BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Nierówna praca silnik, chwilowe spadki mocy, szarpanie
PostNapisane: 12 sierpnia 2011, 11:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316i coupe
Kod silnika: M43
Witam,

Zwracam się z prośba o pomoc. Od dłuższego czasu mam problem z autkiem (316i, silnik - M43):
Auto po odpaleniu - na zimnym silniku ma chwilowe spadki mocy (takie szarpnięcia - zamula na chwile i nagle odpuszcza i jest ok). Ponadto, jak wcisnę mu gaz "do dechy" to zaczyna przyspieszać skokowo - szarpiąc.
Ostatnio, zaczął być kapryśny przy odpalaniu. Kręci ładnie (akumulator sprawny), a odpala jak by po dłuższej chwili.

Po nagrzaniu jest nieco lepiej, ale auto dalej szarpie - szczególnie przy przyspieszaniu po zmianie biegu.
Obroty w normie, nie ma falowania. Na biegu jałowym, również trzyma obroty - w granicach 800-900. Spalanie w normie 9-10 w miescie 7 w trasie.

Wdzięczny będę za pomoc i wszelkie sugestie.
Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Nierówna praca silnik, chwilowe spadki mocy, szarpanie
PostNapisane: 12 sierpnia 2011, 16:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m42b18
Garaż: obalił się;-)
świece,przewody i podmiana cewki mogą być pomocne. :niepewny:

PostNapisane: 12 sierpnia 2011, 16:37 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: m54b22
sprawdź szczelność dolotu. Ja miałem w tym silniku kiedys podobne objawy i okazało się, że jest pęknięta guma przepływomierza.

PostNapisane: 13 sierpnia 2011, 12:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Ja mam to samo na M40 na gazie czy benzynie, po zapaleniu go daje mu gaz do dechy i chce jechać a on się wlecze jak ślimak i nie ma mocy a po chwili dostaje kopa. Wymienione wszystkie filtry oleje i nadal nic. Możliwe że to może być spowodowane zapchanym katalizatorem? Nie dzieje się to zawsze ale jednak sporadycznie się zdarza.

PostNapisane: 13 sierpnia 2011, 14:05 
Forumowicz

sprawdzcie wszysko dokladnie znaczy dolot u mlodszego braciszka tez tak bylo problemy itp w koncu zauwazylem ze wezyk do krokowca byl odpiety i to bylo to

PostNapisane: 13 sierpnia 2011, 14:58 
Częsty bywalec

Ja u siebie te gumy wyjmowałem i czyściłem i są całe.
Troche inne silniki ale ten sam problem hmm...
fuerto u Ciebie 1.6 to też taki zamuł? Niby 100 KM a bierze mnie Space wagon TD 1.8 z 92r. co ma 70KM ^^ Na niskich obrotach słabo się zbiera u mnie.

PostNapisane: 14 sierpnia 2011, 14:26 
Pierwsze kroki

Witam,

Dziękuje za odpowiedzi. Korzystam z dłuższego weekendu, wiec odpowiadam z małym opóźnieniem. Jeśli chodzi o lewe powietrze, to sprawdzałem to już wielokrotnie. Na bank nie jest powodem dziwnej pracy. Dodam, że momentami jest lepiej, a gdyby brał powietrze bokiem, to objawy były by stale. Poza tym, trzyma obroty, a przy braniu powietrza, pewnie by falował.

Stawiam na elektrykę zgodnie z sugestia mechest-a, tylko nie wiem co może być powodem. Świece zmienione, fajki w dobrym stanie, pozostaje cewka i kable WN. Jeśli chodzi o kable, to nie widać nigdzie, żeby iskry skały. Więc jeśli nie skaczą, to wnioskuje że jest OK. Może cewka - pytanie, jak sprawdzić sprawność cewki?
Ktos podpowie? tak na chybił trafił, to bym nie chciał zmieniać, bo to dość kosztowne :/

Dodatkowo, obstawiam katalizator lub przepływomierz :/ Ale tez nie wiem jak to sprawdzić. Przy wcześniejszym aucie, jak padł mi katalizator, to zamulał strasznie, ale było tez słychać, tak jak by - piasek w wydechu. Teraz tego nie słyszę :/
Przepływka, to dla mnie zagadka, nie mam nikogo kto mógł by na chwile podmienić na swoja - 100% sprawna. Da sie to jakoś sprawdzić inaczej?

