BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 11:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36]M ozliwe zeby jednoczesnie padla sonda i przeplywka?
PostNapisane: 15 lipca 2011, 16:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50B20
Witam, Jakis czas temu pojawil sie problem z mieszanka w moim bmw e36 2.0 z '92 r. Na poczatku myslalem ze przeplywomierz ale odlaczylem przeplywke i bylo to samo. Samochod jezdzil dopoki sie nie zagrzal, jak osiagnal prawidlwoa temp. to przestawala jechac, kopcila na czarno i falowaly obroty.
zamowilem nowa sonde, ale zanim ja zamontowalem stan sie pogorszyl juz calkiem stracila moc nawet na niskiej tenp. Wymienilem sonde myslac ze juz calkiem odmowila posluszenstwa.
No ale na nowej sondzie dalej jest zle. Teraz przerywa nie ma obrotow niskich, faluje kopci, ma chyba z 15 koni.
Ale jak teraz odlaczam przeplywke to jest ok, zbiera sie bez problemu.

I teraz moje pytanie czy przez jazde i odpalanie auta z uszkodzona sonde mogla pasc przeplywka?? Wczoraj odpalilem auto z odlaczona sonda, mzoe przez to pasc przeplywka?
Jakie sa skutki jazdy z odlaczonym przeplywomierzem, chyba wzrosnie spalanie? Mocy raczej nie ubylo.
Czy przez odlaczenie przeplywki na zgaszonym silniku, ale przerkreconym zaplonie moze sie uszkodzic przeplywomierz?

http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/u/zygizz/album/776414

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36]M ozliwe zeby jednoczesnie padla sonda i przeplywka?
PostNapisane: 15 lipca 2011, 18:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 Touring Auto
Kod silnika: M54B25
zygizz napisał(a):
Witam, Jakis czas temu pojawil sie problem z mieszanka w moim bmw e36 2.0 z '92 r. Na poczatku myslalem ze przeplywomierz ale odlaczylem przeplywke i bylo to samo. Samochod jezdzil dopoki sie nie zagrzal, jak osiagnal prawidlwoa temp. to przestawala jechac, kopcila na czarno i falowaly obroty.

Efekt zbyt bogatej mieszanki często wywołany uszkodzonym przepływomierzem
który przekazuje do 'komputera' błędne informacje o ilości zasysanego do silnika powietrza.
zygizz napisał(a):
zamowilem nowa sonde, ale zanim ja zamontowalem stan sie pogorszyl juz calkiem stracila moc nawet na niskiej tenp.
Wymienilem sonde myslac ze juz calkiem odmowila posluszenstwa.
No ale na nowej sondzie dalej jest zle. Teraz przerywa nie ma obrotow niskich, faluje kopci, ma chyba z 15 koni.
Ale jak teraz odlaczam przeplywke to jest ok, zbiera sie bez problemu.

No to jesteś w domu...
zygizz napisał(a):
I teraz moje pytanie czy przez jazde i odpalanie auta z uszkodzona sonde mogla pasc przeplywka??
Wczoraj odpalilem auto z odlaczona sonda, mzoe przez to pasc przeplywka?

Nie może.
Ale odwrotnie to lepiej uważać, bo sonda to dość specyficzne urządzenie
i nie traktowałbym jej długo zbyt bogatą mieszanką.
Jazda bez przepływki zapewne skróci jej żywot.
zygizz napisał(a):
Jakie sa skutki jazdy z odlaczonym przeplywomierzem, chyba wzrosnie spalanie?
Mocy raczej nie ubylo.

Na pewno wzrośnie spalanie a z mocą to może bywać różnie.
zygizz napisał(a):
Czy przez odlaczenie przeplywki na zgaszonym silniku, ale przerkreconym zaplonie
moze sie uszkodzic przeplywomierz?

Z przepływomierzem lepiej ostrożnie - tak jak z żarówką.

PostNapisane: 15 lipca 2011, 19:09 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego czy choć raz podłączałeś silnik do kompa?
odłączanie czujników, to słaba metoda przy silniku BMW

PostNapisane: 15 lipca 2011, 23:41 
Pierwsze kroki

teraz nie bylem na diagnostyce, dowiedzialem sie ze silniki vez vanosa na osprzecie Boscha slabo daja sie daignozowac na kompie. Tym bardziej ze efekty typowo wskazywaly na sonde, ona sama dawala napiecie w przedziale 0,45-0,52 wiec za malo.
No ale teraz na dodatek padla jakby przeplywka i nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy cos wiecej jest uszkodzone.

PostNapisane: 16 lipca 2011, 17:13 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
zygizz napisał(a):
dowiedzialem sie ze silniki vez vanosa na osprzecie Boscha slabo daja sie daignozowac na kompie.

bez przesady,zawsze coś wyjdzie
gdybyś mógł podmienić przepływkę to sporo by wyjaśniło

PostNapisane: 17 lipca 2011, 10:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
zygizz napisał(a):
teraz nie bylem na diagnostyce, dowiedzialem sie ze silniki vez vanosa na osprzecie Boscha slabo daja sie daignozowac na kompie.

co jak co... BMW ma jedne z najczulszych systemów samodiagnostycznych, więc nawet przy najmniejszych odstępstwach od norm w mieszance paliwowej etc, powinien Ci o tym raportować - a jeśli chodzi o to jak specjaliści by do tego podeszli, to jeśli gość się zna to zdiagnozuje Ci wszystko...

jak najbardziej mogła Ci pójść na raz i sonda i przepływka, ale tego do końca nie będziesz wiedział, dopóki nie pojedziesz na kompa, ewentualnie na kompletną diagnostykę silnika...

czasami przepływkę wystarczy wyjąć i przeczyścić, sondę trzeba wymienić, najlepiej na taką dedykowaną do danego silnika, Boschowską

mi komputer rzucał błędami sondy lambda i przepływki, palił po 27 litrów na 100 km w mieście, podjechałem na diagnostykę komputerową i strojenie silnika i gość mi przeprogramował silnik, od tamtego czasu pali jakieś 20-22 litry na 100km w mieście, jest dynamiczniejszy i póki co nie rzuca błędami... jakbyś był kiedyś we wrocku to mógłbyś się wybrać do Jetronika na diagnostykę, ja u nich byłem i jestem zadowolony - ale na pewno na początek wygodniej i taniej będzie podpiąć się pod zwykłego kompa i zczytać błędy....

