BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1915 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 96  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] UCISZYŁEM "SZKLANKI"
PostNapisane: 19 listopada 2010, 19:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
Niedługo płukanka :) tylko taką mieli :(

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 listopada 2010, 20:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
a ja musze stwierdzic ze 5w u mnie nie zdaje egzaminu :kwasny: jak juz pisalem kiedys zmienilem z 10w na 5w LM i latem bylo dobrze poranne zagranie przy rozruchu (2-3sec) zniklo ale obecnie jak sa juz mniejsze temp. to cykanie przy rozruchu wrocilo , i nie wiem teraz czy wrocic do 10w czy zalac ceramizer i znowu 5w ..i do tego obecny 5w LM ma dopiero przejechane 1500km :kwasny: mozna dolac ceram. po takim przebiegu czy tylko po zmianie na nowy -czysty ?

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 19 listopada 2010, 20:31 
Forumowicz

Moje BMW: E 36
Kod silnika: M 40 1.8
przed zmianą na 5w40 czasami dość rzadko klekotały, po płukance i zmianie na 5w40 zrobiła się prawdziwa symfonia Bacha. po 2 tygodniach płukanka i 10 w 40 elfa, gra ale ciszej i czasmi zanika.
ja bym wrócił na 10w 40

PostNapisane: 19 listopada 2010, 20:45 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i e46 325xi
Kod silnika: M50B20 M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=86204
Ja bym zostawił i wlał najpierw ceramizer, olej nie musi być nowy, tylko auto musi chodzić 4-5h lub od razu zrobić 1500km. Ja jeżdże na 5w50 rally formuła place 40zł za litr i też mi klepie jak jest zimny a jak wlejesz półsyntetyczny olej (10w40) to będzie klepać dłużej bo jest gęstszy i dłużej mu zajmie droga na góre do szklanek. Po kupnie sam zmieniałem olej z minerala, bo na takim jeździł poprzedni właściciel, na półsyntetyk 2xpo 1500km i na pełny syntetyk bez zadnych płukanek i innych środków to szklanki od razu klepały krócej o jakieś 4minuty z 4,5min na mineralu.

PostNapisane: 19 listopada 2010, 22:09 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
DaRo25 napisał(a):
a ja musze stwierdzic ze 5w u mnie nie zdaje egzaminu :kwasny: jak juz pisalem kiedys zmienilem z 10w na 5w LM i latem bylo dobrze poranne zagranie przy rozruchu (2-3sec) zniklo ale obecnie jak sa juz mniejsze temp. to cykanie przy rozruchu wrocilo , i nie wiem teraz czy wrocic do 10w czy zalac ceramizer i znowu 5w ..i do tego obecny 5w LM ma dopiero przejechane 1500km :kwasny: mozna dolac ceram. po takim przebiegu czy tylko po zmianie na nowy -czysty ?

-zalej ceramizer to dla Ciebie najtańsza opcja!

PostNapisane: 19 listopada 2010, 22:10 
Forumowicz

Moje BMW: 5
Kod silnika: m52b28
adijazda napisał(a):
DaRo25 napisał(a):

-ja zalałem 10w-40 valvo
bo zauwazyłem ze po zmianie oleju dalej klepał a po ceramizacji jest coraz ciszej:):):)

PostNapisane: 19 listopada 2010, 22:36 
Zacna persona forum

Kiczka napisał(a):
przed zmianą na 5w40 czasami dość rzadko klekotały, po płukance i zmianie na 5w40 zrobiła się prawdziwa symfonia Bacha. po 2 tygodniach płukanka i 10 w 40 elfa, gra ale ciszej i czasmi zanika.
ja bym wrócił na 10w 40

opinia jedna na setki -jak silnik zniszczony to chemia nie pomoze . mnie sie nie usmicha powrot na 10w
rolnic napisał(a):
Ja bym zostawił i wlał najpierw ceramizer, olej nie musi być nowy, tylko auto musi chodzić 4-5h lub od razu zrobić 1500km.

wiec jest to mozliwe
rolnic napisał(a):
place 40zł za litr i też mi klepie jak jest zimny a jak wlejesz półsyntetyczny olej (10w40) to będzie klepać dłużej bo jest gęstszy i dłużej mu zajmie droga na góre do szklanek.