Raptorix:
Co mogę powiedzieć - moja tez zamula :) Teraz juz w ogóle, jak widać coś się pier...., wiec szału nie ma. No ale czego chciec od 1.6, przy takiej masie auta!? :/ Co do Twoich objawów, to przeglądając fora, trafiłem na kilka wątków dotyczących m40. Z tego co wiem, w tym modelu silnika, była kopułka i palce rozdzielacza. Często to śniedziało i mogło powodować złą prace silnika. Warto to sprawdzić, przeczyścić itp. Może będzie lepiej.

PostNapisane: 14 sierpnia 2011, 19:58 
Częsty bywalec

Wyjmowałem kable zapłonowe z kopułki i nie są zaśniedziałe a jeżeli chodzi o katalizator to ponoć u mnie jest przepalony już, może w tym mamy problem?

PostNapisane: 15 sierpnia 2011, 11:39 
Pierwsze kroki

U mnie tez pewnie nie jest w najlepszej formie. Co raz częściej myślę o wymontowaniu go w cholerę! W starym aucie, wymieniłem na tzw "uniwersalny" i miałem problem z przeglądami, na czujniku wychodziły jakieś wysokie odczyty i nie chcieli mi go przepościć. Wiec teraz, jeśli u mnie okaże sie, że kat jest do wymiany, to chyba zrezygnuje z niego na dobre :hyhy:

PostNapisane: 15 sierpnia 2011, 13:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 323Ci
Kod silnika: M52TUB25
Co z tego, że sprawdziłeś kable zapłonowe czy są zaśniedziałe. To nie ma nic do rzeczy. Od razu je wymień. Nie pomoże idź dalej cewka, świece. innej możliwości nie ma. Mi kiedyś szarpał bo padała jedna z cewek

PostNapisane: 15 sierpnia 2011, 16:04 
Forumowicz

Moje BMW: E46&E90
Kod silnika: M52TUB28&N52B30
sprawdz kopulke i palec bo pewnie poopalane są.no i przewody oczywiscie do wymiany a jak nie pomoze to szukasz dalej

PostNapisane: 17 sierpnia 2011, 10:47 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Mam podobnie. Odpalam zimny silnik i odczuwalny brak mocy. Jezeli pomalu sie rozpedzam to oc odzyskuje dopiero na 3 biegu w okolicach 2000 obr. Czuc wtedy poprawe dynamiki.
Katalizatora nie mam. Kable i swiece 2 letnie. Filtry i olej nowy. lewego poietrza nie lapie. Pracuje rowno i nie szarpie. Mysle ze to wina sondy a przynajmniej grzalek w niej zamontowanych.

PostNapisane: 17 sierpnia 2011, 11:35 
Pierwsze kroki

Ja zamówiłem wczoraj nowe kable. Powinny być jutro. Wymieniam i daje znać czy jest lepiej :niepewny:

Pozdro

PostNapisane: 19 sierpnia 2011, 19:33 
Pierwsze kroki

Witam

Kable dotarły do mnie dopiero dziś, ale spodziewałem się że będą wyglądać inaczej :kwasny:

Mianowicie, moje kable w aucie, wyglądają tak:
Obrazek

A te nowe wyglądają tak:
Obrazek

Na tych które sa obecnie w samochodzie, jest metalowa osłona na fajkach i osłona - taka prążkowana na kablu. Te nowe, to zwykła guma. Dodam że to kable NGK. Pytanie - montować nowe kable - tak jak sa, czy zdemontować te metalowe osłony i założyć na nowe? Pytanie może dość banalne, ale nigdy tego nie zmieniałem. Co z osłoną na kablu? Jej się nie da zdjąć? Mam te nowe założyć bez niczego? Dziwi mnie to, bo kable praktycznie stykają się z silnikiem, ta gumowa izolacja sie nie "zjara"? :kwasny:

Próbowałem tez odpiąć kable od cewki, ni cholery nie chcą odejść, to jakieś przykręcone, czy na zwykły wcisk? :kwasny:

Pozdrawiam

PostNapisane: 19 sierpnia 2011, 21:49 
Częsty bywalec

Ja mam takie jak ty kupiłeś te nowe i nic się nie topi. Zamontuj normalnie nowe i zobacz czy jakieś efekty będą.
A z cewki to normalnie na wcisk powinny być.

