BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1915 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 96  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] UCISZYŁEM "SZKLANKI"
PostNapisane: 13 października 2010, 16:08 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Touring
Kod silnika: M54B30
Obrazek

Jestem właśnie po takim zabiegu.Narazie jestem zadowolony bo nie ma cykania na zimnym ani po wściekaniu się trochę na parkingu hipermarketu, jedyny dźwięk który słyszę jeszcze to piszcząca któraś rolka. Dodaje jeszcze że nie używałem ceramizerów, bo byłem ciekawy jedynie działania płukanki i oleju syntetycznego bo wcześniej był zalany półsyntetyk valvo.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 października 2010, 16:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Tobbo napisał(a):
Jestem właśnie po takim zabiegu.Narazie jestem zadowolony bo nie ma cykania na zimnym ani po wściekaniu się trochę na parkingu hipermarketu, jedyny dźwięk który słyszę jeszcze to piszcząca któraś rolka. Dodaje jeszcze że nie używałem ceramizerów, bo byłem ciekawy jedynie działania płukanki i oleju syntetycznego bo wcześniej był zalany półsyntetyk valvo.

A jak było przed płukanką ?

Check my 5er; viewtopic.php?f=6&t=80673 :D

Obrazek

PostNapisane: 13 października 2010, 16:43 
Tobbo napisał(a):
nie ma cykania na zimnym ani po wściekaniu się trochę na parkingu

A wcześniej było?

PostNapisane: 13 października 2010, 16:52 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Touring
przy odpalaniu cykało od 3-6sek w zależności czy był ciepły czy zimny silnik i także potrafiło trochę po wariowaniu autem. Zalewałem już wcześniej dwa razy valvo max life 10w40 i było tak ja na początku postu opisałem, ale od razu po wymianie oleju auto było chyba ciche ale nie pamiętam.
Lecz teraz cykanie było częściej i dłużej bo przespałem u siebie wymianę oleju i przelatałem 13tyś. i postanowiłem użyc płukanki i oleju liqui moly. Ciekawy jestem czy teraz na syntetyku czym bliżej będzie wymiany oleju czy usłyszę jakieś cykanie.

PostNapisane: 15 października 2010, 00:25 
Forumowicz

Moje BMW: E30, E46
Kod silnika: m20, m52
Garaż: Moja była... e36 :D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84507
Ja też już po zabiegu :)
Przed wymianą zmierzyłem ciśnienie na garach i wyszło po 12bar na każdym :ok:
Silnik od początku zalewany był syntetykiem Castrola, rok temu zalany został półsyntetyk mobila i teraz znów przechodzimy na syntetyk, tym razem valvoline :)
Płukanka może nie jest z najwyższej półki, ale innej nie mieli w sklepie w którym to kupowałem :kwasny: generalnie zdała egzamin bo olej wyleciał czarny jak smoła, a wcześniej na bagnecie był brązowy.
Przeczytałem ten temat od początku co zajęło mi kilka wieczorów i kilka razy spotkałem się z czymś takim, że po ceramizerze należy przez około 200km jeździć max 2.5tys obrotów, a na CERATECu nic takiego nie ma napisane.

Obrazek

Pierwsze wrażenie, silnik chodzi trochę ciszej i jakby równiej, pomimo iż w instrukcji nie doczytałem to i tak stosuję się do rad kolegów i śmigam max 2.5tys obrotów.. jak zrobię 500km, to zmierzę ciśnienie jeszcze raz i zobaczymy... :)

PostNapisane: 15 października 2010, 08:31 
Zacna persona forum

Moje BMW: było E36 320i coupe
Garaż: moja była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=63374
spoko, widze ze ceramizer od liqui moly spory jest :) ja kupilem ze strony ceramizer.pl i jest go raptem 4g (taka strzykaweczka)
mam tez ceramizer do skrzyni biegow i dodatekdo paliwa.w sobote wymieniam olej.
sam skasowales inspekcje?
no i jak silnik pracuje o wiele ciszej?jak bylo przed zabiegiem?
daj znac tez czy jakos zauwazyles spadek spalania i lepsza prace silnika w sensie elastycznosci i wkrecania sie na obroty.
pozdro

PostNapisane: 15 października 2010, 10:24 
Forumowicz

dulu710 napisał(a):
sam skasowales inspekcje?