LM do tanich tez nie nalezy, wiem ze 10w bedzie gral bo gestszy ale na nim wczesniej zagral rano a w ciagu dnia (nawet jak postal 4-5h )byla cisza przy rozruchu a na 5w teraz postoi 2h na zewnatrz i zagra przy odpalaniu :kwasny:
rolnic napisał(a):
4minuty z 4,5min na mineralu.

sporo
adijazda napisał(a):

adijazda napisał(a):
bo zauwazyłem ze po zmianie oleju dalej klepał a po ceramizacji jest coraz ciszej:):):)

jak u wielu innych ..duzo tez zalezy od stopnia zuzycia silnika , po ogledzinach swojego jestem w stanie stwierdzic ze nie jest zuzyty (pewnie zaraz wszyscy beda pisac jak moglem to stwierdzic) uzytkuje auto to wiem slysze i widze jak sie silnik zachowuje. jestem dobrej mysli ze ceram. cos zdziala , ale jak go teraz zalac? tak jak rolnic radzi?? jak nabite ponad 1500km na tym oleju..

i czy znajde ceramizer LM (bo taki bylby stosowny do olejuLM ) czy to ie ma roznicy?? nie wiem czy znajde go tu ale musze poszukac .. bo jak mam to zrobic jak wroce do pl to bedzie okolo 3 tys km nabite to operacja juz nie bedzie miala sensu i tak bede slyszal te nerwujace granie do nastepnej zmiany .. :kwasny: :zalamany: :/ :zdegustowany:

PostNapisane: 20 listopada 2010, 17:40 
Forumowicz

Moje BMW: e36 320i e46 325xi
Kod silnika: M50B20 M54B25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=86204
DaRo25 napisał(a):
LM do tanich tez nie nalezy, wiem ze 10w bedzie gral bo gestszy ale na nim wczesniej zagral rano a w ciagu dnia (nawet jak postal 4-5h )byla cisza przy rozruchu a na 5w teraz postoi 2h na zewnatrz i zagra przy odpalaniu :kwasny:

Możliwe, że na 5w klepie już po 2h bo skoro rzadziocha to spływa szybko na dół, to narazie użyłbym ceramizera a przy wymianie oleju zalałbym już 10w i powinno być :ok:

Nom kiedyś tak długo było słychać szklanki ok.5min, teraz jak klupnie to może z 5 sekund o ile zaklupie :) i to bez ceramizera :D no ale i tak wleje bo sprawdzaliśmy to u kumpla w e34 m50b25 i chodzi o wiele ciszej i mniej oleju bierze ale bierze :wstyd:

PostNapisane: 27 listopada 2010, 14:52 
Forumowicz

Moje BMW: E36 x2
Witam koledzy. Za kazdym razem gdy odpalam auto rano przez 2,3 sekundy slychac 'cykanie' ktore potem ucicha i juz sie nie pojawia podczas jazdy.Nie słychac na zimnym ani na ciepłym silniku zeby zawory klepały, silnik pracuje cichutko. Czy warto sie tym zainteresowac w najblizszej przyszlosci i co to jest ? hydraulika mi sie wydaje...dodam ze olej mobil polsyntetyk :hyhy: zalany przez poprzedniego wlasciciela, zbliża sie wymiana niedlugo pozdrawiam!

PostNapisane: 27 listopada 2010, 19:15 
Zacna persona forum

Pablosek napisał(a):
Witam koledzy. Za kazdym razem gdy odpalam auto rano przez 2,3 sekundy slychac 'cykanie' ktore potem ucicha i juz sie nie pojawia podczas jazdy.Nie słychac na zimnym ani na ciepłym silniku zeby zawory klepały, silnik pracuje cichutko. Czy warto sie tym zainteresowac w najblizszej przyszlosci i co to jest ? hydraulika mi sie wydaje...dodam ze olej mobil polsyntetyk :hyhy: zalany przez poprzedniego wlasciciela, zbliża sie wymiana niedlugo pozdrawiam!

witamy kolego -a szukales kiedys w wyszukiwarce podobnych objawow? jest sporo na ten temat . wpisz np ''cykanie przy rozruchu' co to?'' a ja przeczytasz ten temat ''uciszylem szklanki'' to i tu sie dowiesz co to i czy grozne jest

PostNapisane: 29 listopada 2010, 10:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Panowie i jak się spisuje ten ELF Exceclium ? Myślę żeby go zalać razem z płukanką do M43.

PostNapisane: 29 listopada 2010, 16:06 

PANOWIE W ŚRODĘ MA BYĆ -13 STOPNI ! WPISZCIE SWOJE OPINIE O OLEJU KTÓRY ZALALIŚCIE PRZY PORANNYM ROZRUCHU ! KLEKOCZE CZY NIE KLEKOCZE :P

Taki test dużo powie o jakości oleju ;) A ja nie wiem czy lać 5W40 Elfa czy Mobila :P

PostNapisane: 29 listopada 2010, 22:13 
Zacna persona forum

Bobby Vintage napisał(a):
PANOWIE W ŚRODĘ MA BYĆ -13 STOPNI ! WPISZCIE SWOJE OPINIE O OLEJU KTÓRY ZALALIŚCIE PRZY PORANNYM ROZRUCHU ! KLEKOCZE CZY NIE KLEKOCZE :P