PostNapisane: 17 lipca 2011, 12:05 
Pierwsze kroki

sonde wymienilem, i jest lepiej. Przeplywomierz czyscilem ale nic nie pomoglo. Jak odlaczam kostke od niego to auto jezdzi bez problemu, mzoe minimalny spadek mocy ale obwiam sie ze spalanie bedzie duzo wieksze.
Gadalem z gosciem ktory juz ponad 10 lat robi BM-ki i powiedzial ze starsze silniki bez vanosa na osprzecie Boscha nie ma sensu podlaczac pod kompa bo przewaznie jest tak ze nic nie wykazuje. Diagnostyka komputerowa jest jak najbardziej wskazana w silnikach z vanosem. NO ale moze uda mi sie podmienic przeplywomierz, i jesli sie okaze ze dalej jest nie tak to zdecudyje sie na podlaczenie pod kompa.

A czy to mozliwe zeby przeplywomierz padl w momencie kiedy odpalilem auto bez podlaczonej sondy lambdy?

PostNapisane: 17 lipca 2011, 12:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 330CiA Cabrio
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=91115
zygizz napisał(a):
A czy to mozliwe zeby przeplywomierz padl w momencie kiedy odpalilem auto bez podlaczonej sondy lambdy?

raczej nie - przepływomierz jest czujnikiem elektrycznym, podobnie jak sonda lambda...

przepływomierz sprawdza przepływ masy powietrza przez układ dolotowy, z kolei sonda lambda zawartość tlenu w spalinach. Ogólnie pomiary z tych dwóch czujników trafiają do komputera, który steruje tworzeniem mieszanki paliwowej w silniku, ilością podawanego paliwa do cylindra itd itp... Jazda na uszkodzonej lambdzie nie spowoduje uszkodzenia przepływki, bo przepływka jest również niezależnym czujnikiem - uszkodzenia któregokolwiek z dwóch w/w elementów mogą skutkować conajwyżej zaburzeniami w pracy silnika z powodu błędnych odczytów, ale to że masz uszkodzoną lambdę nie spowoduje np że przez układ dolotowy przejdzie Ci huragan który uszkodzi czujnik, czy np coś innego spowoduje jego korozję ;) ...tak że tutaj nie masz się o co martwić - zdarza się czasem że padnie i lambda i przepływomierz... po prostu - ze starości ;)

PostNapisane: 17 lipca 2011, 12:48 
Pierwsze kroki

no zasade dzialania lambdy, przeplywki i silnika itp to ja ogarniam. Najpierw musze podlaczyc inny przeplywomierz i wtedy bedzie wszytsko jasne.
A moze cos sie stac powaznego jak bede jezdzic bez podpietego przeplywomierza??
Dzis sie przejechalem i nie ma zadnych spadkow mocy szarpania kopcenia itp, spalanie chyba tez w normie, jedyne co to lekka dziura miedzy 1000-1500 obr.

PostNapisane: 29 lipca 2011, 23:42 
Pierwsze kroki

Orientuje sie ktos moze czy zamiast przeplywomierza Boscha mozna zamontowac Siemensa??

Czy do mojego silnika (2.0 bez vanosa na osprzecie Boscha) pasuje jakis inny przeplywomierz z innej werjsi bmw?

PostNapisane: 30 lipca 2011, 12:32 
Forumowicz

zygizz napisał(a):
Orientuje sie ktos moze czy zamiast przeplywomierza Boscha mozna zamontowac Siemensa??

Kolego, po co kombinowac jak przyslowiowy kon pod gore. Same wklady do przeplywki to i od Audi podejda tylko po co? Najlepiej podmien przeplywke na taka sama jak masz, tylko sprawna i zobacz jak sie auto zachowuje. Jak nie masz mozliwosci i komp nic nie pokazuje (bledu MAF) to sprawdz ja voltomierzem, jak zla to kup nowa. Najlepiej ori BOSCH i bedziesz mial problem z glowy. Z doswiadczenia wiem, ze wszelkie kombinowanie z przeplywka czy to uzywka czy jakim zamiennikiem zle sie konczy, i w rezultacie i tak kupisz nowa ori. Szkoda pieniedzy, czasu i nerwow na kombinowanie.

Best Machine (on) Wheels!

PostNapisane: 30 lipca 2011, 17:37 
Pierwsze kroki

A jak sprawdzic przeplywomierz woltomierzem?? Bo nie mam mozliwosci podlaczenia innego przeplywomierza.
Zamienniki nie orginalne dlugo pochodza?

PostNapisane: 30 sierpnia 2011, 09:52 
Pierwsze kroki

czy przeplywomierz z BMW E32 5.0 moze pasowac do e36 2.0bez vanosa ? Mozliwe to? poczatek numeru 0280212010 sie zgadza, ale nizej jest jeszcze jakis numer tkory jest inny. Z wygladu ejst identyczny, i kostka tez taka sama.

PostNapisane: 30 sierpnia 2011, 09:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Tak będzie pasował http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... &details=1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1