BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 02:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 16:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
diolek napisał(a):
no moze i masz racje, ale powiedz mi co ma zrobic ktos kto kupil auto , w ktorym poprzedni wlasciciel przez X czasu lał mineralny? przeciez w takiej sytuacji zalanie polsyntetykiem oznaczaloby remont silnika, czyz nie?
wiec np: ja niemialem wyboru...

Remont ? A dlaczego niby ? Conajwyżej wymiana paru uszczelek a to raczej groszowe sprawy.

Kisiel24 napisał(a):
Dziekuje koledzy za rady...wleje wtedy jakiegos polsyntetyka...tylko szczerze to cholernie sie boje

Lej i nie świruj jarząbka ! :)

mongooes napisał(a):
hehe, mi tez mowili w warsztacie, ze tak nie mozna robic. Powiedzialem, ze mozna, wystarczy wlac ten olej podczas wymiany kierownik podszedl do mnie i pyta sie "skad taka smiala decyzja zeby zmienic z mineralu na polsyntetyk?"

hehe no niestety w PL mechnicy są... jacy są :) Jak zmieniałem ostatnio olej na Liqui Moly to zrobili takie oczy :zdziwko: i powiedzieli... A nie szkoda lac takiego badziewia za parę zł to dobrego silnika ? Pierwszy raz ten olej widzę... :rotfl:

marcellchen napisał(a):
aily, ale zes zablysnal ty, miliony aut jezdza na mineralu i sie nic nikomu nie dzieje, to tylko tu na forum wszyscy do swoich 20 letnich bet leja polsyntetyki albo nawet syntetyki ... bo to niby kozera jest tak na forum napisac co ?? jak ktos mial minerala od kupna to leje minerala jak ktos mial syntetyk to leje syntetyk, chyba ze stac kogos na nowe uszczele ..... no ale jak sie ma 20 letnia bete to sie chyba liczy z groszem. no tak, na tym forum sie nikt nie liczy ... wszyscy na orginalach jezdza .... ciekawo jak jest w rzeczywistosci ....

Tak jak jest napisane to forum pasjonatów marki a nie druciarzy więc co z tego że samochód ma 20 lat my je poprostu kochamy. Jak cię nie stac na utrzymanie BMW to kupujesz Tico a nie łatasz wycieki kitem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 16:07 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
diolek napisał(a):
no moze i masz racje, ale powiedz mi co ma zrobic ktos kto kupil auto , w ktorym poprzedni wlasciciel przez X czasu lał mineralny? przeciez w takiej sytuacji zalanie polsyntetykiem oznaczaloby remont silnika, czyz nie?

Remont ? A dlaczego niby ? Conajwyżej wymiana paru uszczelek a to raczej groszowe sprawy.

Kisiel24 napisał(a):
Dziekuje koledzy za rady...wleje wtedy jakiegos polsyntetyka...tylko szczerze to cholernie sie boje

Lej i nie świruj jarząbka ! :)

mongooes napisał(a):
hehe, mi tez mowili w warsztacie, ze tak nie mozna robic. Powiedzialem, ze mozna, wystarczy wlac ten olej podczas wymiany kierownik podszedl do mnie i pyta sie "skad taka smiala decyzja zeby zmienic z mineralu na polsyntetyk?"

hehe no niestety w PL mechnicy są... jacy są :) Jak zmieniałem ostatnio olej na Liqui Moly to zrobili takie oczy :zdziwko: i powiedzieli... A nie szkoda lac takiego badziewia za parę zł to dobrego silnika ? Pierwszy raz ten olej widzę... :rotfl:

marcellchen napisał(a):
aily, ale zes zablysnal ty, miliony aut jezdza na mineralu i sie nic nikomu nie dzieje, to tylko tu na forum wszyscy do swoich 20 letnich bet leja polsyntetyki albo nawet syntetyki ... bo to niby kozera jest tak na forum napisac co ?? jak ktos mial minerala od kupna to leje minerala jak ktos mial syntetyk to leje syntetyk, chyba ze stac kogos na nowe uszczele ..... no ale jak sie ma 20 letnia bete to sie chyba liczy z groszem. no tak, na tym forum sie nikt nie liczy ... wszyscy na orginalach jezdza .... ciekawo jak jest w rzeczywistosci ....

