BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 11:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 września 2009, 22:02 
Uzależniony od forum :)

Rezor-151 napisał(a):
Licząc że za silnik 2,8 dam 3500tyś montaż mam za free bo kolega ma warsztat.

No to od razu trzeba bylo mowic,ze montaz gratis.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 października 2009, 23:16 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325 Coupe
Kod silnika: M50TU25
Podepnę się pod temat, za około 4tyg. skoncze reanimować nadwozie mojej buni, zawiecha i hamulce już zrobione więc będzie można zabrać się za silnik... Myślałem o kompresorze, ale za droga impreza, co powiecie na taki zestaw turbo?

http://cgi.ebay.co.uk/TURBO-KIT-BMW-E36 ... 286.c0.m14

piszą że przy ciśnieniu 6-7psi wszystko(wtryski itd) może zostać fabryczne, czy to ciśnienie jest bezpieczne dla silnika?

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2009, 01:07 
Forumowicz

czemu na tym forum wszyscy piszą o swap? A jak mody to tylko Mpakiet :niepewny:
jak założysz turbo to twój is będzie wciągał nosem 328 NM będzie więcej i będą dostępne znacznie wcześniej niż w 2.8
poza tym nigdy nie wiesz jaki silnik skrzynie wał i dyfer trafisz a swój silnik już znasz.
Założenie turbo też nie musi być drogie.
5 tys na pewno wystarczy (mowa o cześciach używanych). Głównym problemem jest Rzeźbienie tego wszystkiego i wystrojenie(można znaleźć w necie porady co i jak),
Robiłem z kolegą m40 wysterowana na benzynie i gazie :zdziwko: wszystkie graty seryjne i 325 (184KM)nie miała szans.
Wynik hamowni
seria 107KM 144Nm
turbo 177KM 255Nm

a wszystko robione home made, jak na razie przejchane 6000km bezawaryjnie,

Ostatnio edytowano 9 października 2009, 11:39 przez zoltecek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 08:09 
Forumowicz

powie mi ktoś jak jest z tym ciśnieniem?

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 11:04 

zoltecek napisał(a):
poza tym nigdy nie wiesz jaki silnik skrzynie wał i dyfer trafisz

zoltecek napisał(a):
5 tys na pewno wystarczy (mowa o cześciach używanych)

Sam sobie przeczysz kolego
zoltecek napisał(a):
Głównym problemem jest Rzeźbienie tego wszystkiego i wystrojenie

A w swapie na ten sam silnik nie ma takiego problemu

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 11:42 
Forumowicz

spider napisał(a):
zoltecek napisał/a:
5 tys na pewno wystarczy (mowa o cześciach używanych)

Sam sobie przeczysz kolego

Mówiłem tu o kupnie turbo i intercoolerze, ale te cześci bardzo łatwo sprawdzić na "miejscu", silnika nie sprawdzisz dopóki nie podłączysz go. ;)

spider napisał(a):
zoltecek napisał/a:
Głównym problemem jest Rzeźbienie tego wszystkiego i wystrojenie

Wyrwałeś fragment z kontekstu.

A w swapie na ten sam silnik nie ma takiego problemu

Chyba ideą swap nie jest wymiana silnika na taki sam ale o większej mocy.

Ostatnio edytowano 9 października 2009, 14:31 przez zoltecek, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 12:32 

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
zoltecek napisał(a):
czemu na tym forum wszyscy piszą o swap? A jak mody to tylko Mpakiet :niepewny:
jak założysz turbo to twój is będzie wciągał nosem 328 NM będzie więcej i będą dostępne znacznie wcześniej niż w 2.8
poza tym nigdy nie wiesz jaki silnik skrzynie wał i dyfer trafisz a swój silnik już znasz.
5 tys na pewno wystarczy (mowa o cześciach używanych). Głównym problemem jest Rzeźbienie tego wszystkiego i wystrojenie(można znaleźć w necie porady co i jak),
Robiłem z kolegą m40 wysterowana na benzynie i gazie :zdziwko: wszystkie graty seryjne i 325 (184KM)nie miała szans.
Wynik hamowni
seria 107KM 144Nm
turbo 177KM 255Nm

