BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 17:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 22:08 
Forumowicz

Sporo pali, słabo jedzie? Ja bym looknął czy nie masz przebić z cewek (bądź kabli, nie wiem jak to w 1.6 jest). Diagnoza banalna - odkręć osłone plastikową silnika (jeżeli jest), odpal auto po zmroku i oglądaj fajerwerki. Dla lepszego efektu można spryskać wodą ze spryskiwacza. Są iskry - fajki/kable do wymiany.
U mnie to powodowało spore straty mocy.

Ostatnio edytowano 8 października 2008, 22:11 przez 2fast4u, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 22:10 
Pierwsze kroki

nom ostatnio wlasnie jak jechalem to w teasie spadla wlasnie do 1/4 chwile postalem i znowu stala prosto . wiec co radzicie najpierw zrobic?

a fajerwerkow niema wczoraj wieczorem pod maske zajzalem i nic takiego sie niedzialo.

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 22:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
donjuan666 napisał(a):
nom ostatnio wlasnie jak jechalem to w teasie spadla wlasnie do 1/4 chwile postalem i znowu stala prosto . wiec co radzicie najpierw zrobic?
termostat 100% najpierw potem pisz co sie zmieniło. temo powinna już byc w normie. a z mocą się pomyśli :P

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 22:16 
Pierwsze kroki

dobra jutro jak tylko wroce powiem co i jak. do jutra :)

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 22:20 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: m54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166411
ja tak miałem z moją byłą jak jej deptałem a sie wolno zbierała i duzo paliła to sie okazało ze przeplywomierz kończył swoj żywot

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 22:55 
Forumowicz

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: m43
nie chce zakladac nowego tematu, dlatego podepne sie tu.

mam 318is (e36) i faluja mi obroty. tzn nie jest to falowanie, lecz jak by przerywanie, takie "pry pry pry" jak auto stoi na luzie. falowanie jest prawie nie widoczne na obrotomierzy, lecz odczuwalne na karoserii (troche drga). cz to wina SONDY LAMBDA?? poniwaz jakis super mechanior po odcinal kable od niej... spalanie to 10-11 litrow PB/100km..

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 23:17 
Przyjaciel forum

majler napisał(a):
cz to wina SONDY LAMBDA?? poniwaz jakis super mechanior po odcinal kable od niej... spalanie to 10-11 litrow PB/100km
heh no jak nie masz sondy to nie dziwne że Ci tak chodzi to na pewno jej sprawka(a raczej jej braku) ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2008, 23:19 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: m54b30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166411
bardzo mozliwe bo wtedy komp zle odczytuje albo wogolne nie odczytuje ile jest spalin i ile gazów wraca znow do cylindra (czy jakos tak:D) lub moze to byc tez podstawowa usterka tzn silniczek krokowy...

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 09:28 
Forumowicz

dobra.. a powie mi ktos gdzie w IS'ie znajde krokowca?? i jka zdjagnozowac ze jest on zepsuty(zabrudzony) ??

czy np. jak odlacze go to auto zacznie chodzic rowno?? lub zgasnie??

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 09:45 
Przyjaciel forum

jak nie masz podłączonej sondy to po co chcesz sie brać za krokowca??? :niepewny: chyba po to ktoś wymyślił sonde żeby była a nie ty chcesz naprawiać coś innego jak nie masz nawet wszytkich części podłączonych. zresztą inne są objawy zepsutego krokowca silnik równo faluje na obrotach i na obrotomierzu widoć to zdecydowanie a nie robi pyr pyr.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 09:52 
Forumowicz

dobrze kolego:D w takim razie zaczne od sondy.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 17:50 
Pierwsze kroki

Witam ponownie. wymienilem termostat i niestety lipa teraz samochod sie grzeje jak cholera a nawet bym powiedzial ze sie gotuje, niewiem czego to wina moze zleodpowietrzylem uklad(chociaz nigdy niemialem problemu) czy tez nowy termostat mozr byc walniety az takiego mialbym peszka? a tak pozatym to dla pewnosci postanowilem satergo zagotowac i okazalo sie ze jest dobry tylko wolno odbija a wysuwa jak bog przykazal pona cm albo i wiecej. co teraz robic.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 17:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
1. mozliwe ze wadliwy termostat kupiles, polecam wahler - ponoc najmniej awaryjne sa
2. zle odpowietrzenie ukladu calkiem mozliwe, grzeje sie podczas jazdy czy na postoju ?? Jak ja mialem zle odpowietrzony to grzal sie na wolnych obrotach na postoju, przegazowalem i temp zaczela spadac

