BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 23:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Smród spalin w kabinie
PostNapisane: 28 czerwca 2007, 09:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
Może ktoś z Was będzie miał pomysł na rozwiązanie tego problemu. Jakieś 3 tygodnie temu wrzuciłem do E36 325i (1991 r.) sekwencję. Przez pierwsze 200 km było ok, niestety później zaczęły się problemy: zaczął duuuzo żreć (benzyny tak z 20l/100km), kopa nie miał w ogóle, a w kabinie roznosił się intensywny smród spalin. Winnymi okazali się: mocno zużyty katalizator i równie mocno zużyta lambda. Kata wywaliłem i ze względów budżetowych mechanik założył strumienicę. Wymianie uległa też lambda. Po wymianie przez jakieś 300 km było ok - co prawda spalanie benzyny (w porównaniu do tego sprzed sekwencji) wzrosło o jakiegoś "litra na sto" (na gazie chwilowo nie jeżdżę, bo brak czasu nie pozwala na wizytę u gazownika w celu regulacji), beta stała się oczywiście głośniejsza, ale poza tym żadnych negatywnych zmian nie zauważyłem. Do dzisiaj, bo podczas rannej podróży do roboty znów zaczęło w kabinie walić spalinami jak w komorze gazowej. Poza tym wszystko ok - spalanie paliwa w normie, przyspieszenie też ok. Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną... Jakby ktoś miał jakieś sugestie to będę wdzięczny...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2007, 21:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B35
Skoro rozwiązałeś prblem spalania to sprawdz czy układ wydechowy masz szczelny mała szczelinka w wydechu przed strumienicą i spalinki sa w komorze silnika a z tad juz tylko krok do miejsca gdzie wentylaator zasysa powietrze do dmuchawy zlukaj tą strumienice bo jak wsadziłes taka z allegro to ona mogla sie juz zamienic w zwykła rozszczelnioną puszke :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 29 czerwca 2007, 20:05 
mam ten sam model 325 bez wanosa z gazem sekwencyjnym i mam taki problem.. na gazie przy przyspieszaniu miedzy 2-3tys przerywa a gdy jechalem autostrada ok 200 przy 5tys nagle odcielo zaplon. jadac dalej na paliwie po przejechaniu 30km na wolnych obrotach zaczal falowac. na paliwie i na gazie. spalanie na paliwie zwariowalo. :orany: podobnie jak u ciebie. na 2ce gdy dawalem duzo gazu to spadalo do ok 8L i ogolnie to zar duzo bardzo. pojezdzilem na gazie po miescie pare dni i jest ok.Wkreca sie juz na max obr. Moze ktos wie o co chodzi? silnik po wymianie uszczelki pod glowica i lolektorem ssacym. sprawdzona glowica itp.. pozdrawiam
ps. nic nie smierdzi w kabinie..

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2007, 08:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 535iA
Kod silnika: M62B35
ja mam 2-gą gen. gazu i wszysko oki[był tylko problem wolnych obrotów i zlikwidowałem go dzięki forum ],a smród---cóz trzeba sprawdzic kol. wydechowy niestety coś co najblizej silnika daje takie objawy zawirowywuje i dostaje sie pod machę,musi byc coś nieszczelnego i tyle cudów nie ma-pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1