Mam taki mały przydomowy warsztacik w garażu więc wszystko staram się robić sam, sprawia mi to sporą satysfakcję :)
dulu710 napisał(a):
no i jak silnik pracuje o wiele ciszej?jak bylo przed zabiegiem?

Przed zabiegiem też pracował cichutko, szczerze to nie spodziewałem się po tym ceramizerze zbyt wiele, bo w moim silniku zbyt wiele do poprawy niema :) a jednak zmiana jest słyszalna więc chyba działa tak jak powinno :D

Co do poprawy elastyczności i spalania to dopiero za kilkaset kilometrów bo narazie jeżdżę jak emeryt :rotfl:

A dzisiaj będę robił podobny zabieg w e30, tyle, że tam jest mineralny wlany i trochę się obawiam, ale ryzyk fizyk ;)
najwyżej uszczelki powymieniam, ale na dobrej oliwie będę jeździł :)

PostNapisane: 15 października 2010, 10:49 
Zacna persona forum

no faktycznie, trzez pare kilometrow trzeba trzymac niskie obroty. w moim wypadku wg instrukcji bedzie to 200km do 2,3tys obrotow
caly czas trwania ceramizacji trwa do 1500km
mam nadzieje ze u mnie wszystko przebiegnie bezproblemowo.
wczoraj znajomy mi powiedzial ze raz uzyl plukanki i ze juz nigdy tego nie zrobi, silnik mu klekotal jeszcze bardziej,ale to bylo w vw jesli to ma jakies znaczenie...

PostNapisane: 15 października 2010, 11:07 
Forumowicz

Moje BMW: E36 318is
Kod silnika: M42B18
dulu710 napisał(a):
wczoraj znajomy mi powiedzial ze raz uzyl plukanki i ze juz nigdy tego nie zrobi, silnik mu klekotal jeszcze bardziej,ale to bylo w vw jesli to ma jakies znaczenie...

bo to logiczne, jak ma luzy, wszystko w silniku lata, przez 10 lat gluty sie osadzaly wszedzie i teraz to wyczysci no to mu klekocze, ale przynajmniej wie co musi naprawic :rotfl:

^OLO^

PostNapisane: 18 października 2010, 07:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: aftermarket
Kod silnika: VG30
U mnie trochę inny motor bo japoński ale też ma hydroregulatory ...
Nie wiem co można przyjąć za klekotanie szklanek / cykanie ale u mnie za cicho to nie pracuje jednak nie nawalają jak głupie.
Wymieniłem ostatnio na valvo vr1 5w50 (z 10w60 castro) i nie słychać poprawy być może olej musi sie przyjąć i jeszcze trzeba zrobić trochę przebiegu . Pewnie zalęzy to od konstrukcji silnika i tych regulatorów . Ciśnienie oleju wyśmienite .
Co dziwne auto świerzo sprowadzone z niemiec w zimę i na mrozie stało tydzień nie odpalane . Szklanki w ogóle nie zacykały po odpaleniu . Możliwe że był lany inny olej w nimcach ...

PostNapisane: 18 października 2010, 07:59 
Zacna persona forum

ja w piatek wykonalem zabieg(plukanka,zalanie oleju Liqui Moly 5w40 i ceramizer). narazie moje odczucia sa mieszane......
od razu po zalaniu nowego oleju i odpaleniu bylem zadowolony,cicho bylo nawet.
przejechalem sie troche wrocilem i juz nie bylo tak optymistycznie,nie wiem czy cokolwiek sie poprawilo....odnioslem wrazenie jakby nawet bylo glosniej.
zalalem ceramizer, pochodzil silnik na jalowym te 15minut,przejechalem sie troche i dalej mieszane uczucia, gorzej moze nie jest ale znacznej poprawy nie zauwazylem, moze potrzeba wiecej czasu,zobaczymy.narazie na nowym oleju i ceramizerze zrobilem okolo 30km.
musze zalac jeszcze ten ceramizer do skrzyni biegow bo podejrzewam ze to ona tez tak cyka/klekocze(jak zwal tak zwal).
wiec na chwile obecna nie zauwazylem znaczacej poprawy. co do elastycznosci silnika, przyspieszenia, wkrecania na obroty tez nic nie powiem bo nie moge przekraczac 2,5tys obrotow przez pierwsze 200km.
pojezdze miesiac i zobaczymy czy bedzie jakis efekt.

