BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 12:22 
Zacna persona forum

..::CZARNY::.. napisał(a):
MAJSU_WuWuA napisał(a):
No to mówię przy zrzucie z wysokości 2km pewnie by tyle osiągnęła :) na GPS`ie.

S=Vo+1/2 a*t^2 => t=sqrt(2S/a)

w naszych warunkach a=g=9,81m/s^2

V=a*t

albo z zasady zachowania energii mgh=1/2*m*v^2

GPS pokazałby 713km/h zaniedbując opory powietrza.

MAJSU_WuWuA napisał(a):
hehehehehe Ty tu mądrej głowy nie zgrywaj i nie syp w co drugim poście wzorami ! :P

ups... nie doczytałem :rotfl:

MAJSU_WuWuA napisał(a):
Licznikowe tzn ?? Czy na liczniku się pokaże 220 nawet to bardzo możliwe bo potrafią one czasami kosmicznie przekłamywać

Owszem, to wiadome. Z tego co pamiętam, przy 180km/h przekłamywał więcej niż 4-5km/h, chociaż przy mniejszych prędkościach podobnie. To takie moje własne spostrzeżenie z trasy wzięte :)

Ja dopóki nie kupię nowych opon to się nie dowiem ile moja poleci i czy uda jej się te 190 :) Teraz mam 3 letnie używki Continentala czyli powinny być OK ale widziałem ostanio test używanych opon zimowych z Niemiec i się lekko wydygałem bo strzelały wcześniej niż wynikałoby z ich oznaczeń prędkości :zdziwko: Jak Narazie osiągnąłem 140... Huh to były dopiero wrażenia !! hehe

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 12:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
HOLOWNIK napisał(a):
silniczek krokowy

nie ma tu nic do gadania, bo on steruje TYLKO obrotami na jałowym biegu.

Nie do konca. Jezeli bedzie uszkodzony TPS (czujnik polozenia przepustnicy) to komputer sterujacy moze odbierac dane, ze silnik chodzi teraz na biegu jalowym. Czyli mamy otwarta przpustnice + otwarty krokowiec czyli lewe powietrze.

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 12:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B30 - 306S3
Cytuj:
GPS pokazałby 713km/h zaniedbując opory powietrza.

A to GPS potrafi też podawać prędkości pionowe ? Myślałem ze od tego jest wariometr :) chyba że ta beta spadał by lotem szybowym :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 12:48 
Zacna persona forum

palermos napisał(a):
chyba że ta beta spadał by lotem szybowym :rotfl:

No przecież nie pionowym ! Jakbyś wtedy wylądował...

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 12:52 
mongooes, zgadza się, ale to nie jest wina krokowca.
palermos napisał(a):
A to GPS potrafi też podawać prędkości pionowe ?

Jakby dobrze ustawić satelitę... :]

MAJSU_WuWuA napisał(a):
Jakbyś wtedy wylądował...

A nie wiesz po co są zderzaki M pakiet?

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 13:01 
Zacna persona forum

A nie wiesz po co są zderzaki M pakiet?

Żeby się lansować na mieście i wzbudzać zazdrość posiadaczy innych Beemek bez M-Pakietu :) ?

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 13:13 
MAJSU_WuWuA napisał(a):
Żeby się lansować na mieście i wzbudzać zazdrość posiadaczy innych Beemek bez M-Pakietu :) ?

lans z M-pasztetem? ha! te zderzaki właśnie po to są do lądowania z 2km!

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 18:49 
Forumowicz

silnik krokowy czyscilem - wyrownala sie praca na jalowych obrotach.

HOLOWNIK - wkoncu jakies konkretne rady... jak czysciles te zeby w abs? - jak sie do nich dobrac? i za ktore styki sie zabrac do czyszczenia?

z gps tez probowalem, jak to bywa w kazdym aucie, licznik auta zawyza predkosc rzeczywista. przy 180 gps pokazuje ok 175.

nic sie nie zmienilo bo pamietam ze przy 220 obroty silnika podchodzily do 7 - czyli do MAX zarowno predkosci jak i mozliwosci obrotowych silnika. w tej chwili tak nie ma obroty do ok 6 z groszami i predkosc do 190 i spada moc...

mongooes
- moze i masz racje, ale dosc juz kasy poszlo w lpg zeby teraz od tak wywalic. gaz ustawiany w przerozny sposob, ale skoro to samo jest na benzynie, to lpg nie koniecznie musi miec cos z tym wspolnego.

