BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] 325i coupe dziwne "cykanie"...co to moze być
PostNapisane: 14 stycznia 2012, 14:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Ja mam to samo cykanie i słychac je bardzo w okolicy prawego przedniego kola, u gory silnik pracuje cicho ale slyszę to wlasnie przy prawym kole i na dole jak dam głowę pod samochód, niewiem co to jest jezdze z tym juz tak 4 mc, jak auto odpalę nie slychac tego pochodzi z minutkę i juz zaczyna lekko cykac jak by stukać, niewiem co to może być, raz pisałem temat to goscie pisali ze to dwumas albo łozysko na sprzęgle się tłucze. Narazie smigam bo nie mam na takie rzeczy kasy, ale to cykanie przy prawym kole jest znacząco słyszalne, przy lewym prawie nic nie slychac tak jak by to bukalo stukalo po drugiej stronie silnika. Szczerze to na postoju na jałowym denerwuje mnie to cykanie bo każdy to slyszy i sie pyta głupio co to tak stuka, pasuje to zlokoalizowac co to jest i zrobic to bo faktycznie przedtem auto cicho bylo ok wszystko a tu taki zonk stuka ci i psuje. Tylko dodam jeszcze ze to stukanie jest takie troche głuche nie jest wyraźiste takie jak by w srodku czegos pukało.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 16 stycznia 2012, 09:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 528i touring
Kod silnika: M52B28
Garaż: Było E36 M50B25 Coupe jest E39 M52B28 Touring
Będę Marce Wierny
Może przypadek a może nie wczoraj lataliśmy sobie z kumplem po mieście i zajechaliśmy na parking a u niego słychać to cpykanie przy prawym kole dodam ze wcześniej tego nie było pojawiło się po ostrzejszej jeździe.
Pojechaliśmy do garażu i zabraliśmy się za sprawdzanie świec bo cykało identycznie u mnie tak jak opisywałem 2 posty wyżej.
Okazało się że uszkodzona była świeca na 2 cylindrze tyle że nie kręciła się tak jak u mnie tylko była porcelanka na dole okopcona.Włożyliśmy używkę zanim nie kupi nowych i autko przestało cykać i po stresie.
Zacznijcie więc szukać przy fajkach czy nie mają przebicia popękanych/sparciałych gum no i świece podmienić a dopiero później szukać czegoś innego,bo tak jakoś mi się wydaje ze w obydwu samochodach to samo to chyba nie przypadek no chyba że się mylę :P Pozdrawiam :]

PostNapisane: 17 stycznia 2012, 17:20 
Zacna persona forum

hm ale swiece są w górze to dziwne by było zeby wydawały taki głos stukania jak to słychac bardziej na dole przy prawym kole

PostNapisane: 17 stycznia 2012, 18:33 
Zacna persona forum

To co na filmiku słychać to są to popychacze,tak mi się wydaje.W m40 miałem podobny odgłos,była przypchana magistrala olejowa i troszkę popychacze dostały w dup@ i tak właśnie cykały.

PostNapisane: 17 stycznia 2012, 18:39 
Zacna persona forum

Dlatego smieszne mi się wydaje zeby to swiece tak cykaly/stukaly bo u mnie to słyszalne jest na dole silnika ,i niewiem czy to moze ktoraś z rolek napinających paski stuka łożysko czy od pompy klimy, w tych okolicach stuka tak puka stuka cyka rożne okreslenia, niewiem co to może być, wątpie żeby to dwumas był bo autem nie terepie ani nic, łozysko sprzęgła tez raczej chyba nie powinno chodz niektorzy pisali że łożysko oporowe, prawde mowiac jezdze z tym ok 4 mc ale nie mialem okazji wstąpic do mechanika co to za dziwny objaw.

PostNapisane: 26 stycznia 2012, 10:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 528i touring
Kod silnika: M52B28
Garaż: Było E36 M50B25 Coupe jest E39 M52B28 Touring
Będę Marce Wierny
Ja tylko przedstawiłem co było u mnie przyczyną tego cykania a objawy były takie jak u Was cykanie przy prawym kole i po wejściu do kanał słyszalne właśnie jakby z kolektora wydechowego lub miski olejowej po wymontowaniu świecy okazało się ze cała porcelana kręci się wraz z elektrodą i miała dość spory luz osiowy.Podmieniłem na dobrą i wszystko wróciło do normy czyli cykania nie słychać.Dla testu włożyłem świece uszkodzoną i cykanie wróciło.Gdyby to były popychacze to było by słychać na górze silnika po otworzeniu maski.U niektórych nawet maski nie trzeba otwierać żeby słyszeć popychacze.Sprawdzenie świec nic nie kosztuje odkręcamy oglądamy i sprawdzamy,ewentualnie podmienić na chwile od kolegi i sprawa załatwiona będzie wiadomo czy to to czy nie.Rozumiem ze czasami ten sam objaw może wskazywać na co innego ale zawsze warto sprawdzić.W moim przypadku to była akurat przyczyna całego zamieszania :hurra: .Pozdrawiam ;)

P.S.
ROBBMW mnie tęż sie to wydawało śmieszne tym bardziej że świece miały przejechane zaledwie 3 tysie :mur:

PostNapisane: 21 lutego 2014, 09:45 
Forumowicz

Moje BMW: e90 325d
Kod silnika: m57
Garaż: bylo e39 m52b25
jest
colt cz34
e90 325d 253KM 600Nm
Czesc ,mam to samo tyle ze przez mrozy ktore byly ,byla cisza a teraz przy temperaturach dodatnicc znowu jest to cykanie pykanie . bmw e39 m52b25 i znawcy twierdza ze to sa szklanki , ale na cieplym silniku , gdzie po odpaleniu nic nie slychac ,zas po 2-3 minutach rozgrzewania ,dzis sprawdzilem zaczyna cykac,pykac .........

PostNapisane: 26 lutego 2014, 14:24 
Forumowicz

jest
colt cz34
e90 325d 253KM 600Nm
Widze ze nikt sie nie wypowie dalej w temcie , czyli wszystko ustaloo czy tez silnik zmieniony zostal badz cos innego ........

PostNapisane: 26 lutego 2014, 21:17 
Zacna persona forum

Gdy posiadałem E36 320i też miałem taki problem, a co pomogło? wymiana świec, i stukanie ustało :)

PostNapisane: 27 lutego 2014, 18:32 
Forumowicz

jest
colt cz34
e90 325d 253KM 600Nm
ROBBMW napisał(a):
a co pomogło? wymiana świec, i stukanie ustało
hm hm dziwne , bo zmienialem swiece na 4 garku ,ale szarpalem sie z nia chyba ze 2,5 h zeby wykrecic ,i nadal cyka ,puka ,stuka ,a reszte przejrzalem i byla ok.

PostNapisane: 27 lutego 2014, 21:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
Zmieniales swiece w jednym cylindrze? :zdziwko:

PostNapisane: 28 lutego 2014, 13:19 
Forumowicz

jest
colt cz34
e90 325d 253KM 600Nm
Pawelos napisał(a):
Zmieniales swiece w jednym cylindrze? :zdziwko:
bez jaj swiece sa swieze maja ok 5 tys nalatane i niema powodu do ich zmiany , a zasugerowalem sie tematem gdizes ze swieca byla luzna i postanowilem sprawdzic wszystkie w tym celu i okazalo sie ze wkrecone byly , tylko 4 niemoglem nawet odkrecic ,ale po 2 h udalo sie .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1