BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 22:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Co to za przewód
PostNapisane: 29 października 2011, 20:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M50B25
Witam,

Kupiłem e36 coupe 325i stan ogólnie dobry, silnik siekiera z tym że zaglądając dzisiaj pod auto zobaczyłem coś takiego:
Obrazek Obrazek Obrazek

Zdjęcia robione od strony kierowcy. Pierwsze moje podejrzenia padły na paliwowy bo lekko czuć benzyną przy tym przewodzie, ale to raczej nie możliwe bo przy takich zagięciach by już pompę paliwa trafiło. Drugie zdjęcie od lewej przedstawia miejsce tych zagięć z pierwszej foty tzn jak już wchodzi "w nadwozie".

Z góry dzięki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Co to za przewód
PostNapisane: 29 października 2011, 20:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Doprowadż ten przewód do porządku ,ma za zadanie odprowadzac opary paliwa ze zbiornika do filtra węglowego pod maską .

PostNapisane: 29 października 2011, 20:57 
Forumowicz

Ja pikole. Ale ktos mody porobił. Radziłbym jak najszybciej doprowadzić to do stanu właściwego. Tak to w Polsce jest. Zrobić coś,aby tylko chodziło,aby tylko sprzedać.

PostNapisane: 31 października 2011, 17:12 
Pierwsze kroki

Witam,

Bardzo dziękuję za odpowiedź, powiedzcie mi jeszcze czy można go zastąpić przewodem paliwowym bo pytałem w motoryzacyjnym i gość powiedział że mam zmierzyć średnicę to mi odmierzy paliwowego na metry. Można tak ? Nie będzie to w czymś przeszkadzało? Na mój rozum to pedejdzie ważne żeby się go zacisnąć dobrze dało.

Pozdrawiam,
cash

PostNapisane: 31 października 2011, 17:20 
Compact z wyboru

Moje BMW: e36 316i
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... lit=malina
cash99 napisał(a):
Witam,

Kupiłem e36 coupe 325i stan ogólnie dobry, silnik siekiera z tym że zaglądając dzisiaj pod auto zobaczyłem coś takiego:

Zdjęcia robione od strony kierowcy. Pierwsze moje podejrzenia padły na paliwowy bo lekko czuć benzyną przy tym przewodzie, ale to raczej nie możliwe bo przy takich zagięciach by już pompę paliwa trafiło. Drugie zdjęcie od lewej przedstawia miejsce tych zagięć z pierwszej foty tzn jak już wchodzi "w nadwozie".

Z góry dzięki za pomoc

to przy zakupie nie oglądałeś samochodu od spodu :szok:

PostNapisane: 31 października 2011, 17:26 
Pierwsze kroki

Oglądałem, widziałem go że wisi (nie zauważyłem tych poskręcanych kawałków) i stwierdziłem że wymienić 1 przewód to nie problem tym bardziej że cała reszta ok

PostNapisane: 31 października 2011, 17:28 
Forumowicz

Najważniejsza jest średnica wewnętrzna przewodu i aby był odpowiednio przez Ciebie poprowadzony. Możesz użyć tego paliwowego (wiadomo nic nie zastąpi oryginału), tylko zależy jakiego. Masz do wyboru miękki, zbrojony, lub czarny wzmocniony (chyba,że jeszcze jakies występują). Najważniejsze,aby w zimie nie zrobił się za mocno twardy i szlak go nie trafił na mrozie jak zaczepisz np. o bryłę lodu. Pozdrawiam.

PostNapisane: 31 października 2011, 18:16 
Pierwsze kroki

Wielkie dzięki, jestem Ci winien piwo!

PostNapisane: 31 października 2011, 18:27 
Forumowicz

:ok: nie ma za co. I z tego co widzę ze zdjęć zakonserwuj podłogę przed zimą, bo blacharka później za droga w robocię. Powodzonka.

PostNapisane: 2 listopada 2011, 18:39 
Pierwsze kroki

Jeszcze jedno małe pytanie:

Nie wiesz dokąd on prowadzi w sensie od strony baku? Bo od idąc od spodu wchodzi przy komorze baku po strony kierowcy, przechodzi dalej i widzę go przy komorze pasażera ale idzie dalej, z kolei od strony błotnika wychodzą 3 cienkie czarne przewody - tzn średnica trochę inna ale przyszło mi na myśl że jeśli ten przewód wygląda jak wygląda to może ten gość zarobił go z czarnym bo np mu brakło i to jest 1 z tych od strony błotnika. Napisz czy to jest któryś z nich bo nie widzi mi się żeby odkręcać wydech żeby odkręcić bak tylko po to żeby zobaczyć że on jednak wychodzi dalej tylko jest zaciśnięty z czarnym przewodem.

