BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 czerwca 2025, 18:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 18:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B18
mimo tego sadze ze 2 aku sa niepotrzebne :cisza: :cisza:

Moja ukochana :) viewtopic.php?p=392599#392599

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 18:28 
Pierwsze kroki

michalkusaj napisał(a):
mimo tego sadze ze 2 aku sa niepotrzebne :cisza: :cisza:

Ale mam i szkoda mi go postawić w garażu bo go szlak trafi po kilku miesiącach, pod maską mam miejsce na to aby go wsadzić kwestia 2 kabli jeden do stacji ładującej pod maską a drugi do masy, tylko to ładowanie mnie troche straszy

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 18:38 
Forumowicz

to proste ten gorszy sprzedaj potrzebującemu

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 18:49 
Pierwsze kroki

_VIRUS_ napisał(a):
to proste ten gorszy sprzedaj potrzebującemu

najpierw pomyślę nad zmianą alternatora

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 18:59 
Forumowicz

pisząć ten lepszy miałem na myśli ten 74 AH nie 104. 74 powinna się dobrze ładować ale pomiar prądu ładowania by śię przydał przed ewentualna wymianą alternatora.
104 możesz sprzedać bo napewno nie był dobrze ładowany i teraz jest źle uformowany nie ma też pewnie swojej pojemności i nie trzyma, a formowanie aku to czasochłonny proces

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 19:05 
Pierwsze kroki

_VIRUS_ napisał(a):
pisząć ten lepszy miałem na myśli ten 74 AH nie 104. 74 powinna się dobrze ładować ale pomiar prądu ładowania by śię przydał przed ewentualna wymianą alternatora.
104 możesz sprzedać bo napewno nie był dobrze ładowany i teraz jest źle uformowany nie ma też pewnie swojej pojemności i nie trzyma, a formowanie aku to czasochłonny proces

Już 2-gi dzień ładuje go bardzo małym prostownikiem jutro o tej godzinie powinien skończyć

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 19:15 
Forumowicz

kolego akumulatory kwasowo-ołowiowe ładuje się prądem zależnym od pojemności ( tj 1/10 pojemności) w twoim przypadku prąd ładowania dla aku 104 wynosi 10,4 A a dla 74 = 7,4 ampera czas ładowania 10 godzin (dla obu aku) aku bezobsługowe/żelowe ładuje się prostownikami elektronicznymi ustawiasz pojemnoś aku a prostownik sam wie co ma robić

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 19:16 
Pierwsze kroki

_VIRUS_ napisał(a):
kolego akumulatory kwasowo-ołowiowe ładuje się prądem zależnym od pojemności ( tj 1/10 pojemności) w twoim przypadku prąd ładowania dla aku 104 wynosi 10,4 A a dla 74 = 7,4 ampera czas ładowania 10 godzin (dla obu aku) aku bezobsługowe/żelowe ładuje się prostownikami elektronicznymi ustawiasz pojemnoś aku a prostownik sam wie co ma robić

Kolego :) im mniejszy prąd tym lepiej od taka prawda i oba akumulatory kwasowo ołowiowe są bezobsługowe :>

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 19:26 
Forumowicz

:wstyd: kto ci takie bajki wmawia naładowany aku nie pobiera prądu a słabym prostownikiem go nie uformujesz prawidłowo :rotfl: dlatego pada po paru dniach a myślisz dlaczego prostowniki są produkowane o różnych prądach ładowania przecież dla jaj któś ich nie robi

przeczytaj

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 19:55 
Pierwsze kroki

_VIRUS_ napisał(a):
:wstyd: kto ci takie bajki wmawia naładowany aku nie pobiera prądu a słabym prostownikiem go nie uformujesz prawidłowo :rotfl: dlatego pada po paru dniach a myślisz dlaczego prostowniki są produkowane o różnych prądach ładowania przecież dla jaj któś ich nie robi

przeczytaj

Ehh trochę % jestem ale już prostuję :D to co napisałeś wcześniej jest prawidłowe ale jeśli masz prostownik 10Ah a jeśli masz 4Ah to przeliczas czas który potrzebuje i masz pokojniejsze ładowanie i dokładniejsze i zawsze go naładuje do pełna

Tytuł:
PostNapisane: 23 lipca 2009, 20:21 
Forumowicz

aku nie ładuje sie za długo bo to im poprostu nie służy jak nie masz wyjścia to trudno ładuj go czym możesz, sam też to przerabiałem na swoim aku(miałem badziew prostownik) to nawet napiecia nie miał prawidłowego a ładowałem go długo. nowym prostownikiem po ładowaniu 10 godzinnym napięcie było oki i od lutego o nim zapomniałem nie to że ci wmawiam jakieś teorie z kosmosu, jestem elektrykiem i tego i owego uczyli w szkole a dopiero teraz miałem okazje przekonac się samemu jaki wpływ ma ładowanie na aku i na jego prawidłowe uformowanie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1