BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 maja 2025, 02:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Problem z Kontrolkami
PostNapisane: 17 października 2011, 19:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318i
Witam.
Problem dotyczy E36 318i 92r. otóż w sobotę wieczorem samochód nie chciał zapalić, kręcił ale nie zapalił. wskaźnik paliwa pokazywał prawie całą rezerwę, mimo to samochód nie zapalił, dzisiaj zatankowałem 5 litrów i dalej nic, wraz z kolegą sprawdzaliśmy pompę paliwa "na krótko" i pompa działa, ale samochód dalej kręci ale nie pali.

Po próbie sprawdzania pompy, przekręciłem zapłon i zauważyłem że nie działają wskazówki od paliwa, temp. itp. oraz nie zapalają się kontrolki od klocków, pasów, te co sie zawsze zapalają po przekręceniu zapłonu, zapalają się tylko od oleju i akumulatora te na górze, mimo to nie działa kontrolka od "długich" świateł, ale od halogenów i przeciwmgielnych już działają.

wykonałem test konsoli i zegarów i wszystko działa, a po włączeniu zapłonu zapala sie tylko lampka od oleju i akumulatora.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Problem z Kontrolkami
PostNapisane: 17 października 2011, 19:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
Być może to wina przekaźnika? Pompę sprawdziłeś więc działa, a sprawdź czy jak przekręcasz kluczyk na zapłon to czy słychać takie cyknięcie z tej pompki? Następnie sprawdził bym filtr paliwa czy nie jest zapchany.

PostNapisane: 17 października 2011, 20:27 
Pierwsze kroki

a wiesz może kolego który z przekaźników jest odpowiedzialny za konsole, i jak go ewentualnie sprawdzić czy jest dobry.

a co do pompy to do kanistra paliwo pompuje, ale jutro ją wezmę do znajomego mechanika żeby sprawdził czy daje odpowiednie ciśnienie

PostNapisane: 17 października 2011, 22:50 
Częsty bywalec

tutaj masz schemat przekaźników: viewtopic.php?f=1&t=69457

tutaj domowy sposób jak sprawdzić czy jest sprawny:
Marko84s napisał(a):
Sprawdź przekaźnik pompy paliwa na początek a robi się to tak

Na tym schemacie numerek 1

Obrazek

Należy połączyć ze sobą piny o numerach 30 i 87b. Patrząc tak jak na rysunku będzie to środkowy pin z lewej strony i środkowy dolny są tam po 3 piny więc będzie łatwo znaleźć
- - -
+ - -
- + -
plusami zaznaczyłem te piny które należy połączyć jeśli patrzycie na skrzynkę bezpieczników z takiej perspektywy jak na rysunku.

viewtopic.php?f=1&t=69457

PostNapisane: 17 października 2011, 23:12 
Częsty bywalec

Obrazek
sprawdź sobie przekaźniki 1-2-3 oraz bezpieczniki 13-16-18-26-31-39-45 oczywiście warto przy okazji sprawdzić resztę, ale głównie tymi się zainteresuj. Na każdym przekaźniku masz schemat z rozpiską wyjść i wejść, jakieś gniazdo załatwić i podłączyć pod jakiś zasilacz 12v i dać np. żarówkę na wyjściu, najprostsza opcja raczej
Zostanie jeszcze opcja ews'a jeśli jest (choć to nie rozwiązuje problemu kontrolek) i ewentualnie jakiś przerw w obwodach, więc dobrze by było prócz sprawdzenia czy bezpieczniki są ok przelecieć miernikiem i zobaczyć czy wszystko jest na swoim miejscu (najlepiej ze schematami, bo wiadomo że napięcia pojawiają się zależnie od 4 pozycji stacyjki)

PostNapisane: 18 października 2011, 18:26 
Pierwsze kroki

ok, dzięki za pomoc, mam takiego znajomego elektryka to popatrze jutro z tymi kontrolkami, a co do pompy to mechanik po sprawdzeniu stwierdził że daje za małe ciśnienie bo 2,5 a powinna 5 atmosfer, i muszę kupić nową.

PostNapisane: 19 października 2011, 01:44 
Częsty bywalec

TrakerActros napisał(a):
ok, dzięki za pomoc, mam takiego znajomego elektryka to popatrze jutro z tymi kontrolkami, a co do pompy to mechanik po sprawdzeniu stwierdził że daje za małe ciśnienie bo 2,5 a powinna 5 atmosfer, i muszę kupić nową.

jak coś to taki przekaźnik w aso kosztuje ok 70PLN'ów

PostNapisane: 19 października 2011, 19:07 
Pierwsze kroki

był dziś znajomy pogrzebał coś przy kablach 10 minut i wszystko gra,

także dzięki koledzy za pomoc.

PostNapisane: 20 października 2011, 10:31 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50B20
To może byś napisał co pogrzebał i gdzie nalazł usterkę... bo to takie samolubne było... a ja lubię wiedze.

PostNapisane: 21 października 2011, 20:14 
Pierwsze kroki

sorry kolego, ale mnie przy tym nie było akurat, bo byłem w pracy a on miał chwilkę i podjechał, rozmawiałem z nim przez komóre jak wchodził do garażu, i za jakieś 10 minut dzwoni do mnie że już wszystko gra.
Będę się z nim widział jutro bo trza chłopakowi jakiegoś browarka postawić, to go podpytam co tam robił

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1