu się części.

PostNapisane: 8 listopada 2010, 23:43 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
kamil_85 napisał(a):
Hmm... 800zł za samą 9 to mnie raczej nie skasują :). Facet który będzie to robił prawdopodobnie nie będzie demontował wózka do wymiany tulei, ale dyfer na pewno trzeba ściągnąć.

A jak chcesz wymienić te 4 tuleje na których wisi wózek bez jego zdjęcia? :zdziwko: Jak rozgrzebiesz tył to trzeba ustawiać obie osie, nie tylko tylną.

PostNapisane: 9 listopada 2010, 00:06 
Zacna persona forum

BaX napisał(a):
kamil_85 napisał(a):

A jak chcesz wymienić te 4 tuleje na których wisi wózek bez jego zdjęcia? :zdziwko: Jak rozgrzebiesz tył to trzeba ustawiać obie osie, nie tylko tylną.

Z tego co się orientowałem to można wózek opuścić i ściągaczami wyciągnąć tuleje i później wprasować - bez rozbierania całego tyłu - chyba, że się mylę? Ustawienie zbieżności to nie problem. Warto to robić co jakiś czas w samochodzie, chociaż z drugiej strony szkoda to trochę rozgrzebywać, bo wszystko jest ok.

[EDIT]
Mechanik mi mówił, że wymienią wszystkie na samochodzie. Cena to 200-300zł za robotę.
Jak będę znał ostatecznie cenę to dopiszę w temacie.

[EDIT 7.07.2011r]
Tuleje wymienione na samochodzie. Samochód przy zmienia biegów już nie szarpie i nie ma basowego łupnięcia z tyłu (no może jak by się wsłuchać, to coś tam jeszcze słychać ;)).
Za 4 tuleje wózka (Lemfordery) + robota ~550zł. Miało być trochę taniej, ale był problem z odkręceniem śruby która trzymała tuleję i z samą tuleją. Robota na 4 godziny jak nic się nie schrzani i ma się odpowiedni sprzęt.

Temat do zamknięcia.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1