Tak, uzyłem opcji szukaj i dlatego własnie pisze tutaj a nie w nowym temacie

Miałem juz kiedys konto na tym forum jednak zapomniałem i loginu i hasła dlatego załozyłem nowe.
Jakis czas temu wysypał mi sie silnik M50B20 bez vanosa z 92r więc postanowiłem swapowac samemu. Jako,ze moje e36 jest w wersji bida edyszyn postanowilem wlozyc taki sam silnik,zeby sie z wiązką nie bawić i kasy nie wydac za duzo bo auto warte jest grosze.
Wszystko bylo by pięknie gdyby nie to,ze silnik nie chcial nawet zagadac po swapie. Szukalem szukalem i znalazłem, wystarczylo wyczyscic mase na lapie silnika. Kolejnym problemem jest to,ze silnik kręci ale nie odpala.
Posprawdzałem wszystko co mogłem, pompe paliwa i jej przekaznik, wszystkie cewki i kapturki swiec, czujnik polozenia wałka oraz wału i wszystko niby ok. Jest tez iskra na swiecy. Okazało się,ze zrobilem czeski błąd przy podłączeniu paliwa na listwe, podlaczylem wezyki odwrotnie ale na 3er mi podpowiedzieli i odrazu to ogarnąłem. Nie dało to niestety nic, paliwo dochodzi na listwe i wraca do baku ale wtryski nie puszczają a jak juz puszczą to 2 kropelki paliwa zamiast mgiełki i to raz na jakis czas, ze przy kazdej probie odpalenia silnik jakby zaskakiwał ale nie odpala.
To co sam zaobserwowałem
Multimetr wpięty w kazdy wtrysk po kolei przy probie odpalenia pokazuje napięcie od 1 do 2.64v max
Plusowa końcówka multimetra przyłozona do +12v a minusowa do obojetnie ktorego wtyku na wtryskiwaczu i multimetr wskazuje ponad 12v... to wydaje sie byc dziwne, bo jesli + ciągne z instalacji a minus z wtrysku gdzie kluczykow nawet w stacyjce nie mam a tam pojawia się napięcie, mało tego wychodzi na to,ze na obu pinach wtryskiwacza jest masa ? Nie probowałem tego robic podczas odpalania tylko tak na sucho. Bo na prosty chlopski rozum biorąc jesli przyloze obie koncowki miernika do +12 to miernik nie pokaze mi nic, a we wtryskiwaczu niezaleznie ktory wtyk-pin włoze to jest napięcie.
Z tego co juz sie dowiedziałem to wtryskiwacze sterowane są masą a plus mają wspólny.
Napięcie na wtryskiwaczach powinno wynosic od 11 do 14v (na bmw-klub ktos twierdzi,ze 0,8v, jeden mechanik powiedział mi,ze ok 1v wiec zaczynam swirowac)
Gdzies w necie znalazłem temat z wtryskiwaczami, kolega mial napięcie na wtryskach 5-6v ale to byl simens a ja mam boscha
Koledzy wielka mala prośba do posiadaczy M50B20 bez vanosa, mogłby ktos multimetrem sprawdzic napięcie na wtryskiwaczach podczas pracy silnika ? Będę mega wdzięczy bo moje BMW stoi juz 2 miechy od momentu jak sie silnik wysypał a ja wszystko robie sam... bo lubie
Najbardziej zalezy mi wlasnie,zeby ktos sprawdzil u siebie te napięcie i moze odpowie mi ktos na pytanie dlaczego miernik pokazuje mi +12 a raczej mase na kazdym wtyku od wtrysku. Dodam jeszcze,ze niezaleznie od tego czy kluczyk w kieszeni czy w stacyjce to mam +12 na przewodach przy listwie,ktore zasilaja cewki, grube zielone i brązowe.
Aha... i jeszcze pytanko, jeżeli plusowa koncówke miernika przyloze do +12v a minosową do powiedzmy -3v to co pokaze mi miernik ?
I o jakim napięciu musze kupic diode ?