BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] problem z plynem, ogrzewaniem i temperatura...
PostNapisane: 22 stycznia 2012, 17:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było:
e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
Witam :)

Nie znalazłem odp na moje pytanie wiec zakladam nowy temat. Mam IS-a z 93r M42. Ostatnio pojawil sie nastepujacy problem: jadac rano do sklepu zaczal sie samochod na swiatlach gotowac i zniknelo ogrzewanie wnetrza, kiedy ruszalem i nabieralem troche predkosci temp spadala do pionu. Wymienilem pompe wody, termostat, paski, przy okazji plyn, olej i filtry. Problem zniknal na 2 dni, albo na jakies 1000km. Mieszkam w monachium i kiedy wracalem na autostradzie podczas zwalniania znow nie mialem ogrzewania, a w miescie znowu auto zaczelo sie gotowac... Rano pod samochodoem byla plama, tak samochod postal miesiac. Ostatnio jakis tydzien temu dolalem plynu i zapalilem i teraz wszystko znow ok... Ale autem nie jezdze, nie wiem do konca o co chodzi i nie chce pogarszac sytuacji... ;/ najgorsze jest to ze w maju znow bd jechal do polski i sprawne czy nie musze auto zabrac do kraju. Bo i tak bede zmienial. Co to moze byc?? Prosze o pomoc bo mnie sie juz pomysly skonczyly... Czy moze to byc uszczelka pod glowica?? Raz jest ok, a za chwile juz nie...

Z gory dziekuje za podpowiedzi :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] problem z plynem, ogrzewaniem i temperatura...
PostNapisane: 22 stycznia 2012, 17:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe 325i
Kod silnika: M50b25
Moze po prostu elektrozawory sie zawieszają i się gotuje, bo płyn wywala ? U mnie była taka sytuacja i najpierw elektrozawory, a pozniej termostat, kupilem tanszy to po 1000km sie znow zawiesil i kupilem pozadny.

PostNapisane: 22 stycznia 2012, 17:50 
Częsty bywalec

e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
Moze sie gotowac przez zawieszone elektrozawory i gdzies wywalac plyn (bo za duze cisnioenie w ukladzie)?? w oleju plynu nie ma...

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 11:17 
Pierwsze kroki

U mnie też nie było. Na wstępie proponuje zweryfikować czy w przewodzie odchodzacym od termostatu do dolnej częsci chłodnicy jest płyn. Ja stawiam mimo wszystko na zawieszony termostat ponieważ miałem dokładnie takie same objawy, a termostat dopiero co wymieniałem.

pozdrawiam

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 11:55 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B20
Elektozawory ogrzewania czy zamknięte czy otwarte nic do tego nie mają. Czy w lecie jak masz wyłączone ogrzewanie i zamknięte elektrozawory też samochód ma Ci się przegrzewac? na bank nie... Może to byc zawieszony termostat ale ja bym też sprawdził szczelnośc układu. Na zimnym i zgaszonym silniku nie koniecznie będzie widac wyciek. Dopiero po rozgrzaniu silnika w układzie wytwarza się ciśnienie i wtedy może wywalać płyn. Ja miałem u siebie taką sytuacje (tyle że w m50) że miałem ze starości popękany jeden wąż w takim miejscu że nie było tego widac a wycieku żadnego nie było. Na gorącym silniku wypychało mi płyn a gdy silnik stygł to tamtędy dostawało się powietrze i układ się zapowietrzał. Objawy takie jak u Ciebie. Brak ogrzewania i przegrzewanie.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 19:00 
Częsty bywalec

e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
Hmmm...

Musze popatrzyc na te weze, ale jest tak ze na wyzszych obrotach wszystko jest ok (trzyma temperature i jest ogrzewanie), a na nizszych d**a.

PostNapisane: 24 stycznia 2012, 10:02 
Pierwsze kroki

Zapowietrzony układ lub termostat na pewno. Miałem dokłądnie to samo. Jeszcze tylko napisz czy masz gaz ?