PostNapisane: 21 sierpnia 2011, 16:14 
Pierwsze kroki

Witam,

Wymieniłem kable. Powiem tak - nadzieje były duże, więc i rozczarowanie jest duże :znudzony:

Jest trochę lepiej, ale dalej szarpie (np. przy dodawaniu gazu po zmianie biegu). Nie wiem jak odpalanie, bo jak zmieniałem kable, to kawałek wcześniej przejechałem i auto było rozgrzane. Więc odpalał dobrze. Zobaczymy, jak będzie jutro rano.

Jak patrze na silnik, to pracuje równo, ale co kilka sekund łapie taka "drgawkę" - zatrzęsie się na chwile i znów jest ok. Może ktoś miał/ma podobnie? :znudzony:

Sprawdziłem jeszcze raz dolot powietrza, wszystko jest ok, nie widzę pęknięć, nieszczelności itp. Nie widać żeby łapał powietrze bokiem :znudzony:

Jedyne co jest niepokojące, to dźwięki dochodzące z tego elementu:
Obrazek

Ja już kiedyś o to pytałem (http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=55316), ponoć jak się zużyje, to tak ma że hałasuje. Mam jednak wrażenie, że to przez to na chwile się "przydławia" :kwasny:

Ogólnie - ręce opadają! Nie wiem co mam teraz sprawdzić/zrobić? :kwasny:

Pozdrawiam!

PostNapisane: 22 sierpnia 2011, 17:34 
Forumowicz

Moje BMW: e36 nur 98PB
Kod silnika: M52B20
Witam.

Ja mam u siebie podobny problem, tyle że w M52B20. Nie ma znaczenia czy ciepły, czy zimny, zawsze jest tak samo. Od dołu nie ma kopa w ogóle i strasznie szarpie po szybkim puszczeniu sprzęgła zwłaszcza na dwóch pierwszych biegach... Skrzynie i sprzęgło mam wymienione na nowe, dwumas jest w porządku...

Dodatkowo byłem na kompie - żadnych błędów, byłem również na hamowni - wynik - 144km/6000 i 180nm/4500 więc prawie seria... Kolega stwierdził, że to wina tego, że 2l jest za słabe do e36 i nie ma sensu tracić siana i szukać przyczyny... Moim zdaniem słabe czy nie słabe, nie powinno szarpać... Nie wiem co robić kompletnie :(

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 06:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Garaż: obalił się;-)
Herbert8 napisał(a):
Witam.

Ja mam u siebie podobny problem, tyle że w M52B20. Nie ma znaczenia czy ciepły, czy zimny, zawsze jest tak samo. Od dołu nie ma kopa w ogóle i strasznie szarpie po szybkim puszczeniu sprzęgła zwłaszcza na dwóch pierwszych biegach... Skrzynie i sprzęgło mam wymienione na nowe, dwumas jest w porządku...

Dodatkowo byłem na kompie - żadnych błędów, byłem również na hamowni - wynik - 144km/6000 i 180nm/4500 więc prawie seria... Kolega stwierdził, że to wina tego, że 2l jest za słabe do e36 i nie ma sensu tracić siana i szukać przyczyny... Moim zdaniem słabe czy nie słabe, nie powinno szarpać... Nie wiem co robić kompletnie :(

może łańcuch jest luźny i fazy rozrządu są nie tak(za późno)

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 10:57 
Forumowicz

Moje BMW: e36 nur 98PB
Kod silnika: M52B20
mechest, jest sens się tym zająć jeśli chodzi o koszty?

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 11:49 
Forumowicz

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N46
Herbert8 napisał(a):
Witam.

Mam to samo w mojej... :( od roku sie z tym morduje i nikt nie jest wstanie mi pomóc... wiem że jak go sprowadziłem było oki... zaczęło sie dziac coś z Serwomotorem , jego wymieniłem w ASO i jego problem znikał i gdzieś w tym okresie zaczeło sie pier.... właśnie z tym słabym dołem i szarpaniem przy zmianie biegów...

Ja podejrzewam u siebie że albo czujnik wałka albo wału mi podmienieli na nie oryginalny albo padł, tylko najgorsze właśnie jest to że na kompie nic nie widać....

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1