BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1915 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 96  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] UCISZYŁEM "SZKLANKI" popychacze
PostNapisane: 18 marca 2014, 12:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
wlej co kolwiek z mobil1, totala, valvoline, jak chcesz to nawet z fuchsa, LM itp aby zgodnie z katalogiem nie patrz na lepkosci xW ze jak bylo 10 to lac 10 albo jak bylo 5 to lac 5, patrz tylko na lepkosc w 40oC, temp plyniecia w niskich i lepkosc przy katowaniu w 100 oC

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 marca 2014, 14:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=99809
będę zamawiał dla siebie jak by ktoś chciał.
Obrazek
Za karton gdzie jest 12 takich butelek trzeba dać 87,50 $ + przesyłka droga morską 30$
http://www.amsoil.com

PostNapisane: 18 marca 2014, 19:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Dobra ta oliwa?

PostNapisane: 18 marca 2014, 22:25 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
pawelos666 napisał(a):
wlej co kolwiek z mobil1, totala, valvoline, jak chcesz to nawet z fuchsa, LM itp aby zgodnie z katalogiem nie patrz na lepkosci xW ze jak bylo 10 to lac 10 albo jak bylo 5 to lac 5, patrz tylko na lepkosc w 40oC, temp plyniecia w niskich i lepkosc przy katowaniu w 100 oC

Wszystko co piszesz o lepkosciach przy roznych temp ma sens i tak jest nie sie co sprzeczac, ale to polecane przez wszystkich mechanikow i przez Ciebie mobil 1 10w i tak dalej ( zazwyczaj super 2000) no to chyba juz przesada sluchalem kilku silnikow na tej oliwie i sprawowal sie FATALNIE w mazdzie mx5 popychacze latem chodzily nawet 2min tak ze masakra w bmw m52 po ok 7tys od wymiany popychacz caly czas bylo slychac czy cieply czy zimny! U mnie 3lata temu w m50 tez za kazdym razem na tym oleju bylo mocno je slychac przy odpaleniu... Ogladalem tez jedno m50 z zarznietym vanosem i tez ten mobil byl zalany! W mazdzie po przejsciu na valvo uciszyly sie i bylo slychac popychacze tylko po odpaleniu kilka sekund. W bmw m52 po splukaniu i zalaniu millersa xf do dzisiaj jest cisza i nawet zima nie slychac popychaczy przy odpalaniu itp. W reszcie nie wiem co dalej bo swoje auto sprzedalem a tego ogladanego nie kupilem... Nie wiem... moze to wszystko podrobki byly tego mobila i dlatevo tam sie dzialo, ale teraz jal jakis specjalista podworkowy polecami mi mobil 1 to zwyczajnie zabijam go smiechem i odjezdzam...do immego mechanika ;)

Ps zapomnialbym mialem m50b25 jakies 2lata temu i nowy pokatowal troche na tym oleju i tez uskarzal sie na glosnosc gory...

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

PostNapisane: 18 marca 2014, 22:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: brak
Kod silnika: Turbo
grabolek363, nie widze, zeby pawelos polecał gdzies Mobila 10W40 czy innego typowego półsyntetyka.

Trzeba dodać, że Mobil1 a Mobil to chyba drobna różnica ? Olej Mobil1 0W40 SuperSyn to olej poliestrowy (pao+estry) czyli całkowicie syntetyczny (nie HC czy jak kto woli półsyntetyczny) o bardzo dobrych parametrach w dodatku z tbn ponad 11...

PostNapisane: 19 marca 2014, 00:15 
Przyjaciel forum

grabolek363 napisał(a):
Wszystko co piszesz o lepkosciach przy roznych temp ma sens i tak jest nie sie co sprzeczac, ale to polecane przez wszystkich mechanikow i przez Ciebie mobil 1 10w i tak dalej ( zazwyczaj super 2000) no to chyba juz przesada sluchalem kilku silnikow na tej oliwie i sprawowal sie FATALNIE w mazdzie mx5 popychacze latem chodzily nawet 2min tak ze masakra w bmw m52 po ok 7tys od wymiany popychacz caly czas bylo slychac czy cieply czy zimny! U mnie 3lata temu w m50 tez za kazdym razem na tym oleju bylo mocno je slychac przy odpaleniu... Ogladalem tez jedno m50 z zarznietym vanosem i tez ten mobil byl zalany! W mazdzie po przejsciu na valvo uciszyly sie i bylo slychac popychacze tylko po odpaleniu kilka sekund. W bmw m52 po splukaniu i zalaniu millersa xf do dzisiaj jest cisza i nawet zima nie slychac popychaczy przy odpalaniu itp. W reszcie nie wiem co dalej bo swoje auto sprzedalem a tego ogladanego nie kupilem... Nie wiem... moze to wszystko podrobki byly tego mobila i dlatevo tam sie dzialo, ale teraz jal jakis specjalista podworkowy polecami mi mobil 1 to zwyczajnie zabijam go smiechem i odjezdzam...do immego mechanika