PostNapisane: 25 stycznia 2012, 06:28 
Częsty bywalec

e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
Nie mam gazu, nieuzanaje tego czegos ;p raczej odrzucam termostat, na starym i nowym jest to samo. Bede sie sklanial ku nieszczelnonosci w ukladzie. Ale to raczej nie bedzie juz moj problem bo wychaczylem 328 z 98r i jak dobrze pojdzie to nabede taka ;p

PostNapisane: 2 marca 2012, 22:10 
Forumowicz

Moje BMW: brak
Kod silnika: AAH
Mnie dziś to samo trafiło. W dolnej części chłodnicy od kilku dni kapało a dziś zaczęło sikać wprost na pasek wielorowkowy. Efekt taki, że na zimnym temp jest okey a po nagrzaniu się przegrzewa. Otwarcie układu powoduje wywalenie wody. Po uspokojeniu się wskaźnik wraca do normy. Takoż wasze wskazówki mnie uspokoiły i zostaje mi załatać jutro (spawanie lub zaciśnięcie kanału) chłodnicę.

PostNapisane: 4 marca 2012, 21:43 
Częsty bywalec

e30 coupe
e36 sedan
e36 coupe
Jest:
e46 coupe
328 uciekla dzien przed tym jak mialem ja ogladac.. :kwasny: ,a moj IS stoji i czeka na odwilz :kwasny: W tygodniu jakos bede musial dokonac malego druta ktory mi nie do konca lezy, ale coz... jestem w DE i nie bede placil jak za woly. Mianowicie kupie uszczelniacz ktory wlewa sie do plynu :wstyd: i zobacze co wtedy... mam nadzieje ze wszystko bedzie wporzo i do maja obiezdze, a w PL sie przepluka uklad zlokalizuje nieszczelnosc i naprawi :rotfl: :)

PostNapisane: 6 marca 2012, 23:57 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 318i
Cudowne uszczelniacze nic nie dają oprócz zamulenia instalacji wodnej.

PostNapisane: 7 marca 2012, 19:51 
Forumowicz

Moje BMW: 523iA
Kod silnika: M52B25
Nie kupuj tych uszczelniaczy. Tak jak pisał jacko zamula układ chłodzenia. Objawy które opisujesz wskazują na to iż z powodu wycieku płynu chłodniczego cały układ się zapowietrza.
Nie ma wyjścia musisz znaleźć wyciek. po usunięciu wycieku uzupełnić płyn i dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia.

mam jeszcze pytanko czy na wężach nie ma białego nalotu. ten nalot może wskazywać miejsce przecieku.

PostNapisane: 8 marca 2012, 07:04 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Wyjmnij pompe wody . Pewnie wirnik sie rozleciał i na wolnych nie masz ogrzewania i sie gotuje

PostNapisane: 9 marca 2012, 01:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
Panowie ja mam podobny problem że ciągle muszę dolewać płynu, wiecznie gdy silnik stygnie pojawia się plama płynu pod samochodem, albo cieknie z miejsca łączenia węży z parownika albo jest plama pod całym silnikiem i nie wiem co z tym zrobić. Węże przycinałem i zarabiałem na nowo na parowniku lecz nic nie pomogło, korek nowy na 1,4 bara. Auto nie się tak to nie przegrzewa i wszystko jest ok. dopóki dolewam płynu raz na tydzień.