Taki test dużo powie o jakości oleju ;) A ja nie wiem czy lać 5W40 Elfa czy Mobila :P

dzis mialem -6' C graja szklanki przy rozruchu (2-3 sec) LM 5w40 (bez ceramizer,bez plukanka)

swoja droga na taki test chyba nie wiele osob pojdzie bo jak moga pisac ze ich oczka w glowie klepia ;) :rotfl:

PostNapisane: 30 listopada 2010, 00:11 
Forumowicz

Moje BMW: E30, E46
Kod silnika: m20, m52
Garaż: Moja była... e36 :D http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=84507
ja mam valvo 5w40 po płukance i ceramizerze i raz na kilka dni słyszę 1 sekundowe klepanie przy rozruchu i co dziwne nie zależy to od temperatury, bo dzisiaj rano było już dość zimno i nic nie klepało a ostatnio wyjeżdżałem z garażu w którym jest ponad 20 stopni i klepnęło

PostNapisane: 30 listopada 2010, 11:14 

Kontini napisał(a):
ja mam valvo 5w40 po płukance i ceramizerze i raz na kilka dni słyszę 1 sekundowe klepanie przy rozruchu i co dziwne nie zależy to od temperatury, bo dzisiaj rano było już dość zimno i nic nie klepało a ostatnio wyjeżdżałem z garażu w którym jest ponad 20 stopni i klepnęło

Ja mam wlany półsyntetyk do M43... Tyle wiem :) hehe Stan 1/3 na bagnecie i cały czarny ale wczoraj zaklepał dosłownie przez sekundę.

Mam już zakupioną płukankę FORTE i czekam aż zgasną dwa zielone kwadraciki żeby zalać ELF`a Excelium 5W40 :) Samochó ciągle stoi pod chmurką i ciekawy jestem czy na nim szklanki zamilkną.

PostNapisane: 30 listopada 2010, 12:45 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
Ja u siebie mam Castrol EDGE Sport 10w- 60w i jest ciut lepiej niz na castrol magnatec 10w 40w, klepie ciszej i krócej, tak z 2 sek, np. wczoraj odpalałem przy -10 i nie było ich słychac w ogóle, a czasami jak kolega wyzej pisal to i w lato potrafią sie odezwać w upał :P Wleje niedługo ceramizer i powiem co i jak

PostNapisane: 30 listopada 2010, 20:01 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
Wszyscy piszecie ze stukają wam szklanki przez pierwsze 2 sekundy po odpaleniu, ja tam bym się czymś takim nie przejmował :rotfl: U mnie znów na odwrót było, jak odpalałem to tatalna cisza i piękny dzwięk, za to po nagrzaniu zaczynały stukać, i do tej pory się czasem odezwą, ale na zimnym nigdy nie grały.

Odnośnie tego ogłoszenia, JA MAM ELFA :rotfl:

PostNapisane: 30 listopada 2010, 22:10 
Zacna persona forum

no to ja zapytam o cos.. po ostatnim zalaniu oleju -6,5l na bagnecie pojawilo sie tylko pol .. pisze tylko bo przy wczesniejszych zmianach bylo zawsze 3/4 na miarce a teraz pol .. dolalem wiec wtedy okolo 200-300ml wiecej i nadal pol :zdziwko: pare dni temu sprawdzilem stan oleju (fakt powinno sie sprawdzac codziennie ''obsluga samochodu'' :rotfl: -tak nas na prawku ucza ale nikt tak nie robi przypuszczam) no i stan to nadal pol ... nie wiem czemu tak ..zalane 6 litrow i 800ml i pol .. nie zastanawial bym sie nad tym gdyby nie wczesniejsze zmiany gdzie po zalaniu 6,5l zawsze bylo 3/4 bagnetu .. nigdzie nie kapie .. jezdzi jak jezdzila .. co o tym sadzicie?

PostNapisane: 30 listopada 2010, 22:15 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M54B22
może inna gęstość oleju przez co inaczej spływa, sprawdz po jakimś czasie na spokojnie poziom jeśli bedzie tyle samo, to dolej do tych 3/4 bagnetu i dalej obserwuj poziom

PostNapisane: 30 listopada 2010, 23:24 
Zacna persona forum

Tomasz541 napisał(a):
może inna gęstość oleju przez co inaczej spływa, sprawdz po jakimś czasie na spokojnie poziom jeśli bedzie tyle samo, to dolej do tych 3/4 bagnetu i dalej obserwuj poziom

kolego kto normalny sprawdza stan oleju na cieplym silniku? :| jak doleje wiecej to bedzie juz 7 l .. co do lepkosci oleju i innego to odpada , ostatnio tez byl LM 5w40 i po zalaniu 6,5 bylo 3/4 .. ciekawi mnie co jest nie tak z tym

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1915 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 96  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1