BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 19:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 11:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
pudo, za podobną cenę do Castrola kupisz Liqui o którym Ci pisałem. Wcześniej miałem Castrola kupowanego na BP (o dziwo-taniej niż w sklepach), ale ten olej do Liqui nie ma porównania. Liqui jest o wiele lepszy. Popychacze powinny przestać hałasować. No i ma MoS'a chroniącego starsze silniki.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 11:36 
Częsty bywalec

Oczywiscie podpisuje pod powyzszymi postami.Ja również stanąłem przed wyborem oleju.Oczywiscie wszystcy domorośli mechanicy,koledzy i niezliczone grono znajmych że jak zaleje półsyntetykiem zniszczę silnik...Zaryzykowałem ...I co??? Silnik zaczął pracować czyściej ,lepiej się wkręca.Jezdze już na nim jakieś 3 miesiące i żadnych wycieków nie ma.No sory jest jeden spod uszczelki pokrywy zaworów ale wtedy był chwilowy brak kasy i silikon był zamiast uszczelki.Oczywiście nikt nie może mi uwierzyc że silnik chodzi lepiej.Ale co mnie obchodzi ich opinia ,ja czuje różnicę i mi to wystarcza.

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 11:55 
Forumowicz

Moje BMW: E38 740iA [m62]
Lukezz napisał(a):
...są tacy którzy powielają czyjeś bezpodstawne teorie nie mając w znajomości i doświadczeń w temacie...

Zapewne wszystkie terorie o których wypowiadasz się, pochodzą z Twojego własnego doświadczenia, a jak powiem Ci, że prąd może śmiertelnie porazić to pobiegniesz i sprawdzisz czy to prawda? Człowieku wyluzj. Jeżeli napisze Ci o oponach w danym teście przeprowadzonym przez X to też to obalisz bo to nie moje własne doświadczenia?

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 15:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
Ja jestem zdania iż, bez obaw zmień minerała na półsyntetyk :ok: Nic si nie stanie a auto będzie ciszej pracować i poprawi się jego ogólna kultura pracy. Ale co do zmiany minerała na pełen syntetyk, tu już bym się musiał mocno zastanowić...

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 15:28 
Forumowicz

ventola napisał(a):
Lukezz napisał(a):
...są tacy którzy powielają czyjeś bezpodstawne teorie nie mając w znajomości i doświadczeń w temacie...

Zapewne wszystkie terorie o których wypowiadasz się, pochodzą z Twojego własnego doświadczenia, a jak powiem Ci, że prąd może śmiertelnie porazić to pobiegniesz i sprawdzisz czy to prawda? Człowieku wyluzj. Jeżeli napisze Ci o oponach w danym teście przeprowadzonym przez X to też to obalisz bo to nie moje własne doświadczenia?

Lukezz ma rację a na miejscu ventoli ja bym się publicznie nie udzielał bo jeśli nie ma się niczego mądrego do napisania to po prostu się nie piszę.

Sebuś napisał(a):
Ja jestem zdania iż, bez obaw zmień minerała na półsyntetyk :ok: Nic si nie stanie a auto będzie ciszej pracować i poprawi się jego ogólna kultura pracy. Ale co do zmiany minerała na pełen syntetyk, tu już bym się musiał mocno zastanowić...

ps. Sebuś zastanawiaj się - kogo to obchodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 5 maja 2009, 15:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
lizardking napisał(a):
Sebuś zastanawiaj się - kogo to obchodzi.

Człowieku na jakim świecie Ty żyjesz? :zdziwko:

Chyba Ci się tematy pomyliły....... Bo ja to akurat odpowiedziałem na pytanie autora tego tematu. I nie zamierzam się tu więcej z tobą kłócić i robić zbędnego OT.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 11:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
A ja dodam tak na rozluźnienie i potwierdzenie mojej wcześniejszej wypowiedzi żebyś lał bez obaw 10W, a nawet 5W.
Wczoraj kupiłem Mobila1 5W50, dziś zmieniłem i choć nie wiedziałem jaki był wcześniej lany to przy spuszczaniu starego aż miło było popatrzeć na jego kolor i czystość.
Nawet myślałem żeby wlać go spowrotem ;) - żart oczywiście.

Powiem tak. Jak zadbasz o "napoje" do swojego silnika tak on odwdzięczy ci się podczas eksploatacji.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 13:31 
Zacna persona forum

juz tu kiedys ktos pisal ze jak sie zmieni olej to sie silnik wypluka i powstana wycieki i luzy itp. - uwazam to za ewidentna bzdure a lac olej trza dobry by miec i dluzsze przebiegi miedzy wymianami no i motor ladnie mruczal-pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 14:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318d
czy przed wymianą z minerala na półsyntetyk trzeba zrobić płukanie silnika z nagarów ???

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 15:18 
Forumowicz

dziuniek napisał(a):
czy przed wymianą z minerala na półsyntetyk trzeba zrobić płukanie silnika z nagarów ???

Polewam z tych problemów z nagarami. Nagary były w trabancie i syrence. Niech taki jeden z drugim mądrala rozbierze silnik który pracował na dobrym oleju mineralnym i miał olej zmieniany na czas to zobaczy jakie głupoty pisze, opierając się na obiegowych legendach i piwnych gadkach.
Istnieją preparaty do płukania silnika ale nie działają w ten sposób że cały zalegający nagar /o ile rzeczywiście by w danym silniku występował / zostanie usunięty. Coś tam niecoś dają ale jeśli nie zastosujesz to też się nic nie stanie. Ewentualnie możesz pierwszą wymianę oleju po zmianie jego typu zrobić wcześniej i heja.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 15:27 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
lizardking napisał(a):

Polewam z tych problemów z nagarami. Nagary były w trabancie i syrence. Niech taki jeden z drugim mądrala rozbierze silnik który pracował na dobrym oleju mineralnym i miał olej zmieniany na czas to zobaczy jakie głupoty pisze, opierając się na obiegowych legendach i piwnych gadkach.
Istnieją preparaty do płukania silnika ale nie działają w ten sposób że cały zalegający nagar /o ile rzeczywiście by w danym silniku występował / zostanie usunięty. Coś tam niecoś dają ale jeśli nie zastosujesz to też się nic nie stanie. Ewentualnie możesz pierwszą wymianę oleju po zmianie jego typu zrobić wcześniej i heja.

