BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] POMOCY, grzeje sie i nie ma ogrzewania, uszczelka?
PostNapisane: 2 lutego 2013, 23:44 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20
układu nie odpowietrza się przez odkręcenia korka w chłodnicy. Co to za porypany sposób?

Jak już masz płyn w układzie to nagrzej auto, wjedź na coś przodem by był wyżej. Zgaś motor i delikatnie odkręcaj odpowietrznik. Jak poleci od razu płyn to znaczy, że w układzie nie ma powietrza

Gdy wskaźnik leci ku czerwonemu polu, a dolny wąż chłodnicy jest zimny to albo masz walnięty termostat, albo pompę wody. Innej opcji nie ma.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 lutego 2013, 13:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325i Compact
Kod silnika: m50b25
Termostat wymieniałem na nowy, ale nie wiem.. jak troszkę odpowietrzę układ, to dolny wąż robi się ciepły, ale ciągle jakby się zapowietrzał...

PostNapisane: 4 lutego 2013, 18:55 
Forumowicz

Moje BMW: 325i,323ti Compact
Kod silnika: M50B25,M52B25
Odkręć korek chłodnicy odpowietrznik zostaw zakręcony odpal zimny silnik na otwartym zbiorniku wyrównawczym i czekaj do puki silnik się nie zagrzeje można a nawet trzeba dodawać gazu tak 2-3 tyś w chłodnicy jest zawór przelewowy i z niego po zwiększeniu obrotów powinien pojawić się strumień i tak długo wykonuj tę procedurę do puki dolny waż chłodnicy nie stanie się tak gorący a z nawiewów powinno pojawić się gorąco jak górny wtedy nastąpi otwarcie termostaty pod warunkiem że z kanału przelewowego po dodaniu lekko gazu leci płyn wtedy układ jest dobrze odpowietrzony.Odpowietrznik ja odkręcam tylko do nalewania płynu a odpowietrzam przez zbiornik wyrównawczy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1