Panowie fajnie ze jest jakies zainteresowanie, ale to co tu piszecie wcale mi nie pomaga.

Tytuł:
PostNapisane: 20 grudnia 2007, 22:40 
Pierwsze kroki

chłopaki pomylili dział, albo stronę - loty szybowcowe i zajęcia z GPS i fizyki na poziomie podstawówki to gdzie indziej.
Do tych pierścieni zębatych to musisz dostać się do piast kół (zdjąć tarcze hamulcowe i osłony blaszane)od tyłu po odkręceniu śrubki wyjmiesz czujkę ABS (kabelek od niej leci po kolumnie do centralki)i do dzieła.
a co do tego ustrojstwa co kuzyn wymieniał to taka puszka zamocowana obok kolektora ssącego połączona wiązką kabli i wężykiem gumowym - po wymianie silnik zaczął pracować równo w calym zakresie obrotów nie dławi się, wymienił jeszcze filtr paliwa i często pękający wężyk paliwa pod kolektorem bo smierdziało paliwem

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 03:26 
Forumowicz

dzieki za przod... dzis sie tym zajme...z tylu zdejme czujnik i co? dalej do tego kola zebatego sie nie dostane... chyba ze przez ta dziurke od czujnika mam to czyscic? oby pomoglo z tym hamowaniem.. .kto wie moze pomoze z ta predkoscia tez... kiedy rozwijalem takie predkosci to ten abs sie tak czesto nie wlaczal, moze to ma cos wspolnego ze soba... co myslisz zeby karcherem tam podejsc? nie probowalem bo boje sie ze woda dostanie sie tam gdzie nie trzeba... jestem w miare nowym posiadaczem tego pieknego autka i jeszcze nie znam budowy, dla tego pytam.. .DZIEKI i pozdrawiam serdecznie...!!!

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 12:51 
Zacna persona forum

HOLOWNIK napisał(a):
chłopaki pomylili dział, albo stronę - loty szybowcowe i zajęcia z GPS i fizyki na poziomie podstawówki to gdzie indziej.

Łohohohohoho Ale się ciebie dowcip trzyma kolego !!! Chyba się na święta wyostrzył :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 14:15 
MAJSU_WuWuA napisał(a):
Łohohohohoho Ale się ciebie dowcip trzyma kolego !!! Chyba się na święta wyostrzył :rotfl:

MAJSU_WuWuA, chodź, idziemy, nic tu po nas... :zalamany:

jazeck napisał(a):
co myslisz zeby karcherem tam podejsc? nie probowalem bo boje sie ze woda dostanie sie tam gdzie nie trzeba...

:zdziwko: tam to znaczy gdzie?

Tytuł:
PostNapisane: 21 grudnia 2007, 14:20 
Zacna persona forum

chodź, idziemy, nic tu po nas... :zalamany:

Trochę mi teraz wstyd :wstyd: Zwijamy na browara dawaj :08:

Tytuł:
PostNapisane: 22 grudnia 2007, 18:40 
Forumowicz

czyscilem te kola zebate abs.. .przod... wzialem plyn podobny do wd40 i przez otwor wyjetego czujnika zalatwialem sprawe, w ten sposob bo niestety sruby zbyt zapieczone i za dlugo bym musial z tym walczyc... skutek jakis odnioslo, poniewaz juz duzo zadziej sie zdarza wlaczanie abs'u... jednak predkosc pozostala bez zmian... 190 i zaczyna zamulac... szukam dalej i czekam na dalsze podpowiedzi.. .pozdr i zycze Wszystkim Wesolych Swiat!!!

[ Dodano: 2 Styczeń 2008, 08:29 ]
nadal nic... czy nikt sie nie spotkal z podobnym problemem?

[ Dodano: 30 Styczeń 2008, 17:30 ]
A co Wy na to jesli to wina oleju i hydropopychaczy? Moze byl zalany jakims mineralem, plakietka byla z mobilem 10W40 wiec taki lalem.. .moze przez to stracil na obrotach? co jesli to przez to? do wymiany te popychacze? jaki koszt? :zalamany: Czy lepiej z olejem cos zrobic? w tej chwili castrol 10w40. Kolejna wymiana juz na dniach, bo 15.000 juz zrobione.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1