BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 07:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] Dziwny problem ze sprzęgłem :( POMOCY!!!
PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 23:15 
Forumowicz

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 vanos
Rozwiązaniem była niestety wymiana sprzęgła. Po jego wymianie bicie pedału ustąpiło i auto normalnie przyspiesza, sprzęgło nie ślizga i bierze już delikatnie po puszczeniu pedału :ok: Więc wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 23:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
kolego to wymien od razu to ustrojstwo plastikowy kolek
http://img580.imageshack.us/img580/6094/pica3.jpg

ja nie wiedzialem nic o tym koleczku i po wymianie sprzegla komplet sprzeglo dzialalo ok miekko i wporzadku ale biegi ciezko wchodza z postoju . wumien go razem ze sprzeglem ponoc w aso nie jest drogi
niestety ja musze 2 raz zdejmowac skrzynie by wymienic plastik :kwasny:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 23:48 
Forumowicz

Dzięki kolego za info. Ale niestety u mnie już skrzynia założona... Ten koleczek sprawdzony i mechanik mówił że nie powinno być z nim problemów. Biegi na postoju wchodzą dobrze podczas jazdy również choć czasem zdarza się że skrzynia przeważnie podczas redukcji z 3 na 2 (np na rondzie) że sobie zgrzytnie lub po prost przy ostrzejszej próbie zmiany biegów i próbie wbicia 2 również czasem zgrzytnie ale już sie do tego przyzwyczaiłem i wyczułem sprawę. Niestety taką już kupiłem ale jak się okazało zgrzytanie było spowodowane małą ilością oleju w skrzyni :/ Poprzednia właściciel nie dbał o to i po zalaniu oleju sprawa się poprawiła ale nie do końca co świadczy o tym że skrzynia jednak poczuła trochę tamtą sytuację... Chyba że jest jakiś inny powód takiego zgrzytnięcia (czasem ciężko wbić 2) inne biegi również nie wchodzą tak jak powinny tzn czuć minimalny opór podczas wbijania. Czy to może być wina wysprzęglika lub czegoś innego?

Tytuł: Re: [E36] Dziwny problem ze sprzęgłem
PostNapisane: 7 maja 2010, 13:10 
Forumowicz

Niestety jeszcze raz w tym temacie mam pytanie. Czy miał już ktoś podobny problem z ciężkim wchodzeniem biegów? Tzn czuć opór przy wbijaniu poszczególnych biegów, przy zmianie (wybijaniu biegu) również czuć opór tak jakby coś delikatnie blokowało. Czy to może być wina poduszek pod skrzynią czy wysprzęglika?

PostNapisane: 10 maja 2010, 22:33 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0
Ja mam za to tez problem ;/ Od soboty wydaje mi sie ze pedal zrobil sie delikatnie miekszy ale nie wplywało to na jazdę. Dzisiaj jednak przelechalem okolo 2 km po mieście, wrócilem ze sklepu i wsiadam chce wbic wsteczny potem 1ke i zonk. Ledwo co wchodzą :zalamany: Dodam ze rano zrobilem kolo 100 km i bylo ok. dopiero potem lipa. W czasie jazdy biegi wchodza w miare ok ale za to gdy tylko dodam gwaltwnie gazu na wyzszych biegach 3ka i wyzje strasznie sprzeglo sie ślizga ;/ Poziom płynu ok. Jeszcze musialme wrocic z tą awarią 100 km do domu i jak odstawialem auto to czułem delikatne wibracje na pedale.

PostNapisane: 11 maja 2010, 11:03 
Forumowicz

Kolego u mnie było dokładnie to samo... Niestety nie obyło się bez wymiany sprzęgła ale sprawdź najpierw wysprzęglik przy skrzyni i spróbuj odpowietrzyć układ. jeśli to nie pomoże to raczej będzie wina docisku ;/

PostNapisane: 11 maja 2010, 15:41 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 37&start=0
a da sie z tym jezdzic jeszcze przez chwile czy mozna popsuc cos jeszcze bardziej?