PostNapisane: 14 października 2014, 17:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20nv
Odkopie stary temat żeby nie zakładać nowego.
Otoz mam problem po swapie. Silnik M50B20 , objawy to brak ogrzewania i wyrzucanie plynu. Opisze mniej więcej jak to wygląda

Odpalam samochód i nic się nie dzieje, silnik pracuje i zaczyna się nagrzewac górny waz i kawałek chlodnicy. Wskazówką dość szybko wstaje do pionu i jeszcze wtedy jest ok. Odkrecam odpowietrznik i zwiększa obroty. Widzę jednostajny strumień płynu caly czas, para delikatnie uchodzi przez odpowietrznik i co jakiś czas troszkę wody. Silnik juz jakiś czas jest w pełni rozgrzany i z odpowietrznik zaczyna coraz bardziej buchac para wyrzucając niewielkie ilości wody. Mniej więcej kiedy wskazówką jest w pionie zaczyna się pojawiać bardzo obfity wyciek wody gdzieś na dole chłodnicy,ścieżka po takim niebieskim korku . Wyciek pewnie spowodowany wzrostem ciśnienia w układzie i wode wyszła nawet z od kręconym korkiem wlewowym i srubka. Po krótkiej chwili wzrasta drastycznie poziom wody i muszę gasić silnik bo para bucha dość niebezpiecznie no i wyciek coraz gorszy. Cały czas nie ma ogrzewania. Najbardziej obawiam się,ze trafilem silnik z wydmuchana uszczelka albo strzelona głowica. Dodam,ze cala chłodnica robi się gorąca i oba węże ale wydaje mi się,ze w dolnym jest jeszcze powietrze.

Co do visco to mogę je zatrzymać swobodnie na gorącym silniku tzn nie robiąc sobie najmniejszej krzywdy ;) przed swapem tez miałem takie visko i nigdy mi nie wywołało wody,jedynie miałem zawilgocona chłodnicę a po swapie odrazy takie jaja.

PostNapisane: 15 października 2014, 20:19 
Forumowicz

Moje BMW: e 36 323
Kod silnika: m52b25
Termostat sprawdzony? dobrze włożony?

PostNapisane: 16 października 2014, 10:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20nv
Silnik który kupilem wisiał na wyciagarce nie wiadomo jak długo, miał rdzawy nalot na niektórych elementach. Układ zalalem woda na początek i widzę,ze zrobiła się rudawa. Nie sprawdzalem tego termostatu ale chyba się otwiera bo chłodnica cala gorąca.

Silnikracuje równo, nie faluje
Po 3 tygodniach stania odpala od strzała
Nie wiem czy to ma znaczenie ale auto stoi na ciepłym ogrzewanym parkingu a po odpaleniu i nagrzaniu lekko kopci na biało a przy przegazowaniu puszcza biala chmurę, raz nawet wyplul z wydechu dużo wody.
Brak majonezu na korku i bagnecie,
I co najciekawsze wskazówką od temperatury stoi idealnie w pionie a woda się gotuje.

PostNapisane: 16 października 2014, 10:52 
Zacna persona forum

Garaż: Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez demontażu głowicy: https://sprzedajemy.pl/wymiana-uszczeln ... nr65354533

Wzmocnienie podłogi BMW e46 e36: https://sprzedajemy.pl/naprawa-mocowani ... nr53378978

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
najprawdopodobniej uszczelka pod glowica,plyny nie zawsze musza sie mieszac.

Wymiana opon,Pozostała mechanika. ISTA INPA
Kodowanie BMW seria E ICOM

Osoby z interfejsem BMW https://www.google.com/maps/d/edit?mid= ... 066388&z=7

Tytuł: Re: [E36] problem z plynem, ogrzewaniem i temperatura...
PostNapisane: 23 października 2014, 15:12 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318i,e39 525iTou
Kod silnika: M43TU,m54b25
obstawiam uszczelke pod glowica tylko sprawdz szczelnosc jak juz by ja ktos zdiagnozowal:)

Tytuł: Re: [E36] problem z plynem, ogrzewaniem i temperatura...
PostNapisane: 23 października 2014, 19:50 
Forumowicz

uszczelka p[od głowicą typowe objawygotująca sie woda
na postoju odkręć korek od chłodnicy i trzeba popatrzeć na płun czy są pęcherzyki powietrza

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1