Tylko weź sobie pod uwagę fakt, ze ori silnikiem pojeździsz... :ok:

Co innego ma się mały silnik nie przygotowany, na tak poważne zmiany, jak niefabryczne uturbienie...---przecież to z góry jest przesadzone ze taki silnik wcześniej czy później trafi na szrot w najmniej oczekiwanym momencie... :] No i fakt ze w czasie eksploatacji będzie multum nieprzywidzianych awarii... :D

zoltecek napisał(a):
5 tys na pewno wystarczy

śmieszne to jest co piszesz... A pomyślałeś o przygotowaniu auta, w nowy dyferencjał, usztywnienie oraz wzmocnienie zawieszenia zawieszenia, hamulce, wydech i multum innych pierdółek??? :D

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 12:34 

zoltecek napisał(a):
Chyba ideą swap nie jest wymiana silnika na taki sam ale o większej mocy.

Chodzilo mi o to ze swapujesz np.m52b20 na m52b28 ;) Troszke zle sie wyrazilem.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 14:24 
Forumowicz

COUPE napisał(a):
Tylko weź sobie pod uwagę fakt, ze ori silnikiem pojeździsz... :ok:

Co innego ma się mały silnik nie przygotowany, na tak poważne zmiany, jak niefabryczne uturbienie...---przecież to z góry jest przesadzone ze taki silnik wcześniej czy później trafi na szrot w najmniej oczekiwanym momencie... :] No i fakt ze w czasie eksploatacji będzie multum nieprzywidzianych awarii... :D

gwoli wyjaśnienia... chodzi mi o soft turbo, jak już wielu speców się wypowiadało takie uturbianie nie szkodzi silnikowi, a jeżeli już nawet to w niezauważalnym stopniu. Poza tym jak uturbiasz samochód to to ciągle nie jeździsz na pełnym doładowaniu więc i zużycie silnika jest w miare normalne, a w trasie jeździsz na podciśnieniu.

COUPE napisał(a):
śmieszne to jest co piszesz... A pomyślałeś o przygotowaniu auta, w nowy dyferencjał, usztywnienie oraz wzmocnienie zawieszenia zawieszenia, hamulce, wydech i multum innych pierdółek???

:rotfl: a jak robisz swap to nie trzeba tego zmieniać? dyfer z m40 póki co świetnie się spisuje a moc zwiększyła się o 70KM :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 14:35 

Cytuj:
:rotfl: a jak robisz swap to nie trzeba tego zmieniać? dyfer z m40 póki co świetnie się spisuje a moc zwiększyła się o 70KM :wstyd:

Przede wszystkim chodzi mi o kwotę która podałeś 5 tyś zł :rotfl:

Za tą kwotę ledwo co sie wyrobisz z całym anglikiem na swapa...

A co tu gadać o turbo za 5 tys zł, jaja sobie chyba robisz :super:

zoltecek napisał(a):
(mowa o cześciach używanych)

używane turbo? kto takie cuda sprzedaje, zamiast tego powinieneś użyć słowa zakatowane turbo nada jace sie do regeneracji :hyhy: lub na złom :D

Po za tym chętnie bym zobaczył końcowy efekt uturbiania takiego auta za 5 tys zł, ale jestem pewien ze znany już wszystkim TURBODYNANOMEN i tak Cie zawstydzi :rotfl:

Moja e39

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 14:57 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
COUPE napisał(a):
Za tą kwotę ledwo co sie wyrobisz z całym anglikiem na swapa...

Z ISa na B28 z silnikiem, zawiasem i heblami za 5tyś?
No skoro nie da rady to ja będę prosił z 6-7tyś zamiast 4tyś jak planowałem wcześniej.

