BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] coupe 1.8is dusi sie, spadek wolych obrotow
PostNapisane: 2 lutego 2010, 21:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Heh po mega wielu godzinach dłubania itp. okazało sie że wszystko jest sprawne ale ...... pozostały obiekcje co do zakresu pracy przepływki.
Okazało się że moja org. przepływka BOSCH z końcówką numeru 203 pracuje w zbyt niskich parametrach ( wytarcie płytki czyt. )
Wiec zaryzykowałem i kupiłem nową przepływkę ( aktualnie nowe można dostać jedynie już BOSCH z numerem końcowym 134 )
Teraz autko śmiga SUPER :super: zero duszenia sie silnika i spadania obrotów, zaczęło mniej palić paliwa i to stanowczo jak również stało się tak dynamiczne :hurra: jak przed awarią starej części.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 lutego 2010, 14:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36coupe
Kod silnika: 1.8is
Witam ,mój problem z autem niestety nie został jeszcze rozwiązany. Wszelkie podejrzenia o pompę paliwa albo zamarznięte paliwo okazały się mylne. Sprawa wygląda następująco-samochód jest teraz u mechanika który tez nie może dojść co się stało. Pompa paliwa sprawna, natomiast zalewa świece. Po podłączeniu pod komputer -wszystko sprawne chodziarz słyszałem ze nawet jak coś się przepali to i tak może wskazywać ze ok. Mechanik podejrzewa wtryski,ale jak podłączył inne to auto zapaliło na chwile i zgasło bo świece zalało. Byc może cewka zapłonowa ale niema innej żeby sprawdzić. Cos tam jeszcze mówił ze jest jakiś czujnik od zalewania paliwem i on mógł paść. Czy może spotkał się ktoś z takimi objawami??? Proszę o pomoc, pozdro...

PostNapisane: 10 lutego 2010, 00:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Na skład mieszanki wpływa odczyt z sondy, miernika masy powietrza i czujnika położenia przepustnicy ( raczej nic więcej nie pominąłem )
nom jest jeszcze taki elektro zaworek z podciśnieniem ale to jest rzadkość jednana 10 000000000 więc odpada.
Ja obstawiam u ciebie na czujnik przepustnicy. Weź też odłącz podciśnienie na reg. ciśnienia paliwa i zobacz jaki będzie efekt.

PostNapisane: 12 lutego 2010, 11:13 
kolego jkwalczak twój mechanik opowiada jakieś niestworzone rzeczy, u mnie były takie same obiawy jak u ciebie, powodem była uszkodzona sonda, właściwie to grzałka w sondzie nie grzała, sprawdz to bo to 5min. roboty a raczej diagnostyka komputerowa tego nie pokaże, podłącz pod dwa białe kable z sondy napiecie i mase z aku na chwile, jak nie grzeje to masz do wymiany sonde.
No ale to są objawy jak faluje na ciepłym silniku tak jak pisałeś w pierwszym poście.
Co do twojego nastepnego problemu to bym obstawił czujnik położenia wałka rozrządu lub wału.
Winowajcą może też być czujnik temperatury podajacy sygnał do kompa.
Aby znaleźć te czujki i zdiagnozować polecam Ci książke "SAM NAPRAWIAM BMW E-36"

PostNapisane: 21 stycznia 2015, 22:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M42B18
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 0#p1406310
DŁUGI 318is, siema mam pytanie DŁUGI i ogólnie do reszty ja w silniku m42 1.8 is mam podobne obiawy ale tylko wtedy jak podwozie dostanie wody albo jak pada deszcz , i nie wiem co sie dzieje co musze sprawdzic . z gory dziekuje za pomoc .

PostNapisane: 21 stycznia 2015, 23:12 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Zobacz czy nie zalewa wtyczki sondy lambda.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1