PostNapisane: 18 października 2010, 10:22 
Zgadza sie dobry olej i kontrolka gasnie blyskawicznie jak lac olej to najlepszy

PostNapisane: 18 października 2010, 13:47 
Forumowicz

haa.. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, bo to chyba nie możliwe żeby miało jakiś związek, ale kilka dni po tym zabiegu wywiało mi uszczelkę z pod głowicy :|

PostNapisane: 18 października 2010, 18:36 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Obrazek

Dziś zrobiłem podobny zabieg u siebie. Przepłukałem silnik LM Flush wymieniłem filtr Manna a następnie wlałem Valvo 5w40 MaxLife (wcześniej był Castrol Magnatec 10w40)
Zaraz po odpaleniu było słychać straszne cykanie które po czasie ustąpiło.
Jedna co najbardziej mnie martwi to dźwięk turbiny podczas przyśpieszania, jest zupełnie inny. Turbo głośniej świszcze i ponadto strasznie szumi.
Osiągi oceniam na takie same jak przed wymianą ale te odgłosy od turbiny strasznie mnie niepokoją :(

PostNapisane: 18 października 2010, 19:30 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
Obrazek
Obrazek
oraz filtr MANN
Witam w swoim e39 520i 1997r pojedynczy vanos 174.000km miałem wlany 10w40 mobil1(niewiedziałem co wlać).
zrobiłem na nim 15.000km silnik na tym oleju tak jakby coraz gorzej chodził ale nie miałem żadnego stukania itp.cicho.
Jak trochę poczytałem na forum i w instrukcji wyczytałem że do tego silnika leje się tylko full synt. kupiłem taki zestaw co widać na fotkach.
Olej był z "beczki" ale zaufany sprzedawca a płukanke tylko taką miał obecnie i do tego filtr mann'a.
Oleju nie kupiłem na "pałę" ma aprobatę bmw i api.
Wlałem plukanke na zimnym silniku zapaliłem na dwie minuty i z kilometr się przjechałem ze zmiennymi obrotami (tak do 4tyś.obr.) choć w instrukcji inaczej pisało, a przejechałem się żeby zawór vanosa się otworzył i tam też wypłukało(na postoju ten zawór się nie otwiera).
Potam zlałem stary olej (niebył az taki wodnisty jak pisali) i wymiana filtra (filtr był "zdeformowany'' i z opiłkami)acha filtr był to jakiś tańszy napewno nie mann.
Następnie wlałem nowy do poziomu na bagnecie (tak pomiędzy min-max), następnego dnia dolałem z 200ml.
Przez dwa dni było wszystko normalnie czyli jak przed wymianą, dopiero trzeciego dnia rano uszłyszałem "szklanki" tak może z 10 razy tykły, pomyślałem co ja zrobiłem :mur:
przez cztery dni tak miałem( rano na zimnym z sekunde potykało w silniku)
już z miesiąc (z 1000km napewno) jest cicho :) oleju nie bierze nie dymi nie "poći się" itp.
A nawet powiedziałbym ze lepiej się zbiera i kręci na zimnym.
jeszcze zobaczymy

PostNapisane: 20 października 2010, 05:12 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
No na szczęście stukanie ustało a problemem z turbiną okazało się nie włożenie przewodu doprowadzającego powietrze :dobani:
Po paru wycieczkach zauważyłem jakby auto chodziło ciszej, jak na razie jestem zadowolony z przejścia na syntetyk

PostNapisane: 23 października 2010, 14:50 
Forumowicz

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M 40 1.8
kto czyta ten post od początku wie jakie miałem problemy z silnikiem.
Wypłukałem jeszcze raz silnik. Zmieniłem olej na gęstszy 10w40 elfa i motor chodzi coraz ciszej :super:

PostNapisane: 8 listopada 2010, 12:01 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
to przyszła pora na mojego is-a(m42b18:):):)będzie płukanka,zmiana oleju z mobil 2000s 10w-40 na valvoline 10w-40,ceramizer.w taj chwili klepie mi strasznie na zimno:(zobaczymy czy zabieg pomoże???

PostNapisane: 8 listopada 2010, 12:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
No i jak widać wszelkie dziwne usterki po zalaniu nowym olejem okazują się nie spowodowane samą wymianą...

PostNapisane: 18 listopada 2010, 19:57 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
panowie cud:):):)przestało klepać na zimno:)ale z mojej strony dodam że wymieniłem świece i dodałem dodatek do paliwa,naprawdę nie ma co się bać płukanki!polecam każdemu wykonać taki zabieg.pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1915 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 96  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1