BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 09:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] ogrzewanie elektrozawór czy potencjometr temperatury
PostNapisane: 30 kwietnia 2012, 10:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Nie sugeruj się do końca tym że nie powinien tykać bo jednak tykają nawet gdy są sprawne i gdy płynu jest pod dostatkiem ;).

1 co wyjmij elektrozawór sprawdź czy niema w nim nalotu banalnie prosta operacja więc od niej trzeba zacząć.

Może być w nim syf i dopiero jak odetniesz od niego napięcie (dasz na ciepłe) i spowrotem dasz na niego napięcie (dajesz na zimne) to on z rozpędem wskakuje na swoje miejsce i domyka i z czasem zaczyna popuszczać i znowu musi wskoczyć z rozpędu by się domknąć (przeczyść go)

2 opcja jest taka że masz zimny lut/ coś gdzieś nie łączy. A działa to na tej zasadzie: że jeśli odepniesz panel to automatycznie elektrozawór traci napięcie, tylko że musiałby tylko na ułamki sekund tracić styk co jest raczej mało prawdopodobne. Przy zimnym lucie by leciało cieplejsze powietrze a nie letnie.

Tak więc najprawdopodobniej elektrozawór do przeczyszczenia , a następnie potencjometr do sprawdzenia

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 kwietnia 2012, 21:13 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M42B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 0#p1406310
podepnę się pod temat tez mam klimę z 2 pokrętłami i jak ustawiam na nogi albo na podszybie leci ciepłe powietrze tylko w pozycji środkowej leci zimne :(

PostNapisane: 24 stycznia 2015, 17:39 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M52B28
Witam mam podobny problem z cykaniem elektrozaworu podmienialem caly panel i czyscilem zawor i dalej to samo co dwie sek zamyka sie i otwiera temp ustawiona na zimno dlaczego nie chce go zamknac. Dodam ze na warsztacie podalem bezposrednio 12 v to elegancko zamknol i trzymal. Czy w aucie idzie to przez jakis stycznik czy co. Z gory dziekuje

Tytuł: Re: [E36] ogrzewanie elektrozawór czy potencjometr temperatury
PostNapisane: 4 maja 2015, 20:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: 2,5 TDS
witam mam identyczne objawy w mojej e36 325 tds z klimatronikiem jak ostatni kolega.
co jest grane ?
gdzie szukać przyczyny

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1