BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 22:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Fotel kierowcy eksplodował !!!
PostNapisane: 1 października 2011, 14:42 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Cabrio
Kod silnika: M52B20
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=120
Przed chwilą miałem coś dziwnego, wsiadam do auta, przekręcam zapłon i nagle BUMM poczułem pod swoim siedzeniem i pełno dymu zaczeło się z niego wydostawać, zapach jakby petardy, normalnie masakra... Momentalnie się oświeciła kontrolka z AIRBAGU i bałem się żeby poduszka nie wystrzeliła... Podpiołem pod kompa i wykoczył mi taki błąd, nie usuwałem ponieważ boję się zeby nie stało się to znowy... Co to może być pompocy !!!

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Fotel kierowcy eksplodował !!!
PostNapisane: 1 października 2011, 14:51 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
pirotechniczny napinacz pasa strzelil :dobani:

PostNapisane: 1 października 2011, 15:07 
Forumowicz

Zywiec, i co teraz? mogę narazie tak jeździć bo w sumie troszkę przejechałem bo nie stało mi się to pod domem. Mogę błąd usunąć? Nie wystrzeli poduszka?

PostNapisane: 1 października 2011, 15:22 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
nie wiem dokladnie jak z poduszka ale wydaje mi sie ze skoro kontrolka sie swieci to nie wystrzeli, co do pasa to poprostu w razie wypadku nie naciagnie ci pasa tylko sie zablokuje.

PostNapisane: 1 października 2011, 15:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46Coupe
Garaż: /E46Turbo
320Cd @ 2.5 M50Turbo.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=86&t=94261
A pasem możesz ruszać w ogóle ? tzn zapiąć go? Mi się wydawało, że jak to wystrzeli to już pas się nie zwinie/rozwinie

PostNapisane: 1 października 2011, 16:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
pasem mozesz normalnie ruszac i zsapinac go tylko ze ten zatrzask rzy fotelu schowal sie w strone podlogi >skrocil bo go sciaglo tak jak podczas uderzenia napinacz sie zablokowuje a zatrzask pasa sciaga sie do srodka . mialem to u siebie . bedziesz musial zmienic caly zatrzask pasa przy siedzeniu na inny -niewystrzelony

pytanie teraz czemu wystrzelil ? raczej nie ze starosci tylko gdzies poszla zwara ? :zdziwko:

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 1 października 2011, 17:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: CLS63 AMG
Jeżeli masz uszkodzony napinacz to błędu już nie usuniesz.

PostNapisane: 1 października 2011, 17:38 
Forumowicz

Zauważyłem ze napinacz pasażer ma rok produkcji 96 a kierowcy 2000, hmm to był już wymieniany? Jeszcze dodam gdy napinacz strzelił nie był zapięty pas.

Pas mogę zwijać i rozwijać normalnie tak samo mogę go zapiąć tak jak zawsze... Widzę ze napinacz jest jakby "zmarszczony"
oto zdjęcie.
Obrazek

Zastanawiają mnie dwa kabelki pod siedzeniem które sobie wiszą i są zaklejone taśmą ale wydaje mi się ze są one z maty siedzenie...
Obrazek

PostNapisane: 1 października 2011, 18:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36Coupe
Kod silnika: M43
Miałem jakiś czas temu wypadek z dachowaniem(nie z mojej winy) :/ , napinacz po jednej stronie zadziałał a po drugiej nie. Jak widać mechanizm ten może zawodzić.

Z obserwacji wystrzelonego napinacza wnioskuje że nie jest on odpalany elektrycznie tylko mechanicznie poprzez mocne naciągnięcie pasa, bardzo możliwe że powodem była jakas wada mechanizmu która wyszła po latach.

PostNapisane: 1 października 2011, 19:15 
Forumowicz

Hmm a orientuję się ktoś w jakiej cenie kupie ten pirotechniczny napinacz? Jaki nowy czy używany? No i oczywiście czy zrobię to samemu tylko żeby poduszek nie wywaliło czy raczej jakiś elekro-mechanik?

PostNapisane: 1 października 2011, 19:28 
Częsty bywalec

Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=95071&start=0
Te kabelki są właśnie do napinacza... Ciekawe co spowodowało impuls, i czy nie będziesz czasem musiał wymienić także sensor airbagu...

PostNapisane: 1 października 2011, 20:15 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Kod silnika: M54B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
Błędu teraz nie skasujesz bo już wystrzelił napinacz pasa. Ja bym na twoim miejscu kupił używkę. Koszt ok 70-100zł na Allegro ale w tym momencie nie ma takiego napinacza kierowcy. Są tylko same pasażera. Albo poszukaj w okolicy jakiś szrot z częściami do e36.
Zanim podłączysz nowy napinacz to przejrzyj wiązkę dochodzącą do napinacza (przeczyść kostki, przede wszystkim popraw te łączenie tych kabli, dobrze zlutuj, albo kup napinacz z kablem).
Tylko ciekaw jestem jaka była przyczyna wystrzelenia. Bo tak sobie to raczej nie wystrzelają. W sumie to wiek może zrobić swoje.

W Aso jeżeli jest dostępny nowy to koszt ok 400 zł. Podaj nr części to ci sprawdzę cenę dokładnie.

