BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 15:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Zawsze na próbę można zdjąć mixer gazu, dzięki czemu zwężka w dolocie zniknie i wtedy zmierzyć czas.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 15:36 
Pierwsze kroki

no mikser to mało zwęża. czasem dają taką inna na dolocie metalową i na niej jest guma naciągnięta i jeśli samoochód strzela w dolot to ona odsłania sie i dzieki temu ciśnienie po wybuchu ucieka przez co mniejsze jest prawdopodobieństwo że walnie przepływka. no ale moze być też anty wybuch w obudowie filtra powietrza wtedy nie ma żadnej zwężki. no trzeba poprobować w sumie ne dużo z tym roboty a może byc drobiazg .... :znudzony:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 15:44 
Częsty bywalec

U mnie zwężka w mixerze miała obwód o połowę mniejszy niż guma przepływki, też miałem klapę antywybuchową.Wywaliłem mixer i auto zasuwało niesamowicie.Spróbuj pojeździć bez mixera, na pewno auto odżyje.Pomyśl też nad założeniem blosa :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 15:45 
Forumowicz

Moje BMW: e36 323
Wydaje mi sie że nie mam zadnej zwezki :kwasny: chyba że chodzi o to coś miedzy przepływomierzem a filtrem powietrza dochodza tam te weze od gazu...
Inni też maja gaz w is i nie sa takie zmulone wydaje mi sie że to nie jest to :(
Co do wałków ktoś sie kiedys pytał przy ilu mi odcina, na jedynce chyba idzie pod 7000obr ale nie jestem pewien wiem ze na drugim biegu konczy sie na 6500obr...

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 15:58 
heh, a ktoś kiedyś mówił, że niemożliwe, żeby 318i wydymało 318iS :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 16:13 
Częsty bywalec

No chodzi o to coś pomiędzy filtrem a przepływomierzem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 17:41 
Forumowicz

Własnie wyczytałem na forum że ta durna zweżka potrafi odebrac 20/30 procent mocy!! :zdziwko: Jest to potwierdzone, a orientuje sie ktoś jaki jest koszt przerobienia tej instalacji?

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 19:17 
Częsty bywalec

Chcesz przerobić na sekwencję?Zastanów sie nad Blosem.Kosztuje ok. 300 zł ale dzięki jego pomocy moc silnika wraca.Trochę było o tym na forum :P

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 19:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
..::CZARNY::.. napisał(a):
heh, a ktoś kiedyś mówił, że niemożliwe, żeby 318i wydymało 318iS
takie 1.8is to i 1.6 wydyma spokojnie :]

Tytuł: Re: 318is, 17cali w gazie ile do setki?
PostNapisane: 7 października 2008, 20:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
robert-rocki napisał(a):
Witam, mam takie pytanko ma moze ktos 318is na papciach 225/17 cali w gazie? Jesli tak to ile macie do licznikowej setki?
Czy na tym zestawie strata 3 sekund w porównniu do seri jest w normie? Z góry dzieki za odp!

człowieku to norma

jak ja podałem 225 do mojej byłej 316 to straciła ze 4 sekundy w sprincie :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 20:44 
GŁADKI napisał(a):
człowieku to norma

jak ja podałem 225 do mojej byłej 316 to straciła ze 4 sekundy w sprincie :rotfl:

ale nie w is i nie aż taka różnica.

mi po zmianie z 195/65/15 na 225/45/17 sprint do 100 się wydłużył o 1.2s :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 21:06 
Forumowicz

Nie, własnie chodzi mi o tego blosa...
Jeszcze jedno pytanko czy wasze 318is tez ciagną do 6500obr? Wiadomo że nie na 5 biegu :P Ponoć to kiedy odcina swiadczy o zużyciu wałków...

