BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 21:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2009, 21:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30 Supercharged
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 78&start=0
Kolego rudy a może coś z dociskiem sprzęgła :zdziwko:

Ja mam takie pytanko odnośnie tarczy sprzęgłowej do E36 z kołem jednomasowym. Tam w tarczy są sprężyny. I tu moje pytanie: Czy one powinny mieć jakieś luzy? Bo mam akurat zdjętą skrzynię i wyjąłem sobie z ciekawości sprzęgło. Okazuje się ,że sprężyny na tarczy mogę bez problemu obracać palcem dookoła. Czy tak ma być :znudzony: :niepewny: :zdziwko:

Proszę odpowiedzcie mi w tej sprawie.

Sorry za zmianę tematu ale bez sensu żebym zakładam osobny :)

Pozdrawiam ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 13:55 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 325i coupe
Kod silnika: M50B25
Witam!
Mam podobną sytuację :( . Odstawiłem auto na parking dwa dni temu i wszystko było ok. Siadam dziś rano a tu pedał sprzegła w podłogę bez oporu i nie wraca. Sprawdziłem pompkę przy pedale - sucho; sprawdziłem poziom płynu hamulcowego - w normie; podniosłem auto na lewarku - wysprzęglik suchy i niezapowietrzony (przy odpowietrzaniu plyn leci ciągłym strumieniem bez pęcherzyków powietrza). Czy Waszym zdaniem to awaria wysprzęglika, docisku a może coś zupełnie innego?
Pozdrawiam.

Aktualizacja ;)
Już temat ogarnięty. Jednak był to wysprzęglik. Po zamianie na nowy i odpowietrzeniu wszystko wróciło do normy! :]

Tytuł: Re: [E36] Brak sprzęgła - wpadł pedał
PostNapisane: 12 grudnia 2009, 19:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M40B18
Witam,mój problem jest podobny,tyleże na dole skrzyni jest ciemna plama,dzień wcześniej jeździłem,wszystko było ok ateraz właśnie pedał sprzęgła leci do konca,niew wiem cvzy to wysprzęglik,czy całe sprzęgło poszło,plama pod autem spora,płyn na minimum,nie mam kanału ,sam nie sprawdzę ,do tej poryn wszystko było ok,proszę o jakieś komentarze co do mojego przypadku :/

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 22:03 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E-36
Kod silnika: 320
KOLEGO WI PRZED CHWILĄ TO SAMO SIE STAŁO TO CHYBA JAKAŚ KLĄTWA W GRUDNIU Z TYMI WYSPRZEGLIKAMI I JA TEZ STAWIAM NA WYSPRZEGLIK Z TEGO CO CHŁOPAKI PISZĄ I TAKIE SAME OBJAWY MAM!!!! A ROK TEMU POSZŁO MI SPRZEGŁO I WYMIENIŁEM NA NOWE Z DOCISKIEM I TO CHYBA NIE MOZLIWE ZEBY ZAŚ ONE POSZŁO SIE J...Ć ALE W TEDY MIALEM INNE OBJAWY BO AUTO JEZDZIŁO TYLKO MOCY NIE MIAŁO I CZESŁO W CZASIE JAZDY..... KOLEGO WYSPRZEGLIK NA 100% POZDRO

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 19:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M40B18
Miejmy nadzieję że padł nam wysprzęglik :)
Jutro będę się brał za robotę
pozdrawiam

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 19:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E-36
Kod silnika: 320
ja juz zrobiłem i to wysprzeglik dałem 100zł za niego ciezko było odpowietrzyć ale dałem rady. krutki opis odpowietrzenia we dwwoje bo samemu nie podołasz!!!! zalej płyn do zbiorniczka na full podpompuj pedałem sprzegła troche, odkrec lekko odpowietrznik przy wysprzegliku i powoli wciśnij pedał sprzegła do konca jak pedał masz przy końcu w podłodze to zakrec odpowietrznik i powturz to 2 lub 3 razy i wszystko gra. pozdro

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 19:53 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Polecam odpoiwietrzanie we dwóch bo samemu to nie robota;)

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 21:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44
W 99 na 100 przypadków jest to wysprzęglik. Podobną sytuację miałem w mojej E34 parę ładnych lat temu. Oryginał kosztował ponad 1000 zł, używka 200 a zamiennik tylko 89 zł. i pochodził 3 lata. A robiłem wtedy ponad 50 tys. km rocznie.

PostNapisane: 28 grudnia 2009, 15:17 
Witam. Też mam problem od paru dni. Sprzegło wchodzi lekko i wraca przy właczonym silniku tak samo jak przy wyłączonym. Przy włączonym silniku nie mogę włączyć biegu. Natomiast kiedy silnik jest wyłaczony to mogę włączyć bieg. Samochód uruchomiłem w ten sposób , ze właczyłem bieg a następnie na rozruszniku ruszył i jechał ale biegu podczas jazdy na inny bieg nie moge zmienic. Czy ktoś z was miał podobne objawy , chodzi mi tu o włączanie biegów. Poruszaliście w swoich wypowiedziach zachowanie pedału sprzęgła a włączaniu biegów nikt nie napisał. No i oczywiscie nie wiem co mi padło.

PostNapisane: 10 maja 2012, 09:54 
Przyjaciel forum

Historia lubi się powtarzać ;p
Po raz kolejny padł mi wysprzęglik, tym razem nie rozciekł się tylko wypadł ten bolec opierający się o łapę sprzęgła łącznie z gumowym uszczelnieniem. Kupiłem nowy, dzisiaj chciałem montować aleee łapa sprzęgła nie odbija. Jest cały czas tak jakby wciśnięta na taką odległość, że nawet wysprzęglik jej nie dosięgnie. Palcami udało mi się ja jakoś przesunąć do przodu, ale z tego co pamiętam to ona tak bezwładnie nie powinna tam latać ;/ Wiecie co się posypało, że tak jest???

PostNapisane: 10 maja 2012, 10:21 
Być może rozpadł się element trzymający łapę z drugiej strony
Obrazek
I dlatego łapa luźno lata. Koszt tego nie jest wielki ale niestety trzeba wyjmować skrzynię.
Ewentualnie zużyte łożysko oporowe gdzieś się blokuje i też może nie odbijać łapy.

Edit:
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=21&fg=05
Nr 6 i 7 to są elementy trzymające łapę

PostNapisane: 10 maja 2012, 18:07 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
raczej padło sprzegło w is-e tak miał mój brat

PostNapisane: 2 stycznia 2015, 13:09 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
Koledzy ja mam taki problem, ze po odczekaniu około dwóch minut sprzęgło mi praktycznie zanika, a mianowicie bieg da się wrzucić ale ciągnie do przodu, a jak pod pompuje ze trzy razy to z powrotem jest i tak wkoło :( dodam ze miałem wysprzeglik walnięty i go wymieniłem na oryginalny i został dobrze odpowietrzony :/

PostNapisane: 3 stycznia 2015, 20:57 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320
Kod silnika: m52b28
nieszczelność lub jeszcze powietrze w układzie

PostNapisane: 6 stycznia 2015, 19:36 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E36
w tym sęk ze w całym układzie nie ma już powietrza,a możliwe jest ze to problem ze źle złożonym sprzęgłem? bo niedawno robiłem swap i kopiłem cały silnik ze skrzynia od znajomego i zapewniał mnie ze siedzi tam nowe sprzęgło wiec nie zaglądałem :/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1