COUPE napisał(a):
Po za tym chętnie bym zobaczył końcowy efekt uturbiania takiego auta za 5 tys zł

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6P5NU4ALZDU&hl=en&fs=1&rel=0&hd=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6P5NU4ALZDU&hl=en&fs=1&rel=0&hd=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 15:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Hmmm ciekawe jakim niby cudem 1,8IS o mocy koło 170-180KM będzie miało złoić 328i o mocy 193KM i momencie 280Nm z czego jakieś 70% momentu jest od 2000RPM???? Bo nie kapuje chyba, że dojechane 328i :)

Że nie wspomnę, że do 328i można też założyć turbo a to dużo trwalszy motor bo ma kuty dół silnika :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 15:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Starwarrior1981 napisał(a):
piszą że przy ciśnieniu 6-7psi wszystko(wtryski itd) może zostać fabryczne, czy to ciśnienie jest bezpieczne dla silnika?

powinno być ok.można by odprężyć odrobinę silnik ale przy 6 psi wychodzi ok 0.41 bar czyli soft ;)
poczytaj trochę na racing forum.tam jest trochę projektów

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 16:07 
Forumowicz

COUPE napisał(a):
A co tu gadać o turbo za 5 tys zł, jaja sobie chyba robisz :super:

widać, że zakładanie turbo jest ci obce, po co się wypowiadasz jak nigdy nie uturbiałeś auta? W sumie zawsze łatwiej jest negować niż cos sensownie powiedzieć.

COUPE napisał(a):
używane turbo? kto takie cuda sprzedaje, zamiast tego powinieneś użyć słowa zakatowane turbo nada jace sie do regeneracji :hyhy: lub na złom :D

to samo co wyżej - brak wiedzy, z pewnością można kupić turbo używane w dobrym stanie, ale potrzeba trochę wiedzy.

COUPE napisał(a):
Po za tym chętnie bym zobaczył końcowy efekt uturbiania takiego auta za 5 tys zł, ale jestem pewien ze znany już wszystkim TURBODYNANOMEN i tak Cie zawstydzi

No pewnie, bo myślisz , że jak zapłacisz 15tyś dla firmy tuningowej to będzie super, poczytaj wątek jak koleś uturbił M3 i latał od tunera do tunera bo nikt nie umiał wystroić.

Zdzira 850I napisał(a):
Hmmm ciekawe jakim niby cudem 1,8IS o mocy koło 170-180KM będzie miało złoić 328i o mocy 193KM i momencie 280Nm z czego jakieś 70% momentu jest od 2000RPM???? Bo nie kapuje chyba, że dojechane 328i :)

Że nie wspomnę, że do 328i można też założyć turbo a to dużo trwalszy motor bo ma kuty dół silnika

Nie doczytałeś, mowa była o zwykłym M40(318i) a nie o M42 czyli 318is, a ścigał sie z 325 a nie 328.
Poza tym IS miałby coś ok 210-220KM i pewnie z 300Nm

A co do tego, że 328 to trealszy motor :rotfl: to sie mylisz bo blok jest tu aluminiowy i lepszym rozwiązaniem jest uturbienie 325 bo blok tu jest żeliwny :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 19:20 
Forumowicz

COUPE napisał(a):
Przede wszystkim chodzi mi o kwotę która podałeś 5 tyś zł

Wyżej podałem linka do całego zestawu/kitu turbo: http://cgi.ebay.co.uk/TURBO-KIT-BMW-E36 ... 286.c0.m14

Przelicz sobie cenę i zobacz ile kosztuje, bo napewno poniżej 5tyś a wszystko nowe...

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 22:59 

Starwarrior1981 napisał(a):
COUPE napisał(a):
Przede wszystkim chodzi mi o kwotę która podałeś 5 tyś zł

Wyżej podałem linka do całego zestawu/kitu turbo: http://cgi.ebay.co.uk/TURBO-KIT-BMW-E36 ... 286.c0.m14

Przelicz sobie cenę i zobacz ile kosztuje, bo napewno poniżej 5tyś a wszystko nowe...

Tak sam zestaw może i tyle kosztuje... A co z modyfikacja auta? Bo z IS-a to wszystko trzeba wrzucać od przynajmniej nadwozia 2.8, a strojenie, podłączanie, nie przywdziane dodatkowe wydatki, itp?

zoltecek napisał(a):
widać, że zakładanie turbo jest ci obce, po co się wypowiadasz jak nigdy nie uturbiałeś auta? W sumie zawsze łatwiej jest negować niż cos sensownie powiedzieć.
Na pewno nie za 5 tysięcy zł :]

Moja e39

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 23:08 
Forumowicz

COUPE napisał(a):
Na pewno nie za 5 tysięcy zł :]

szkoda :rotfl:

COUPE napisał(a):
Tak sam zestaw może i tyle kosztuje... A co z modyfikacja auta? Bo z IS-a to wszystko trzeba wrzucać od przynajmniej nadwozia 2.8, a strojenie, podłączanie, nie przywdziane dodatkowe wydatki, itp?