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2008, 21:18 
Częsty bywalec

Bierz pod uwage odcinkę na benzynie, bo na gazie może jej nie być i będzie ciągnąć do końca :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 11:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: 318 & 330
Kod silnika: m40 & m54
..::CZARNY::.. napisał(a):
GŁADKI napisał(a):
człowieku to norma

ale nie w is i nie aż taka różnica.

mi po zmianie z 195/65/15 na 225/45/17 sprint do 100 się wydłużył o 1.2s :wstyd:

Czarny ja znam troche to auto, wiedz ze jest tam najprostsza z mozliwych instalacji gazowych, a po przejechaniu kulkunastu tysiecy, auto traci swoja pierwotną moc, cięzko sie z tym pogodzić ale po hamowni okazałoby się ze jest tam moze 110 - 115 km z pierwotnych 135 :hyhy: , a to juz jak zwykłe 1.8 na benzynie :P

identyczny przypadek mial inny znajomek ze swoim isem, tylko ze mial 235, z tego co wiem roverem bym go wtedy objechał,

ogólnie mówia ze is to "prawie" to co 2.0 i tu działa sens reklamy zywca

w drodze powrotnej z Torunia jechalem jako pasażer w ise, na pewnym odcinku ścigalismy się z 2.0, w której bylo o 2 osoby wiecej, mimo to is nie mial szans

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 11:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
znam przypadek e36 320 gdzie ze 150KM na gazie bylo 109KM. Zwylka instalka

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 13:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
GŁADKI napisał(a):
w drodze powrotnej z Torunia jechalem jako pasażer w ise, na pewnym odcinku ścigalismy się z 2.0, w której bylo o 2 osoby wiecej, mimo to is nie mial szans
ale nowy is i nowe 2.0 idą identycznie(nie licząc tej 0,1s do 100km/h) tyle że wiadomo że łatwiej zajechać r4 niż r6 ale to też zależy od egzemplarza(dużo jet zajechanych isów). za to r4 ma bardziej przyjazne spalanie. dużo tez zalezy od umijetności prowadzenia. dla mnie silnik 2.0 to nieporozumienie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 13:48 
Częsty bywalec

No to wychodzi na to,że ten is, którym jechał GŁADKI był już lekko zajechany.A co do tego, że 2.0 to nieporozumienie to czym jest w takim razie 1.6, ale w nie compakcie. :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 13:58 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
ogólnie mówia ze is to "prawie" to co 2.0 i tu działa sens reklamy zywca

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dwa razy mi się zdarzyło podjechać pod e36 coup e z napisem 320 (nie wiem czy były zagazowane czy tez nie) ale ja mam instalacje 2 generacji i niestety ich 2 litrówki nie dawały rady mojemu is, już na 2 biegu bylem kilka metrów za 2 litrówkami, choć widziałem ich w lusterku i gnały za mną to niestety nie doganiały mnie :super:

Tak samo jest z 520, nawet wersja 24v nie dawała rady...

Jedynie za co mogę pochwalić X20 to niestety dźwięk i ze lepiej się zbierają przy paleniu gumy;P

Niestety są tez porażki, mowie o nocnych wyścigach LUBLIN PIĄTKI UL INŻYNIERSKA.....
Moja is zagazowana z is niezagazowana, niestety jest różnica ani na gazie ani na benzynie nie dawałem jej rady, może nie odchodziła od mnie ale zawsze była pierwsza.... :zalamany: :zalamany: :hyhy:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 14:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Nie, własnie chodzi mi o tego blosa...
Jeszcze jedno pytanko czy wasze 318is tez ciagną do 6500obr? Wiadomo że nie na 5 biegu :P Ponoć to kiedy odcina swiadczy o zużyciu wałków...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wątpię z ta historia z walkami :hyhy: :hyhy: jakby tak było ta w takim wychodzilibyśmy z założenia ze każde BMW jest przy katowana :rotfl: :rotfl:

U mnie odcięcie na pb jest na około 6500-6700 obr...

A na LPG wkręca się do końca, a gdy już go wkręci to sam automatycznie przerzuca mi powrotem na pb i włącza się odcięcie... ( Fajny bajer, chyba żeby go nie przekręcać na wysokich obrotach) :hyhy: :hyhy:

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 14:36 
Częsty bywalec

Ja sprawdzałem przyśpieszenie po zmianie kół. Różnica niewielka.
318is M44B19. Sprawdzałem na PB i LPG.
Czasy mierzone telefonem, więc poprawke należy nanieść.
Ale wyniki miałem z przedziało 9-10sec. Teraz zmieniłem dla sprawdzenia koła na 195/65/15, przy niskich prędkościach obrotowych auto mocniejsze (mniejsze opory toczenia), ale w sprincie nie zauważyłem różnicy.
Co do gazu. Dobrze założona sekwencja pracuje praktycznie jak benzyna. Jeśli ktoś ma II gen, to pretensje może mieć tylko do siebie samego. To rozwiązanie w BMW się nie sprawdza.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1