Auto moment po odpaleniu traci obroty i wylacza sie. Ponowne uruchomienie trwa juz chwile i musze dlugo krecic wciskajac pulsacyjnie gaz zeby wogole odpalil. Konieczne jest wtedy trzymanie go na wysokich obrotach zeby nie zgasl. Kiedy ruszam, autem strasznie szarpie. Czasem gasnie po przejechaniu kilku metrow. Dojezdzajac do jakiegokolwiek skrzyzowania, swiatel, na luzie auto nie gasnie. Problem zaczyna sie kiedy musze ruszyc, wtedy pod stopa nie mam wogole mocy i silnik zaczyna gasnac. Przed ruszeniem zawyzam wiec obroty i wtedy auto jedzie. Mimo tego, kiedy wcisne mocniej gaz, auto strasznie szarpie. Zauwazylem rowniez pewna dziwna prawidlowosc. Kiedy auto stoi przez noc pod domem, nad ranem normalnie odpala, nie gasnie, moze troszeczke szarpie, ale jest to prawie niewyczuwalne. Natomiast kiedy stoi pod praca, w sloncu, problem jakby sie nasilal. Kiedy wchodze po pracy do nagrzanego auta wiem juz na 100% ze po odpaleniu mi zgasnie. Podejrzewam ze ta roznica zachowania moze tez wynikac z faktu ze jadac z domu przez pierwsze kilka km nie pakuje sie w zadne skrzyzowania, korki, za to po pracy wjezdzam w cala siec takich miejsc, gdzie co chwile musze sie zatrzymywac. Nie mniej jednak, nad ranem auto odpala normalnie, po pracy nie. Problem wystepuje niezaleznie od stanu zbiornika lpg, a pb mam zawsze pomiedzy cwierc a pol baku. Oczywiscie po przejechaniu okolo 5km zaczyna dzialac normalnie. Problem zglosilem w warsztacie w ktorym zakladano mi LPG, podczas przegladu po 1000km. Wlasciciel/mechanik stwierdzil ze jesli dzieje sie tak po uruchomieniu, to nie jest to problem z gazem, tylko z jakimis podzespolami od benzyny or sth, bo gaz automatycznie sie zalacza dopiero po czasie, a auto odpala z benzyny. Zmienil mi konfiguracje i zwiekszyl czas zalaczenia gazu. Nie pomoglo. Polecono mi zrobic diagnostyke paliwa. Dodam jeszcze ze gaz byl montowany w kwietniu a problem wystepuje prawie od poczatku, wiec nie moze byc mowy o zuzyciu czesci z instalacji. Wiem ze na forum sa podobne tematy ale nie bylem pewny czy to ta sama usterka, wiec jesli zlamalem regulamin bardzo przepraszam, mea culpa. Bardzo prosze o sugestie.
|