PostNapisane: 1 października 2011, 20:29 
Forumowicz

Cytuj:
Tylko ciekaw jestem jaka była przyczyna wystrzelenia. Bo tak sobie to raczej nie wystrzelają

No właśnie wychodzi na to że same bo... jeździłem po mieście, do sklepu, i wgl (parę razy gasiłem i odpalałem) i postanowiłem podjechać ma myjnie, kolejka troszkę była ale ok poczekam, jakieś 3 auta przedemną i za każdym razem odpalałem auto i gasiłem, no i jak już byłam moja kolej, i niczego się nie spodziewać przekręcajać zapłon było bumm, ja z auta wyleciałem, ludzie się paczą o co kaman a tam ino biały dym... no ale auto umyłem i potem powrót do domy z myślą czy poduszka nie wystrzeli...;/

Puzniej dam Ci nr bo teraz do roboty ale bardziej bym się rozglądał za używanym. Pozdro

Ostatnio edytowano 1 października 2011, 20:30 przez DarkSide, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 października 2011, 20:29 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Ktoś coś modził kiedyś no i taki jest efekt...

PostNapisane: 2 października 2011, 09:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 325 Sedan
Kod silnika: M50 2.5
heheh ja bym się chyba bał z powrotem wejść do samochodu że mi kolejna w twarz wybuchnie :D
Jeżeli masz tak polepione kabelki to może już wcześniej się to komuś zdarzyło i pewnie był wymieniany ten napinacz.

PostNapisane: 2 października 2011, 17:56 
Forumowicz

Dobra już jestem pewnie że pierwszy właściciel modził coś przy napinaczu i na pewno go wymieniał bo...
1. Data produkcji jest nowsza niż napinacz pasażera
2. Kabelki z napinacza są ucięte zdjęcie nr 1
3. Nie ma żadnych kostek tak jak w fotelu pasażera wszystko jest pociągnięte kabelkami i poklejone taśma zdjecie nr 2

Obrazek

Obrazek

No i teraz moje pytanie co zrobić, czy kupić nowy napinacz i ryzykować ponowne jego wystrzelenie (ale nie chcę już tego przeżywać), czy narazie olać to i zrobić tylko tak aby nie był wyświetlany błąd w komputerze auta (chyba już ktoś to kiedyś robił) ??

PostNapisane: 2 października 2011, 18:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
ten obcięty kabelek to od kontrolki zapięcia pasa, a kostka jest na 1 foto 1cm niżej taka żółta przepasana opaska . a przyczyna prosta zwarły się te po izolowane kabelki, pomyśl czy nie przesuwałeś fotela przed ruszeniem . a napinacze sa 2 rodzaje nowy typ i jeśli masz taki to nawet się nie zastanawiaj i bierz link. http://moto.allegro.pl/bmw-e36-e-36-lif ... 92311.html i stary http://moto.allegro.pl/napinacz-pasa-be ... 81650.html ale z tego co widzę masz ten nowszy.

PostNapisane: 3 października 2011, 21:47 
Forumowicz

Moje BMW: E32
Kod silnika: M30B35
Co wy wygadujecie z tym zwarciem tych przewodów. Nie ma takiej opcji że z powodu zwarcia w obwodzie napinacza wystrzelił. Aby on strzelił musi przepłynąć przez niego prąd. Jak jest zwarcie na tych obu przewodach to komp tylko zapali kontrolę i zapisze się błąd na zwarcie. Wtedy ten obwód jest odłączany.
Mógł strzelić z powodu uszkodzonego sterownika poduszki lub zwarcia jednego przewodu do plusa gdzieś pod podłogą lub deską.
Nie pozostaje nic innego jak wyjąć fotel i wykładzinę i zobaczenie jak wygląda wiązka na całej długości do sterownika.
Jak jest ok to dopiero wymienić napinacz. Ale jak jest ok to coś go odpaliło czyli sterownik podejrzany. Może jest zalany wodą. Miałem takie przypadki.

Na marginesie miałem już 2 przypadki wystrzelenia poduszek prawie samoczynnie.
Jeden to klient najechał na kamień i strzeliły. Tylko się nie przyznawał. Drugi to klientka wyjechała z warsztatu po wymianie oleju i na skrzyżowaniu bymmm.
Sama z siebie walnęła.
Oszpeciło laskę a ładna sztuka była. Teraz ma ładną szramę przez pół policzka. Z poduchami nie ma żartów. Pocięło twarz.

PostNapisane: 4 października 2011, 07:59 
Forumowicz

Moje BMW: E-46
Kod silnika: M 47
Mam napinacz od e39.Porównaj sobie bo moze sa takie same.Ja chce za niego 50 zł.!00% sprawny.Pozdro.

PostNapisane: 4 października 2011, 11:09 
Forumowicz

seba7er, weź mnie nawet nie strasz bo już nie będę tym autem wogulę jeździł z obawą ze wystrzeli poduszka mi w twarz, albo drugie rozwiązanie to nie będę usuwał błedu AIRBagu i poduszka samoczynnie nie wystrzeli, no a podczas wypadku hmmm będę może miał szczęście :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1