Lizard jakbyś nie zauważył to na tym forum samochodów nowych i z udokumentowaną historią serwisową jest naprawdę nie wiele. Nie każdy dba o samochód tak ja powinien. Płukanka jest wskazana.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 17:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318d
mam kolegę, który pracuje w Liqui Moly i namawia mnie na wypłukanie silnika specjalnym środkiem od osuwania nagarów.... nie wiem właśnie czy go posłuchać ?

czy olej Liqui Moly jest jednym z lepszych olejów ? chce zmienić z mineralnego na pół syntetyk LM

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 17:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
dziuniek, w kółko powtarzamy na tym forum, że LM jest jednym z najlepszych olejów i polecamy go do BMW. Z olejów w rozsądnych cenach dostępnych w Polsce być może jest najlepszy. W porównaniu do Castrola na pewno lepiej sobie radzi, a Lotos przy nim wygląda jak żółta woda ;p

Jeśli miałeś mineralny to lepiej wypłukać przed wymianą oleju. Taka jest zalecana procedura.

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 22:22 
Częsty bywalec

dziuniek napisał(a):
mam kolegę, który pracuje w Liqui Moly i namawia mnie na wypłukanie silnika specjalnym środkiem od osuwania nagarów.... nie wiem właśnie czy go posłuchać ?

ja kolego przy przejściu z minerala na połsyntetyk nie robiłem płukania bo wtedy jeszcze nie słyszałem o tym środku i nic sie złego nie stało, przy następnej wymianie już wiedziałem o istnianiu tego środka i zrobiłem płuczke własnie środkiem Liqui Moly, jest on delikatny i zadużej płuczki nie robi( nie ma sie co martwić że zapcha kanały) najlepiej jest go zastosować kilka razy kolejno przy wymianach aż olejek będzie czysty

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 22:32 
Przyjaciel forum

panowie kolejne pytanie, mam lekko zapocone uszczelki (miska i klawiatura), mam nowe, wymieniać je razem z olejem ?

Tytuł:
PostNapisane: 6 maja 2009, 23:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
pudo napisał(a):
panowie kolejne pytanie, mam lekko zapocone uszczelki (miska i klawiatura), mam nowe, wymieniać je razem z olejem ?

Tak, najlepiej przed wymianą.
Później szkoda zlewać olej ( dotyczy miski ) żeby zmienić uszczelkę.

P.S
Nie chodzi mi że musisz bo olej zmieniasz na syntetyk !
Chodzi mi o to że przy wymianie zrobisz 2in1 przy okazji. Bo skoro się pocą to niedługo i tak zaczeły by przeciekać, nawet na mineralu.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 00:11 
Forumowicz

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: m43
lizardking napisał(a):
Polewam z tych problemów z nagarami. Nagary były w trabancie i syrence.

nie obraz sie ale ja polewam w tym momencie z Ciebie(z tego co piszesz). kolega z forum 5er wrzucil zdjecie jak wyglada miska olejowa po odkreceniu od silnika. otóż znajdowalo sie w niej pelno NAGARU ! tak nagaru, ktory gromadzil sie przez dlugi czas eksploatowania auta(mimo wymian oleju).

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 07:22 
Forumowicz

majler napisał(a):
lizardking napisał(a):
Polewam z tych problemów z nagarami. Nagary były w trabancie i syrence.

nie obraz sie ale ja polewam w tym momencie z Ciebie(z tego co piszesz). kolega z forum 5er wrzucil zdjecie jak wyglada miska olejowa po odkreceniu od silnika. otóż znajdowalo sie w niej pelno NAGARU ! tak nagaru, ktory gromadzil sie przez dlugi czas eksploatowania auta(mimo wymian oleju).

Powtarzam - gdyby oleum było wysokiej klasy /nawet mineralne/ i zmieniane na czas to nagaru by nie było. Podejrzewam że chodzi ci o piętnastoletnie BMW które ktoś ma od dwóch lat i regularnie zmienia w nim olej. A co było wcześniej ???

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 10:05 
Forumowicz

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: m43
lizardking napisał(a):
A co było wcześniej ???

właśnie. a co było wczesniej ?

Jesli nie jestes wlascicielem auta od nowosci, to nie wiesz czy ktos regularnie wymienial olej, jakiej jakosci oleje stosowal. tak wiec plukanie nie zaszkodzi;) a moze usunie troche zbednego syfu z silnika. tyle ode mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 7 maja 2009, 11:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
lej 10w-40 i sie nie zastanawiaj od uszczelniania sa uszczelki nie nagary.Jak pocieknie zmien uszczelki a nie olej.ja tez nie wiedzialem na czym moje bmw jezdzilo.zrobilem plukanke(wynss) wlalem 5w-30 castrola bylo ok,pozniej plukanka 0w-40 castrol edge sport,teraz tez plukanka i millers xfs 5w-40.nic nie cieknie wymiany na czas i jest ok.
W mojej zony 520 byl mineral zmienilem na 10w-40 teraz na pelnym syntetyku millersa zawsze plukany przed wymiana.
zrobisz jak chcesz.pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1