PostNapisane: 11 maja 2010, 16:16 
Forumowicz

Moje BMW: E39 Touring
Kod silnika: M52TUB20
JoGi91 napisał(a):
a da sie z tym jezdzic jeszcze przez chwile czy mozna popsuc cos jeszcze bardziej?

Mozna, ale bedzie tylko coraz gorzej. Przez te wibracje dostaja po d**ie poduszki skrzyni i sama skrzynia :dobani:
Nie musze ci mowic ze moze w pewnym momencie w ogole odmowic posluszenstwa a wtedy bedziesz wbijal biegi bez sprzegla :zdziwko:
Nie polecam, kiedys mi pekla linka sprzegla w golfie w czechah w Brnie 470 km od domu :orany: Zamiast 6 godzin, toczylem sie 10...

PostNapisane: 11 maja 2010, 16:45 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52 + LPG
Vanos111 napisał(a):
A ile miales poziom plynu w zbiorniczku???Bardzo wazne!!!

O jaki zbiorniczek chodzi?????
Mam podobną sytuacje u mnie cieżko wchodzi 1 i wsteczny a ostatnio przy próbie wbicia 2 zgrzyta :(
Musze ją bardzo powoli wbic to wejdzie ale i tak nie perfekcyjnie jak np 4 czy 5.
Podejżewam ze to wina sprzęgła, ale trochę czytałem na temat jego wymiany i ludzie często piszą ze nawet po jego wymianie biegi nie wchodzą gładko tylko z lekkim oporem tak jak by cos nie było dopracowane.
Szykuje sie do wymiany, doradźcie coś na mój przypadek?? :(

PostNapisane: 11 maja 2010, 17:08 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
chodzi o zbiorniczek z płynem hamulcowym
jeżeli ubyło to pewnie cieknie przy wysprzęgniku i układ jest zapowietrzony
jeżeli nie to niestety sprzęgło trzeba zmienić

PostNapisane: 11 maja 2010, 17:29 
Forumowicz

Dzieki Rysiek

PostNapisane: 11 maja 2010, 19:59 
Zacna persona forum

dj.landi napisał(a):
Kolego u mnie było dokładnie to samo... Niestety nie obyło się bez wymiany sprzęgła ale sprawdź najpierw wysprzęglik przy skrzyni i spróbuj odpowietrzyć układ. jeśli to nie pomoże to raczej będzie wina docisku ;/

kolego u mnie jest nowy wysprzeglik nowe sprzeglo (5 miesiecy) i biegi dalej wchodza ciezko z postoju co gorsze!! jest coraz gorzej ostatnio pierwszy bieg wbijalem 2 minuty !! :zdziwko: :cenzura: jedyne co mi przychodzi na mysl to ten plastikowy kolek jest do wymiany bo po zlozeniu sprzegla nowego nie wymienilem go (nie wiedzialem nic o nim ) w chwili obecnej jestem za granica i dostalem taki kolek razem z tym drucikiem za 4 euro w aso BMW (cena smieszna) i koles powiedzial mi ze lapa od sprzegla na nim chodzi z jednej strony a po przeciwnej wysprzeglik . wiec jak mam kolek wyrobiony to wystarczy pol centymetra zeby sprzeglo nie wysprzeglalo ( nie dociska do konca lapa) ale dziwi mnie to bo sprzeglo lapie od gory :zdziwko: :kwasny: :kwasny: :kwasny: sam juz ku**a nie wiem co z tym zrobic . czeka mnie napewno sciaganie skrzyni :zalamany: :kwasny: :kwasny: napiszcie co o tym sadzicie bo jedyne co mi zostalo to ten kolek do wymiany ..

PostNapisane: 11 maja 2010, 20:26 
Forumowicz

Może u mnie tez ten pieprzony plastik tylko trzeba wymienić. Tak czy inaczej nie trzeba skrzynie sciągnac. :/
Poradźcie fachowcy jak sprawdzić faktyczny stan sprzegła?
Chodzi mi o to żeby potencjalny mechanior mnie na koszty nie naciągał!

