BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 22:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Szorowanie boków kół o nadkola
PostNapisane: 22 sierpnia 2011, 10:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M42B18 @ M50B25
Jestem nowy na tym forum, auto też mam od niedawna. Szukałem też, nie tylko na tym forum, rozwiązania w internecie, ale nic konkretnego znalazłem a możliwości jest kilka i tak na prawdę nie wiem co jest najlepsze. Problem polega na tym, że wsadziłem do swojej e36 felgi od piątki, ET20 (opony 205/55 R16) i teoretycznie miało być wszystko dobrze, ale jak się okazuje szoruje mi bok opony na większych nierównościach gdy jadę sam lub w dwie osoby a gdy we czwórkę to na każdej praktycznie dziurze, czy nawet jak dam dobrze po gazie przy ruszaniu. Czytałem o zaklepywaniu rantów czy nawet wsadzaniu w sprężyny gum międzyzwojowych ( ten pomysł mi się nie podoba). Jednak wydaje mi się, że tył u mnie siedzi strasznie nisko, a jak na tył wsiądą dwie osoby to w ogóle gleba. Czy może to być wina również padniętej amortyzacji z tyłu? czy Koła o takim rozmiarze powinny być dobre do takiego auta, czy właśnie szorowanie jest normalne w tej sytuacji?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Szorowanie boków kół o nadkola
PostNapisane: 22 sierpnia 2011, 10:56 
Forumowicz

Moje BMW: e28
Kod silnika: m20b20
ET jest dosyć niskie ale są niższe myślę że felgi masz szerokie i jest dosyć duży naciąg opony na felgę dla tego ociera a co to zawieszenia możesz mieć pękniętą sprężynę albo padnięty już amortyzator powiedz coś o feldze i dodaj fote jak to wygląda.

PostNapisane: 22 sierpnia 2011, 11:16 
Pierwsze kroki

Obrazek Obrazek Obrazek

Felga szeroka nie jest, o naciągu też raczej mówić w tym wypadku nie można. Jak samochód stoi bez obciążenia to tył wygląda całkiem normalnie, ale wystarczy, że na tył wsiądą dwie osoby i już mocno osiada. No ale nie wiem, może tak ma być.

EDIT: Zauważyłem dziś też, że prawy tył siedzi mocniej niż lewy, wsadzając palec pod kątem prostym to nawet jeden nie wejdzie, gdzie z lewej strony wchodzą prawie dwa. Także chyba coś z zawieszką. Zapewne nie ma innego wyjścia niż postawić auto na warsztat?

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 08:03 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Ja mam z takim odsadzeniem felgę ale 15-ke i wchodzi na styk. a zawias taki już jest, było na forum o tym. Czeka cie rozpychanie błotników. zmiana opon na węższe lub zmiana kątów tylnych kół. wybór trochę skromny. Poczekajmy na wypowiedzi innych co dwie głowy to nie jedna. :piwo:

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 10:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Ja mam koła 16''/225/50 ET45 i do tego na glebie samochód i nic mi nie ociera nawet gdy jest 6 osób na pokładzie :D więc masz coś z zawieszeniem chyba.

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 11:29 
Pierwsze kroki

Zawias jest nowy, amorki i sprężyny także to nie to. Jak jadę sam to jest w porządku, a przeważnie jeżdżę sam. Cóż mogę poradzić chyba tak ma być, trzeba było się zastanowić przed kupnem kół. No tak raptorix, ale twoje koła mają ET45, a moje 20. To dość spora różnica.

PostNapisane: 23 sierpnia 2011, 13:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320D
Kod silnika: M47
ET jest nieodpowiednie do tego auta...
Albo zmienisz felgi na takie o et przynajmniej 30, albo zmień opony z tyłu na 195. Zapewne szorują samym brzegiem, więc możesz też zagiąć ranty i będzie ok.
Od dywagacji nie przestanie trzeć...

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 10:16 
Pierwsze kroki

No tak, szorują samym brzegiem więc zagięcie rantów powinno chyba rozwiązać problem

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 15:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Zaginaj ranty tylnych błotników i będzie banglać.Miałem w coupe fele s48 od e39 z opona 205/55/16 i delikatnie przycierało z jednej strony,po zrolowaniu rantów problem ustąpił.

PostNapisane: 24 sierpnia 2011, 20:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: L2PH2
Kod silnika: F4R
Garaż: Volvo 340 DL
Dla takich kół chcesz zaginać ranty? Nazwał bym to nie powiem jak.
Zmień felgi na inne lub opony na węższe. Może się okazać, że nie o rant Ci trze, tylko o wewnętrzną część nadkola - ja tak miałem przy feldze 8.5J ET41 i oponie 255/40/17 przy full załadowanym samochodzie, a mam klepane ranty.

PostNapisane: 25 sierpnia 2011, 08:29 
Uzależniony od forum :)

mam 8x17 ET20 teraz i nic mi nie trze, nie ma takiej możliwości nawet :) na zimę też mam ET20 na 15" z oponami 195/65, też nic nie trze

trzeba sklepac wewnętrzny rant przy łączeniu nadkola ze zderzakiem, bo tam jest najbliżej opony zapewnie :)

można też kołą położyć w negatyw trochę bo na fotkach wygląda, jakby stały w pozytywie :zdziwko: cofnie się góra koła o jakieś 5mm to problem powinien zniknąc :)

PostNapisane: 27 sierpnia 2011, 20:29 
Pierwsze kroki

Nie wiem o co chodzi z negatywem i pozytywem, ale domyślam się, że w pozytywie koła stoją jak w pustym Kamazie, a negatyw jak w załadowanym? :hyhy: Może to tak tylko wygląda na zdjęciach ale kółka w rzeczywistości są w delikatnym negatywie. Zaklepię te ranty ale sam pewnie tego robić nie bd, jest jakiś kolo u nas w mieście który ma sprzęt i to robi, 40zł chyba od sztuki bierze. I niemożliwe żeby tarło o wewnętrzną część nadkola skoro widać ślad na oponie nad felgą. Nie to, że mocny, ale opona czarna jest jakby ją ktoś czyścił, gdzie z przodu wygląda normalnie. Ewentualnie zmienię felgi ale to pewnie w przyszłym roku jak już. Dzięki za pomoc wszystkim.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1