Ps zapomnialbym mialem m50b25 jakies 2lata temu i nowy pokatowal troche na tym oleju i tez uskarzal sie na glosnosc gory...

poucz się o olejach trochę, bo nie wiesz co piszesz... oba oleje są dobre ale nie zaleciłem Mobila S ani 1000, ani 2000, ze wzgledu na wlasnie hydraulike (polecam go do starych benzyn oraz diesli bez turbo tam ich miejsce), pomijając to, jest to olej sprawdzony jesli chodzi o bardzo duze przebiegi i ochrone silnika, dlatego Twoi mechanicy go polecają, szkoda tylko że tam gdzie jest hydrauliczne kasowanie luzu

PostNapisane: 19 marca 2014, 01:20 
Przyjaciel forum

ROBBMW napisał(a):
Dobra ta oliwa?
Jedna z Najlepszych :)
ale jak jest pawelos666, Niech się wypowie :P chodź już pewnie było.
bądź jest na zmienolej ale już 40zł litr.

PostNapisane: 19 marca 2014, 02:59 
Przyjaciel forum

smiało lać, było pisalem, do Waszych benzyn bedzie luks

PostNapisane: 19 marca 2014, 08:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 540i
Kod silnika: m62b44
Garaż: Murowany, szeregowy
Kuchar czytaj ze zrozumieniem. Nie pisalem, ze tu ktorys z Was kaze lac mineralny olej. Pisalem ze mechanicy tak gadaja.
A powiedz mi po czym wnioskujesz ze GTX Magnatec to polsyntetyk 5W 40 to olej syntetychny i takiego uzywam chyba od zawsze i nie nazekam. Wymiana raz w roku, bo kosmicznych przebiegow nie robie, ale raz na rok zmieniam olej i wszystkie filtry i uwazemz ze robie dobrze ;-)

PostNapisane: 19 marca 2014, 10:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: Audi
Kod silnika: AVJ
!kuchar napisał(a):
Olej Mobil1 0W40 SuperSyn to olej poliestrowy (pao+estry) czyli całkowicie syntetyczny (nie HC czy jak kto woli półsyntetyczny) o bardzo dobrych parametrach w dodatku z tbn ponad 11...

Byl kiedys, teraz jest HC z malym dodatkiem PAO, co nie zmienia faktu ze to dobry olej :hyhy:

PostNapisane: 19 marca 2014, 11:02 
Przyjaciel forum

coś Wam pokaże bo widzę żyjecie w niezłej "nieświadomce" a więc uwaga proszę zapiąć pasy..., pisałem o tym na forum, ale nikt chyba nawet nie przeczytał :wstyd:

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 19 marca 2014, 11:08 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 marca 2014, 11:03 
Przyjaciel forum

pawelos666, nie działa to "coś" :hyhy:

PostNapisane: 19 marca 2014, 11:09 
Przyjaciel forum

:wstyd: :D kocham oleje castrol, edge jeszcze te nowe ujdą do diesli co są ale te magnetecki i stare castrole :/ :kwasny: eh...

Ostatnio edytowano 19 marca 2014, 11:11 przez pawelos666, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 marca 2014, 11:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
To może to zadziała :rotfl: :rotfl: :
https://www.youtube.com/watch?v=_gW_hFY93_U
Takich ciekawostek jest o wiele więcej, tylko ludziska powiedzą że się uparłem na castrola i chcę go zgnoić. Może i tak, tak na tego castrola, który jest rozprowadzany w naszych rejonach i na wschód od nas :mur: :rotfl: .