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 18:02 
Pierwsze kroki

otoz gosc w intercarsie sprzedal mi wlasnie wahlera, czyli pozostaje zle odpowietrzenie(grzeje sie na wolnych i wysokich tez probowalem przegazowac go ale to nic niedalo temperatura rosla na maxa) a robilem wsztstko jak trzeba odpowietrznik odkrecony na poczatku wszystko ladnie szlo , dolewalem plynu az byla norma ztym ze wiecej sposcilem wczesniej niz wlalem przy nowym termostacie..mozna jakos jeszcze inaczej odpowietrzyc? czy probowac ze starym jeszcze? bo jak pisalem starego zagotowalem i sie normalnie otwieral. :( :( :(

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 18:09 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
masz zle odpowietrzony uklad. Ewidentnie. Pierwszym razem naprawde jest trudno to zrobic w tym aucie. Patentow jest mnostwo, ja robie tak ze odkrecam odpowietrznik, leje plynu do pelna, az sie przeleje. Upewniasz sie ze w gornym wezu nie ma powietrza (sciskasz waz, trzymajac go scisnietego zatykasz palcem odpowietrznik i puszczasz waz, powinno troche zaciagnac ze zbiorniczka wyrownawczego, korkujac caly czas odpowietrznik dolewasz do max jak poprzednio. Zakrecasz odpowietrznik, odsysasz reszte plynu do poziomu troche powyzej KALT, bo cos moze wciagnie uklad jeszcze. To tak z grubsza opisane jak tak zrobisz bedzie prawdopodobnie lepiej niz twoim sposobem. Sprobuj nic nie tracisz

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 18:17 
Pierwsze kroki

otoz to sciskalem rory nawet powiem szczerze ze obie ta po lewej i poprawej i obie doprowadzilem wrecz do wrzenia niedalo sie w rece utrzymac, fakt faktem nie zatkalem przy tym odpowietrznika moze to to napewno sprobuje. sa jeszcze jakies patenty? ale oczywiscie robisz to wszystko na odpalonym silniku po wlaniu pierwszej dawki tak??

Wczoraj ktos mi polecal ze jak termostat niepomoze na moj problem to mam odlaczyc sonde i wtedy sie przejechac i jak bedzie duzo lepiej to sonda walnieta, a jeszcze mnie ciekawi czy powiedzmy (bo tego nieweim) ze jest zapchany katalizator to tez takie dziwne objawy moga byc co do spalania i mocy? i czy jest sens go wymieniac na tlumik przelotowy czy strumienice?

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 18:21 
Forumowicz

Nic nie zmieniaj tylko dobrze odpowietrz czyli zapal silnik włącz ogrzewanie na MAX nawiew na szybę i popuszczasz tą śrubkę [odpowietrznik] na chłodnicy ale nie odkręcasz całkowicie tylko popuszczasz i obserwujesz jak bańki powietrza wylatują dodajesz lekko gazu tak około 2 tyś obrotów i jak już leci płyn bez powietrza zakręcasz odpowietrznik,uzupełniasz płyn w zbiorniku wyrównawczym chłodnicy i jest ok.Na drógi dzień przed zapaleniem uzupełnij na zimnym silniku poziom płynu i koniec.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 18:22 
Zacna persona forum

E30 Coupe 344i
Ja to robie bez uruchamiania silnika, potem po odpaleniu mozna poprawic

nie ma sensu wstawianie wynalazkow w wydech, kup katalilzator metalowy - nowy w intercars slyszalem ze kosztuje 250 zl.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 18:26 
Pierwsze kroki

zrobie tak jak mowice. i zdam pelna relacje.

a co z droga czescia mojego pytania? co do sondy mocy i palenia? oczywiscie o ile termostat nie naprawi tego wszystkiego.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 18:33 
Forumowicz

A co do palenia dużej ilości paliwka to zacznij od kata bo jeżeli się rozsypał w środku i zatkał to po pierwsze dużo pali a po drugie jest słaby i mółowaty. Ale przyczyn wysokiego spalania może byc dużo : przepływka [wyjdzie błąd na kompie po podpięciu],sonda [lubi robic w konia więc najlepiej pomierzyc woltomierzem] albo najgorsze co może byc to wypalone lub nie szczelne zawory[może byc tylko na jednym cylindrze].Ale zacznij od kompa i wyklucz pokoleji :przepływka,czujnik temp silnika, sonda[pomierzyc] napewno znajdziesz przyczynę. Pozdro.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1