greengos Cytuj:
mowiłem ze najlepjej SYNTETYK ale biorać pod uwage kondycje mojego silnika wlalismy POŁSYNTETYK.
Napisz to wytłuszczone podkreślone i drukowanymi.Zgadzam się
Cytuj:
a forum nie jest do krytykowania innych użytkowników
Wierz mi że niestety jest

ale się tym nie przejmuj,rób swoje.
pitekantrop Cytuj:
Chwyć KAŻDĄ instrukcję obsługi E30/E36, każdą książke napraw i w każdej będziesz miał dopuszczony olej 15W40, pod warunkiem że nie będzie używany w ekstremalnych mrozach.
Masz na myśli tą tabelkę z klasami olejów ich optymalnymi temperaturami itp.?
Przeglądałem instrukcje,różne konfiguratory olejów i wszędzie wychodziło mi że w przypadku m40 olej 5w40 jest klasyfikowany jako Best a 10w40 jako Good. Jeśli wziąć specyfikę m40 to tak zgodzę się od nowości mogli lać 5w bo wąska magistrala bla bla bla.Tylko na logikę silnik po dużym przebiegu będzie przez 5w40 wypłukiwany,nagary inne świństwa bo ten olej ma takie właściwości i w przypadku kiedy silnik zaczyna żreć olej ( zaznaczam żreć ) 10w40 jest dobrym rozwiązaniem a jak ktoś ma wytarty wałek czy popychacze w rozsypce to i red bull nie pomoże.I tutaj w pełni świadomości zgadzam się z
greengos
pitekantrop jeśli możesz podać źródła skąd masz takie a nie inne informacje to to będzie dostateczny argument bo w przeciwnym wypadku z takich a nie innych przyczyn dyskusja dalej nie będzie miała finału jak w wielu podobnych tematach.