BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 23:57 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich Mam pytanie i prosbę do was moze ktoś mi pomoze mam bmw e36 318i z gazem problem mam taki niedawno poszla mi przepustnica czego objawem bylo ze na jałowym biegu obroty skakały same do 3 tysiecy zzrobilem to gaz po przelonczeniu chodzi gites zero skakania itp ale problem jest gdy silnik jest zimny odpala sie na bęzynie obrotomierz letko skacze gdy ruszam i calkowicie puszczam sprzęglo na 1 samochodem rwie rownomiernie jak te obroty tez skacza i co najgorsze poznie gdy ma sie przelączyc przy 2 tys na gaz silnik sie muli i gasnie co moze byc tego powodem tego skakania bo juz jobla dostaje przy nim;/ a gdy silnik jest rozgrzany normalnie zapalam ruszam super sie przelącza nic nie szarpie co to moze byc ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Szarpie przy ruszaniu
PostNapisane: 31 marca 2009, 15:50 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
M@X napisał(a):
Witam.
Od dłuższego już czasu mam dziwny problem. Mam BMW 520i rocznik 1989 (benzyna).
Po dłuższej jeździe w korkach (nawet po 30 minutach) dziwnie mi szarpie podczas ruszania. Delikatnie ruszam, a całym mi rzuca. Później na wyższych biegach jest wszystko ok. Jak samochód odstoi ze 2 godziny to jest ok.
O co tu chodzi ? to coś z silnikiem? czy może sprzęgło ? a może coś jeszcze innego ?

Odgrzewam temat. U mnie podobnie jak powyżej. Z tym, że raczej na zimnym silniku (ale to nie jest reguła). Komplet sprzęgła wymieniony na nowy. Tłumik drgań (przegub elastyczny wału) też.

Tytuł: Re: Szarpie przy ruszaniu
PostNapisane: 31 marca 2009, 16:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
MightyDubCat napisał(a):
M@X napisał(a):
Witam.
Od dłuższego już czasu mam dziwny problem. Mam BMW 520i rocznik 1989 (benzyna).
Po dłuższej jeździe w korkach (nawet po 30 minutach) dziwnie mi szarpie podczas ruszania. Delikatnie ruszam, a całym mi rzuca. Później na wyższych biegach jest wszystko ok. Jak samochód odstoi ze 2 godziny to jest ok.
O co tu chodzi ? to coś z silnikiem? czy może sprzęgło ? a może coś jeszcze innego ?

Odgrzewam temat. U mnie podobnie jak powyżej. Z tym, że raczej na zimnym silniku (ale to nie jest reguła). Komplet sprzęgła wymieniony na nowy. Tłumik drgań (przegub elastyczny wału) też.

Przez ponad rok miałem to samo zaczeło się zimą - przyczyna pęknięty rura między kolektorem a przepływomierzem (jak mała dziura to małe drgania) ale wówczas drgania są wieksze gdy dziura większa to auto z 1 potrafi ruszyć jak kangur.

Kolejny krok strasznie mnie wkurzało gdy ruszałem powoli z 1 i czuć było jak obroty zaczynają falować takie właśnie drgania (okazało sie że miałem wode we wtyczce sondy lambda wylałem ją i auto pięknie ruszało bez szarpania ) do teraz znowu zaczyna mi szarpać aute (zazwyczaj na zimnym silniku po wiekszych ulewach) ale nawet jak tydzien nie pada to tak sie utrzymuje sprawdziłem dziś sonde była sucha odpiołem ją jazda próbna i git nie szarpało podpiąłem sonde i odrazu obroty falują.

Co najdziwniejsze zazwyczaj gdy stane na stacji i zaleje paliwo to przez chwile obroty falują a co najdziwniejsze raz tylko otwarlem bak i przypomniałem sobie że mam nalać do baniaka a nie baku i po odpaleniu auto też falowało :zdziwko: w nowszych dislach po otwarciu baku cos tam w aucie sie dzieje ale to chyba e36 na benzyne nie dotyczy

Przechodzac do senda jak komuś szarpie auto podczas ruszania sprawdźcie czy po odłączeniu sondy też będzie szarpać

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 19:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Sprawdzaliście przepływomierz?W moim m50 też przy ruszaniu auto dosłownie skakało, i obroty falowały.Winowajcom okazał się walnięty przepływomierz :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 06:36 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
U mnie falowania obrotów nie ma ale rzeczywiście auto się "buja" podczas gwałtowniejszego zrywu z pierwszego biegu. Zauważyłem, że guma przed kolektorem dolotowym jest troszkę popękana ale dziury nie ma. Oceniłem, że jest sprawna. Spróbuję uszczelnić.

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 10:43 
Pierwsze kroki

dołączając sie do temaTU mam następujący problem szarpie mi autem przy najniższych obrotach tak w granicach 1-2tys obrotów/min ale tylko na gazie nie mam takiego problemu gdy jade na benzynie dodam że na wolnych obrotach silnik ładnie pracuje ok. 900tys obr/min co może mieć wpływ na to? dokładnie to wygląda tak ruszam z jedynki prubuje przyspieszać zamuł naciskam gaz do końca dławi sie naciskam lekko pedał gazu powoli przyśpiesza wchodzi na 2 tys i jedzie normalnie jak podsprzeglę to moge ruszyć bez szarpania ale wtedy sprzegło zajade jak bede tak jeździł jeszcze raz napisze że na benzynie pracuje idealnie

Tytuł:
PostNapisane: 4 kwietnia 2009, 23:21 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
pawelziom88, wyreguluj gaz :hyhy: :hyhy:

Najkus
Cytuj:
Witam wszystkich Mam pytanie i prosbę do was moze ktoś mi pomoze mam bmw e36 318i z gazem problem mam taki niedawno poszla mi przepustnica czego objawem bylo ze na jałowym biegu obroty skakały same do 3 tysiecy zzrobilem to gaz po przelonczeniu chodzi gites zero skakania itp ale problem jest gdy silnik jest zimny odpala sie na bęzynie obrotomierz letko skacze gdy ruszam i calkowicie puszczam sprzęglo na 1 samochodem rwie rownomiernie jak te obroty tez skacza i co najgorsze poznie gdy ma sie przelączyc przy 2 tys na gaz silnik sie muli i gasnie co moze byc tego powodem tego skakania bo juz jobla dostaje przy nim;/ a gdy silnik jest rozgrzany normalnie zapalam ruszam super sie przelącza nic nie szarpie co to moze byc ?

sprawdz przeplywke, czujnik polozenia walka, silniczek krokowy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1