BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, 19:45 
Pierwsze kroki

Witam !
nie chce robic nowego tematu wiec pisze tu.
Jestem mlodym posiadaczem bmw e36 to bylo moje marzenie i mam to czego chcialem.
A chodzi mi o to ze silnik przepalalem rozgrzalem ładnie silnik do nie wciskajac gazu do dechy a gdy juz sie dobrze rozgrzal i jak kazdy czasem ma ochote przycisnac i zakrecic kolami gdy tak zrobilem dostalem wibracji w srodku ;/ a silnik niby dobrze pracuje tak jak chodzil tylko chodzi mi o te drgania i wydaje mi sie ze glosniej chodzi czy to jest wina tylko tłumnika ? kiedys mi pęk w pol ale go pospawalem i moze sie juz wypierdziala dziorka i czuc jakby chodzil troche glosniej ale tylko w srodku jak siedze bo jak pod maska sprawdzalem i ciagnalem za linke to chodzil tak samo a w srodku bylo glosno i do tego ta lekka wibra ;/
pomocy :(( mam nadzieje ze to nie padl wal :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, 20:08 
Częsty bywalec

Skoro spawałeś tłumik ale boisz się że mógł się przepalić to nie zaszkodzi zajrzeć. Sprawdzałeś czy wibracje nasilają się wraz ze wzrostem prędkości czy tylko samych obrotów?

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, 20:26 
Pierwsze kroki

tak kiedys spawalem bo pekł mi w pol wlasnie w tym miejscu co teraz mam drgania
a on jest jakos dziwnie mocowany bo tylko przy silniku i przy samej koncowce a na srodku lata;/ i dla tego mi pekł wtedy. a teraz gdy zakrecilem kolami zaczol nagle glosniej chodzic i zaczely sie drgania w srodku i w srodku chodzi duzo glosniej gdy zwiekszam obroty to i glosniej chodzi mogla sie wypierdziec chyba dziorka albo pekł gdzies.
gdy go kupilem to on tez mial spawany zorjetowalem sie dopiero wtedy jak sam musialem spawac a teraz chyba bede musial znow albo pozostanie kupic nowy tlumnik;/

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, 20:44 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
witam

mam e39 i objawy podobne jak 3/4 z was.

przy gwaltownym ruszeniu jest slychac puk puk, przy zmienie biegu 1-2 i 2-3 tez sluchac pukanie.

jadac na 2 biegu, jak bawie sie gazem, tzn wciskam i puszczam, to tez slychac pukanie.

Z tego co wiem, to lacznik elastyczny mam ok. Wiec co wiecej ? Poduszki przy skrzyni ??

Czy moze to kolo 2 masowe ??

Tytuł:
PostNapisane: 24 stycznia 2009, 20:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
witam

mam e39 i objawy podobne jak 3/4 z was.

przy gwaltownym ruszeniu jest slychac puk puk, przy zmienie biegu 1-2 i 2-3 tez sluchac pukanie.

jadac na 2 biegu, jak bawie sie gazem, tzn wciskam i puszczam, to tez slychac pukanie.

Z tego co wiem, to lacznik elastyczny mam ok. Wiec co wiecej ? Poduszki przy skrzyni ??

Czy moze to kolo 2 masowe ??

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2009, 10:55 
Częsty bywalec

Roxandio napisał(a):
w srodku chodzi duzo glosniej gdy zwiekszam obroty
,
Czyli to nie wał. Najlepiej wymień na taki który nie był spawany bo jak widzisz to rozwiązanie tylko na krótką metę.

przemek_byd, zacznij od dokładnego obadania całego tylnego zawieszenia. Nie koniecznie to sprzęgło elastyczne o którym piszesz i raczej na pewno nie dwumas bo wtedy na obrotach auto dostawałoby wibracji. Podobnych przypadków było sporo na forum i praktycznie za każdym razem winą było co innego więc trudno tu o dokładne określenie przyczyny.

Tytuł:
PostNapisane: 25 stycznia 2009, 11:46 
Pierwsze kroki

z tego co slyszalem to jak ktos ma zagazowany samochod to ta usterka jest dosc czesta jak spawanie tlumnika tak?

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2009, 20:45 
Pierwsze kroki

Wiec tak...
drgania byly spowodowane pękniętą łapą pod silnikiem od strony pasażera wiec zrobilem zakup ale okazalo sie ze jeszcze mam do wymiany 2 poduszki ktore sa zerwane ale juz bylo za puzno na zakup ich mysle ze zrobie to do konca tego tygodnia bo sql mi przeszkadza troche w tym wszystkim ;/
ale dam rade :)
PZDR

Tytuł:
PostNapisane: 27 stycznia 2009, 21:54 
Pierwsze kroki

2 poduszki wymienione ;D
chodzi jak nówka:DDDD

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2009, 12:49 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
A ja mam takie pytanie odnośnie wału napędowego. Kiedy dzwoniłem do pewnego warsztatu powiedziano mi, że w E36 regeneracja tego elementu nie jest możliwa. Mam luz na podporze wału i zacina mi się trochę tylny krzyżak. Ktoś z Was robił coś takiego? Interesuje mnie rejon Warszawy i okolic. Chodzi o polecenie warsztatu, który wykona robotę dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: 31 stycznia 2009, 22:52 
Pierwsze kroki

