BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 17:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Brak ABS'u
PostNapisane: 15 marca 2013, 14:02 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
kszyhu napisał(a):
Koledzy mam problem. Od czasu wymiany licznika - paliły mi się kontrolki od AIRBAG'u i ABS.
Bardzo mnie to nie raziło, gdyż ABS działał bez zarzutu. Ale przed świetami w zeszłym roku przy ostrym hamowaniu przyuważyłem - brak ABS'u.
Dziś z dodatkowym czujnikiem w posiadaniu - poleciałem na kompa w celu usunięcia błędów. Komp pokazał "błąd czujnika kąta skrętu koła kierownicy" i nic poza tym. Za co to odpowiada ten czujnik? W każdym bądź razie błędy pousuwane i problem z kontrolką poduchy zniknął (gaśnie zaraz po odpaleniu auta). ABS w dalszym ciągu pali sie i nie działa. O co chodzi? Czy wszystko jest już w porządku i pozostaje mi sprawdzenie czujników w kołach? A może z licznikiem coś nie tak od początku, a właściwie z kontrolką ABS'u. Tylko że gdyby żarówka była lipna to by się nie paliła kontrolka.

w e36 było dwóch producentów liczników VDO oraz Motometer, dodatkowo w e36 instalacja ABS i Airbagu była zmieniana kilka razy z biegiem lat. W każdym razie zdarza się, że po wymianie liczników, w nowych e36 (np 1998) na te ze starszych roczników (np 1992), będą się świeciły kontrolki ABSu i airbag, ale czy to ma wpływ na działanie tych układów to nie wiem

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 marca 2013, 14:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M43TU
jak kontrolka sie pali to ABS ma błąd - wiec normalne ze ABS nie działa.

Na kompie sprawdzileś moduł ABS i nie ma odnotowanego żadnego błędu ... raczej nie możliwe. Gdyby komputer nie odnotował błędu nie zapaliłby kontrolki ABS ( w końcu on nią steruje).
Podłącz kompa raz jeszcze i zerknij na moduł ABS.

Jak coś znajdziesz , wrzuć posta ...zresztą jak nie to tez :) ale nie wierze że komputer w historii błędów modułu ABS nic nie zapisał.

Jeżeli to by była kwestia samego licznika ... jak kolega wyżej napisał ... to mimo kontrolki system byłby sprawny a tak nie jest.

PostNapisane: 15 marca 2013, 14:21 
Uzależniony od forum :)

na kompie w zakładce abs'u blędów nie ma. Ten "czujnik kąta skrętu koła kierownicy" był w zakładce airbagu i łebas/właściciel warsztatu mówił, że to cos z kierownicą. Taśma czy coś. Tyle, że ja kierownicy nigdy nie tykałem. Z resztą błąd airbagu zniknął, a ABS dalej sie poli ;/

marver napisał(a):
Gdyby komputer nie odnotował błędu nie zapaliłby kontrolki ABS

Jak wspomniałem wcześniej kontrolka ABS'u paliła się gruubo wcześniej przed awarią ABS'u.
Z resztą myslałem, że pali mi się kontrolka z tego powodu że wymieniałem licznik i zwara się zrobiła. Więc sądziłem, że nie ma to nic wspólnego ze złym działaniem ABS'u - gdyż on działał bez zarzutu.

PostNapisane: 15 marca 2013, 14:44 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Pompa abs sie rozpadła

PostNapisane: 15 marca 2013, 15:09 

Jakies konkrety? Czy to taki strzal bo tobie tez sie popsulo?

PostNapisane: 15 marca 2013, 16:17 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Może ten temat coś pomoże :)

viewtopic.php?t=7385

Swoją drogą miałem w jednym bmw z 92r. włożony nowszy licznik i jak pisali koledzy wyżej kontrolka się paliła, ale ABS działał.W tym e36 z 97 uszkodził się czujnik w kole wiec wymieniłem i dopiero po przejechaniu paru metrów błąd ABS\ASC znikł i zaczął znów działać :super:

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

PostNapisane: 15 marca 2013, 16:23 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
SORY mój bład

PostNapisane: 16 marca 2013, 08:29 

Panowie "czujnik kąta skrętu koła kierownicy" - to jest taśma airbag w kierownicy? ona jest odpowiedzialna również za ABS? Bo człowiek który mi diagnozował usterke - twierdzi że ABS jest niesprawny właśnie przez taśme.
troche czytałem nt. tego czujnika i podobno jest on odpowiedzialny za wspomagacze typu ASC/kontrola trakcji - których ja nie mam. Za ABS również odpowiada?

Dodatkowo po ponownej konsultacji dowiedziałem się, że kontrolka airbagu paliła się gdyż był błąd komunikacji poduchy ze sterownikiem i podobno był on w zakładce airbagu - został usunięty i już nie świeci.

A ten "czujnik kąta" był w zakładce ABS. Już sam nie wiem, czy mam szukać nowej taśmy kierownicy czy gdzie indziej szukać problemu.

PostNapisane: 16 marca 2013, 09:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Myślę żeby zmienić kompa do diagnostyki, e36 nie ma czujnika kąta skrętu, w dsc już był.
Prawdopodobnie komp źle odczytuje błąd.
Co do świecącej kontrolki abs po zmianie licznika, to warto poszukać po schematach czy nie było zmian w pinach w liczniku i wiązce
http://wedophones.com/BMWManualsLead.htm

PostNapisane: 16 marca 2013, 10:29 

dzięki bardzo za info. Tak też myślałem skąd u mnie czujnik kąta skrętu. Z tym licznikiem musze obadać.

PostNapisane: 17 marca 2013, 17:31 

Sprawa rozwiązana. Kolejna diagnoza... tym razem innym programem diagnostycznym przyniosła oczekiwane rezultaty. Czujnik przedni lewy uszkodzony ... myslę, że problem abs'u został rozwiązany.
Pozostaje wymienić wadliwy czujnik i obadać sytuacje na drodze ;)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1