Co do zimy, to dobre zimowe opony + zdrowy rozsądek i możesz czuć się w miarę bezpieczny.
Jeśli zaś chodzi o gaz, to Kornelio ma 100% racji. Nie wiem, jak u mnie w okolicy bo nie pytałem, ale gdy szukałem auta (rozważałem auto bez gazu), to rozmówca ze śląska mówił, iż tam sekwencje już od 1800PLN można wyrwać. Ja wprawdzie mam 2gen, ale dlatego, że już była w samochodzie. Gdybym miał zakładać to tylko sekwencję. W przypadku sekwencji mamy niższe spalanie (niż przy 2gen) i nie ma mowy o spadku mocy. Przeciwnie - mamy lekki przyrost mocy, gdyż gaz ma więcej oktanów. Jeśli gazownik dobrze wszystko ustawi, to autko będzie nieźle wymiatać i do tego za 2 PLN za litr!
Co do samego zakupu, to nie zakładaj od razu, że to będzie 318. Jeśli spieszysz się z zakupem i znajdziesz dopieszczoną 316, to nie rezygnuj tylko z powodu silnika. Ja byłem na początku nastawiony tylko i wyłącznie na 325. Potem trochę odpuściłem i powiedziałem sobie, że jak się trafi fajne 318 to też wezmę. Skończyło się na 320 i jak na razie jest ok. Pewnie z czasem zacznie mi brakować mocy, ale w końcu jest jeszcze kilka silników do wyboru. Gdy dojdę do tego, że M3 zacznie mnie nudzić, to wtedy zacznę się martwić.
Na razie o M3 mogę tylko pomarzyć...