Witam ! Jeśli był podobny temat , to z góry przepraszam , szukajką bawiłem się dobre pół godziny i nie znalazłem zbyt wiele , co najwyżej jakiegoś starocia bez odpowiedzi (
viewtopic.php?f=1&t=15111&p=184295&hilit=M20b20+olej+skrzynia#p184295 )
Kupiłem niedawno E34 M20B20 + LPG , rocznik 88 , manual . Szukam odpowiedzi na pytania :
Jaki powinienem najlepiej zalać
olej do mostu ? Sprawdziłem dzisiaj , mam most bez szpery . Wyczytałem gdzieś , że ma to być olej klasy 75W90 . Czy może być to taki Motul ?
http://allegro.pl/motul-motyl-gear-75w9 ... 40205.html Stosowałem oleje Motula w moich motocyklach i spisywały się dobrze , mimo , że nie miały ze mną lekko . Chyba , że zdecydowanie polecacie jakiś inny .
Drugie pytanie :
Jakim olejem najlepiej zalać skrzynię biegów ?? O tym już się naczytałem sporo , i dalej nie wiem jaki ma być , gdzieś piszą , że ATF valvoline , choć to olej do automatów .... , gdzie indziej , że stosować się do jakiś nalepek na skrzyni ( których u mnie jakoś nie widzę ) , jeszcze gdzie indziej , że się nie wymienia ... Poszę o prostą , konkretną odpowiedz , jakiej klasy , a najlepiej podać konkretny , polecany typ oleju jakiegoś producenta ....
Ostatnie ,
najważniejsze pytaniePo ile litrów oleju wchodzi do : Mostu , skrzyni biegów , silnika ?
Silnik mam zalany mineralem Mobil 15W40 i raczej nie będę eksperymentował ze zmianą na półsyntetyk , bo auto ma już natłuczone sporo km , a chcę tym klasykiem jeździć jak najdłużej bez awaryjnie