PostNapisane: 19 marca 2014, 11:11 
Przyjaciel forum

ale edge sa niektore dobre te do diesli co robia najnowsze do DPF tam takiej smoły i gnoju nie bedzie

dobre "masło" na tym jiutiubie, dobra margaryna :cwaniak: szkoda że nie w kostkach odrazu...

PostNapisane: 19 marca 2014, 11:36 
Przyjaciel forum

Ja jak kupiłem fure to zakupiłem castrola edge Na cpn w krk. i sam już nie wiem czy kupiłem ori czy nie,dziwny kolor miał więc nie wlałem,leje go do piły motorowej z motulem x-clean :D ładnie łańcuch smaruje :hyhy:

PostNapisane: 19 marca 2014, 17:17 
Przyjaciel forum

No to teraz nikt na forum nie wleje Castrola Magnateca choćby nie wiem gdzie był kupiony :rotfl: swoją drogą co trzeba zrobić zeby było tak jak w tym linku ? jeździć na tym olej 50tys ? kupić podróbe ?
bzyku_2002 napisał(a):
A powiedz mi po czym wnioskujesz ze GTX Magnatec to polsyntetyk 5W 40 to olej syntetychny

To jest HC (nie sprawdzałem tego) wiec napisałem półsyntetyk bo nie jedna osoba tak powie na ten olej. Można powiedzieć, że Magnatec 5W40 to HC (technologia syntetyczna ładniej brzmi).

PostNapisane: 19 marca 2014, 17:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
!kuchar napisał(a):
swoją drogą co trzeba zrobić zeby było tak jak w tym linku ?

orzeł potrafi!
Dolać oleju do hydrauliki, widziałem osobiście jak była taka galareta zlewana.... Renault Mascott

Obrazek

PostNapisane: 19 marca 2014, 21:57 
Przyjaciel forum

!kuchar napisał(a):
swoją drogą co trzeba zrobić zeby było tak jak w tym linku ? jeździć na tym olej 50tys ? kupić podróbe ?
Pewnie jedno i drugie szwagier przejechał na magnatecu ok 50k w golfie 4 Po odkręceniu korka nic nie chciało lecieć. zrobiła się galareta.
Kumpel w 316i zrobił 70k na jakimś lotosie (co najtańsze było)10 czy 15w 40 i nic się nie stało.
Tyle że szwagier robi krótkie odcinki a kumpel docinał gada by zdechł. (jeszcze nie zdechł 3lata,co gorsze zaczyna lepiej chodzić :D )

PostNapisane: 20 marca 2014, 01:42 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: TESLA
Kod silnika: ELEKTRYCZNY
Garaż: TESLA MODEL 3 Performance | BMW e92 328iA ALPINWEISS III | DODGE CHALLENGER R/T | Opel vivaro XD | G30 518d+ RWD 8HP
Ams-a nie lej do bmw! Ja mam wlasnie ten 5w40 i jest duuzo gorzej niz bylo na catrolu 10w60 na ktorym auto kupilem... Chcialem wlac millersa xf dalem sie namowic na ams i po 7k chce zmienic bo szkoda mi silnika na amsie zaczela sie hydraulika odzywac na zimnym po odpaleniu, czego nie bylo na tym gestym Castrolu ODZIWO :O

Pawelos666;

Apropos czytania o olejach to nie musze posiadac magicznej wiedzy i znac na pamiec kart charakterystyki zeby slyszec lub nie roznice w pracy silnika na poszczegolnycj oliwach...

No a odnosnie mobil 1 to mam wrazenie ze strasznie duzo podrobek(pewnie przez popularnosc..) jest na rynku i dlatego na tych olejach bmki mocno kuleja... przynajmniej te.. ktore ja widzialem/macalem... Na autach prostszych nie testowalem tego oleju wiec sie nie wypowiadam w tej kwestii zapewne masz racje ze do nich jest ok.

E46 M3 Alpinweiss III viewtopic.php?f=89&t=171180
BYŁO:
E92 335i Schwarz 2 IC turboworks + Charge Pipe Turboworks
367KM/541NM http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167595

e39 540iA SEDAN CANYONROT ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147863

e36 318is Coupe HELLROT MOTORSPORT INTERNATIONAL LIMITED EDITION ->> http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145412

e36 328i Coupe ALPINWEISS III
->> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141651[/color]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1915 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 96  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1