Regeneracja wału w e36 jest możliwa. Można wymienić zarówno łożysko jak i krzyżaki. Zajmuję się tym zawodowo. Co do warsztatu w okolicy Warszawy to mogę polecić jeden ale dokładne namiary mogę podać dopiero w poniedziałek.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2009, 09:16 
Forumowicz

ufniarski napisał(a):
Regeneracja wału w e36 jest możliwa. Można wymienić zarówno łożysko jak i krzyżaki. Zajmuję się tym zawodowo. Co do warsztatu w okolicy Warszawy to mogę polecić jeden ale dokładne namiary mogę podać dopiero w poniedziałek.

Ooo, będę wdzięczny za pomoc :padam: . Czekam na informację bo, aby mieć czyste sumienie muszę się tym wałem zająć :) .

Tytuł: do użytkownika RY84
PostNapisane: 2 lutego 2009, 08:49 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
PYTANIE DO UŻYTKOWNIKA RY84

mam do ciebie pytanie, czy dużo czasu i jak skomplikowana jest wymiana tych tulei tylnej belki??? można to zrobić bez kanału czy raczej trzeba auto w górę?? i może jakieś podpowiedzi związane z wyminą ???
Z góry dzięki!!!

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 17:11 
Pierwsze kroki

MightyDubCat napisał(a):
ufniarski napisał(a):

Ooo, będę wdzięczny za pomoc :padam: . Czekam na informację bo, aby mieć czyste sumienie muszę się tym wałem zająć :) .

Oto adres:
METCOMP Piaseczno ul.Osiedlowa 4 Rajmund Bąk tel. (022) 499 47 94 , 0501 182 410

Tytuł:
PostNapisane: 3 lutego 2009, 15:49 
Forumowicz

ufniarski napisał(a):
Oto adres:
METCOMP Piaseczno ul.Osiedlowa 4 Rajmund Bąk tel. (022) 499 47 94 , 0501 182 410

Dzięki wielkie :padam: . Na pewno zadzwonię dowiedzieć się jakie będą koszty regeneracji wału. Pozdrawiam.

Tytuł: Re: [E36] Bijący wał napędowy
PostNapisane: 17 sierpnia 2010, 20:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 320iA e36 325i
Kod silnika: M20B20 M50B25
Ja mam podobny problem. Przy naduszeniu gwałtownie na pedał gazu auto drga (od czuwam to na wybieraku zmiany biegów), ale to nie wszystko bo przy szybsym wejsciu w zakręt drgania dochodzą z okolic tylniego dyferencjału. Po wejsciu do kanału stwierdziłem ze guma łącząca skrzynie z wałem jest lekko przytarta z zewnętrznej strony- powód: zbyt wielki luz na lewarku skrzyni biegów (duży luz kołysząc w lewo i prawo). Drążek przełączajacy miał juz wyeksploatowane (wytarte czpienie)http://www.realoem.com/bmw/diagrams/j/p/227.png .Mysle ,że wymiana całego drążka usunie te drgania z przodu ...Ale nadal się zastanawiam co powodują drgania z tyłu :szok: . Jakieś sugestie??? Pozdrawiam :|

PostNapisane: 17 sierpnia 2010, 21:08 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
Radzę sprawdzić kolega miał podobny problem - walił mu wydech a szukał właśnie problemu w wale

PostNapisane: 10 marca 2011, 22:52 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m50b20
witam. odświeżam temat. Chyba ten sam problem co w pierwszym poście. Inne troszkę objawy. Czuje uderzenia w podwozie w na wysokości przednich foteli gdzieś na środku albo bardziej po prawej stronie. Czuć jakby ktoś walił młotkiem w podwozie. Dzieje się to raz na jakiś czas. Nie zależnie czy jadę na 1, 2, 3, czy na każdym innym biegu. Przy każdych obrotach, czy ledwo się toczę czy lecę autostradą. Nie kumam tego. Niedawno się to podziało. Co to może być. Myślałem, że zawias, wymieniłem wszystkie tuleje, łączniki, łożyska, drążki w przednim zawiasie i kupa. Dalej to samo. Wydaję mi się, że to prawdopodobnie wał. Spod auta nic nie widać, wszystko zbadało kilku mechaników. Siedzieli przy tym 4 dni. Nie robił tego byle kto tylko profesjonalny warsztat.

PostNapisane: 10 marca 2011, 23:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: Sędziwy Paździerz
wbs, u mnie wibruje cały czas w czasie jazdy przy zasprzęglonym napędzie - w moim przypadku podpora wału, może na niej masz luz?

PostNapisane: 11 marca 2011, 00:18 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m50b20
U mnie to wali jak 3 kilowym młotem. Tylko tak bez sensu, że raz na prosty, a raz na dziurach. Sprzęgło nie gra roli. coś mi tam wali i tyle. Raz na jakiś czas. Powiedzmy, że co jakieś góra 2 km. Wali pare sekund i przestaje.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1