PostNapisane: 11 maja 2010, 20:33 
Zacna persona forum

ale jakie masz objawy ?? tylko to ze biegi ciezko wchodza ?? a wymieniales sprzeglo?? czy na tym od nowosci hulasz ? u mnie jak padalo sprzeglo to sprawdzilem tak - dalem po oponach i silnik ciagnal ale kola staly w miejscu i czuc bylo sprzeglo a po drogie to szarpalo w korku jak bylo zagrzane .. najprostszy sposob i najstarszy . stan na wzniesieniu i sprobuj ruszyc na wyzszym biegu i jak pojdzie (nie bedzie sie slizgac ) to nie najgorzej a wrecz przeciwnie

PostNapisane: 11 maja 2010, 20:44 
Forumowicz

nie wymieniałem a czy niemiec wymieniał tego nie wiem.
Objawy to ciężko wchodząca 1 i wsteczny, ale jak ją juz wrzucę to później wchodzi bez problemu, teraz doszło to że jak wrzucam 2 to zgrzyta, musze ja wbijac powoli to wtedy jako tako bez zgrzytu wejdzie.
Jeżeli chodzi o ruszanie pod górkę z 2 to raczej nie ma problemu, trochę ciężko mi sie wysprzegla to auto. Szarpie przy zmianie biegów, tak jak bym go nie potrafił wyczuć, a jeżdżę juz rok.
A jakie są objawy tych synchronizatorów?

PostNapisane: 11 maja 2010, 20:54 
Zacna persona forum

synchronizatory? jak sama nazwa mowi synchronizuja biegi tak by plynnie sie zmienialy .. to co napisales dalo do myslenia bo ja mam takie same objawy co do j ale sprzeglo+wysprzeglik+plyn nowe :/wiec?? skrzynia ? wysprzegliki? albo plastik owy.. trzymam sie tego ostatniego bo ..fakt kosztowne i czasochlonne sciagniecie skrzyni i wymiana plastiku ale tansze napewno od regeneracji czy zmiany skrzyni wiec najpierw zaczne od wymiany plastiku

dodam jeszcze ze na starym sprzegle ..ok slizgalo sie i szarpalo zagrzane ALE biegi z postoju wchodzili super jednym palcem ! dopiero po zmianie sprzegla od razu jak wsiadlem to czulem ze ciezko wchodza wiec ja sadze ze ten plasticzek siadl albo zle go wmontowal pan henio

PostNapisane: 11 maja 2010, 21:49 
Forumowicz

Kolego czyli widze że nie tylko ja mam takie objawy. Mnie też cięzko biegi wchodzą w sumie to da sie z tym jeździć ale najgorzej jest jak chce się trochu pościgać to gdy chce szybko wbić 2 bieg to wtedy zgrzyta i nie da rady go tak wbić... Masz tak samo?

PostNapisane: 11 maja 2010, 22:14 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
dj.landi napisał(a):
Kolego czyli widze że nie tylko ja mam takie objawy. Mnie też cięzko biegi wchodzą w sumie to da sie z tym jeździć ale najgorzej jest jak chce się trochu pościgać to gdy chce szybko wbić 2 bieg to wtedy zgrzyta i nie da rady go tak wbić... Masz tak samo?

JA mam tak samo czasami przy szybkiej zmianie z 1 na 2 do tego na wysokich obrotach lekko zgrzytnie ale jak sie jezdzi normalnie to jest ok.
Co moge powiedziec ,ze tez wymienialem sam(wogole pierwszy raz zdejmowalem skrzynie z auta) sprzeglo i juz nie ciagnie ale ten zgrzyt jest taki sam ,wiec to bedzie synchronizator a nie sprzeglo.
Jesli ktos ma tylko zgrzyt czy problem z wbiciem biegu np.1 czy 4 to winna jest skrzynia nie sprzeglo.

Jesli ktos chce sie sam podjac wymiany sprzegla to pisac na PW

PostNapisane: 12 maja 2010, 22:02 
Zacna persona forum

no ja na starym sprzegle tez przy redukcji z 3 na 2 albo zmianie z 1 na 2 ..szybkiej zmianie lub redukcji .. to zgrzytnelo niemilosiernie az ciary przeszly czlowieka ... no to panowie wszystkim nam padaja sprzegla -plastiki - albo skrzynie :orany:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1