Tak jak jest napisane to forum pasjonatów marki a nie druciarzy więc co z tego że samochód ma 20 lat my je poprostu kochamy. Jak cię nie stac na utrzymanie BMW to kupujesz Tico a nie łatasz wycieki kitem.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 19:04 
Częsty bywalec

wlewaj śmiało półsyntetyk ja również małem taki sam dylemart (silnik m40 92r. przebieg 240tyś) chodził na mineralu x czasu takiego kupiłem wymieniłem go na 10w40 shella i poezja silniczek ładnie chodzi zero wycieków i pocenia sie silnika no i wydaje mi sie że lepiej sie wkręca na obroty( może mi sie wyadaje :P) ,mimo wieku samochodu myśle że zalewanie dobrym olejem procentuje bo dłużej będziemy sie cieszyć dobrą kondycją silnika :D a zwłaszcza podczas mrożnych zim :P

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 19:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
swoja droga wrzuccie mineralny olej do zamrazarki...fajny glut nie lejacy bedzie :]
a polsyntetyk? ciagle plynny :)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 19:47 
marcellchen napisał(a):
ailyto tylko tu na forum wszyscy do swoich 20 letnich bet leja polsyntetyki albo nawet syntetyki ... bo to niby kozera jest tak na forum napisac co ??

Mój Siep ma 381tyś., 17 lat, jeździ na 10W40. Silnik M40. W wypadku tego silnika, zalanie oleju mineralnego to śmierć, stąd opinia, że ten silnik to najgorsze badziewie, które nie zrobi 300tyś.

a gadanie o kozerach itd..... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 22:24 
Forumowicz

Moje BMW: E30 sedan
Kod silnika: M40B16
Bo ze wzgledu na swoja konstrukcje na mineralu napewno nie dozyje 300tys... On jest stworzony do syntetyka, mnie np. boli to ze jakis kiep wlal do mojego silnika ktory mial 150tys przebiegu polsyntetyk :/

A odbiegajac od tematu Ja to wogole nie rozumiem ludzi ktorzy tak narzekaja na M40. Na kulture pracy, osiagi, spalanie i mase innych rzeczy. Moze kwestia tego czego sie oczekuje od motoru a co on moze nam zaoferowac. Moj lata na 10W40 mobila zmienianym co 5-6tys km, zmienilem hydraulike zaworowa i na kulture pracy nie moge narzekac bo spod maski slychac tylko cichutki szumik. A spalanie i osiagi? Nie spodziewajmy sie cudow po 115-konnym silniku w aucie wazacym ponad tone. Ja uwazam ze i tak radzi sobie calkiem spoko

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2008, 22:33 
Kucu napisał(a):
zmienilem hydraulike zaworowa

hihi, a ja nie, bo po co :]

dlatego, bo nigdy silnik mój nie widział minerala

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 10:39 
Pierwsze kroki

diolek napisał(a):

Jak kupiłem 325tds z mineralnym Lotosem 15W40 z informacją że jeździ na tym już 2lata. Na następny dzień zalałem Mobil Super 10W40 no i o dziwo silnik systematycznie z kilometra na kilometr zaczynał coraz lepiej pracować. Przestał kopcić zaczął się zbierać zauważyłem nawet, że turbina się zaczęła lepiej zachowywać ślicznie gwiżdże podczas zwiększania prędkości obrotowej. Silnik pracuje bardzo równo. Eksploatuję bardzo ciężko bardzo często jeżdże z prędkościami dochodzącymi do 200km/h.

Zalej półsyntetyk (byle nie jakiegoś tam pierwszego lepszego, Castrol'a też nie polecam!)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 11:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
a konsumpcja oleju? u mnie minimalnie spadla po takiej operacji :)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1