Weź wytłumacz słowo "wszystko" i dlaczego wszystko od 2.8

Strojenie można wykonać samemu, wszystko jest w internecie i nie jest aż tak skomplikowane jakby się mogło wydawać.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 23:17 
Zacna persona forum

A ja jestem jak amerykance - niczym nie zastapisz pojemnosci. jesli auto ma sluzyc na codzien - swap na 2,8 jest duzo lepszym rozwiazaniem. Kazdy mechanik sobie znim poradzi, dostepnosc czesci i raczej malo nieprzewidzianych trudnosci. Turbo moze i jest ok ale za cene kombinacji, strojen i mozliwych komplikacji bym to sobie podarowal. No chyba ze jako auto weekendowe do poszalenia to tak.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 23:23 

zoltecek napisał(a):

kamulce bębnowe również pozostały na swoim miejscu??? :super:
Kiedy zobaczymy to galerię???

Sam twój post wszystko wyjaśnia---Nic dziwnego ze to turbo miało by kosztować tylko 5 tys zł... :D

zoltecek napisał(a):
Weź wytłumacz słowo "wszystko" i dlaczego wszystko od 2.8
Strojenie można wykonać samemu, wszystko jest w internecie i nie jest aż tak skomplikowane jakby się mogło wydawać.

Porównaj sobie budowę elementów zawieszenia, kamulców, itp pomiędzy seryjnymi silnikami 105-150KM a 190-320KM
Wtedy sobie w końcu uświadomisz ze samo uturbienie silnika to nie wszystko... :D

wnukus napisał(a):
A ja jestem jak amerykance - niczym nie zastapisz pojemnosci. jesli auto ma sluzyc na codzien - swap na 2,8 jest duzo lepszym rozwiazaniem. Kazdy mechanik sobie znim poradzi, dostepnosc czesci i raczej malo nieprzewidzianych trudnosci. Turbo moze i jest ok ale za cene kombinacji, strojen i mozliwych komplikacji bym to sobie podarowal. No chyba ze jako auto weekendowe do poszalenia to tak.

Dlatego również jestem za swapa na 2.8 tym bardziej ze budżet to 5 tys ;)

Moja e39

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2009, 23:37 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
kolego zoltecek nie neguje ze cos tam z turbo miales do czynienia bo strasznie sie rzucasz o to aczkolwiek poczytalem troszke Twoich postów i..... wg mnie rzucasz slowa na wiatr
jesli tak bardzo znasz sie na rzeczy pokaz wykresy z hamowni pokaz jakiej fotki instalacji czy modyfikacji
Ty narazie tylko "gadasz" i jak zauwazylem wszystkich dookoła krytykujesz - tego nie trzeba umiec każdy to potrafi.
I moze troszke nie na temat ale przeczytałem w któryms z Twoich postów ze wg Ciebie:
instalacja LPG II gen na blosie lepiej chodzi niz instalacja sekwencyjna - nie będe tego komentowal
do tego polecasz tutaj kompletowanie "Turbo" z częsci uzywanych, mało tego taka modyfikacja będzie wg Ciebie lepsza niz swap na M52B28

do tego wszystkiego rozśmieszyła mnie jedna rzecz :rotfl:

Kod:
Wynik hamowni
seria 107KM 144Nm
turbo 177KM 255Nm

hmm to będziecie jezdzic szybko z turbo czy oszczednie na gazie? :D

Rozbrajasz mnie chlopcze i jeszcze jedno to sie nie nazywa Home made tylko "drut"

no i na koniec strojenie :D hahahahahaha
materialy dostępne w internecie i autko wystrojone jak z fabryki :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ostatnio edytowano 9 października 2009, 23:46 przez DJ_Misiek, łącznie edytowano 3 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1