Jak napisałem niejasno daj znać to zrobię foty.

Z góry thx

PostNapisane: 2 listopada 2011, 19:08 
Forumowicz

Tak więc dobrze by było jakby były te zdjecia. Dalej.Przewód który chcesz wymienić przechodzi nad górą zbiornika na prawą stronę (nie jest połączony ze zbiornikiem). Jeden z tych 3 po prawej stronie to właśnie ten którego szukasz,a 2 pozostałe są połączone ze zbiornikiem. (jak się nie mylę to idą do fitra weglowego odprowadzajacego opary ze zbiornika). Tym przewodem który chcesz wymienić możesz lekko poruszać i będziesz wiedział z drugiej strony który to lub pod tylną kanapa odkręcić dekielek i może tam zobaczysz stan tego przewodu.
Powodzenia życzę.

PostNapisane: 2 listopada 2011, 22:20 
Pierwsze kroki

Zdjęcia jak najbardziej będą, no właśnie widzę go pod tylną kanapą - jest jeszcze niebieski i widzę też że wchodzi w uchwyt. No nic będę musiał załatwić kogoś kto popatrzy który się rusza.

PostNapisane: 4 listopada 2011, 17:49 
Pierwsze kroki

dupa blada bo pod tylną kanapą już za otworem wchodzi w taki uchwyt/dławik i nie można nim ani poruszać ani pociągnąć ani wepchać po prostu siedzi sztywno
Obrazek

za tylną kanapą jeszcze jest niebieski

tak to wygląda od strony błotnika:
Obrazek

Obrazek

btw co to za zbiorniczek ten przy wlewie - czarne pudło na 2 fotce - coś w nim tam lata

ps. kuźwa w sam naprawiam e36 nic nie ma na temat tych przewodów ani na temat wymontowywania zbiornika paliwa - nie przewidzieli że polak potrafi

PostNapisane: 4 listopada 2011, 18:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
nie jest to przypadkiem nr 1 realoem.com

PostNapisane: 5 listopada 2011, 00:26 
Forumowicz

Troszkę inaczej wygląda,ale możliwe,że jest to to. Najlepiej dla pewności spisz numery oryginalne z tego pudła i na realoem.com sprawdź, a co do przewodu to widać,że już dalej przy tym dekielku i przy tym zbiorniku raczej po ludzku jest zamontowany,wiec wymien tylko to co w przedniej czesci zbiornika masz pozaginane.

PostNapisane: 11 listopada 2011, 21:32 
Pierwsze kroki

Hey,

Sory za przerwę, dzisiaj zajrzałem tam i: tak, ten zbiornik to ten wyrównawczy który szosti zapodał, tam przy tym zbiorniczku ten przewód odpowietrzający jest już inny niż przy deklach - musi gdzieś tam w środku się zamieniać ale mam coś jeszcze lepszego:

Pomyślałem że robię tak jak radzisz - wymienię tylko kawałek, coś mnie tknęło żeby zobaczyć gdzie ten przewód wchodzi pod machę, oczom moim ukazało się coś takiego:

Obrazek Obrazek

tak ten przewód idzie przy ściance kawałek po czym jest ucięty ;p.

Wyczytałem że ta cała zabawa jest po to aby odzyskiwać paliwo z oparów, wiecie może ile benzyny się traci gdy ten przewód jest tak jak u mnie otwarty i nie ma filtra węglowego ??

btw tam gdzie zaglądałem - gdzie są foty robione spodziewałem się że znajdę filtr paliwa - i fakt jest coś na przewodzie paliwowym ale szersze niż dłuższe a z rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=10 wynika że jest on dłuższy niż szerszy. Chyba ktoś wrzucił filtr jaki miał pod ręką. :mad:

PostNapisane: 11 listopada 2011, 21:42 
Forumowicz

Zgadza się co do tego zbiorniczka wyrównawczego. szosti miał rację. :ok:
Polska- kraj w którym rzeźbiarstwo samochodowe dominuje. :(
Czeka Cie trochę zabawy z doprowadzeniem tego wszystkiego do ładu.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 09:33 
Pierwsze kroki

A nie wiesz czasem ile się benzyny traci jak tego nie ma (tzn filtra) bo jak mało to bym to olał.

PostNapisane: 12 listopada 2011, 15:06 
Forumowicz

Lepiej zrób tak jak w oryginale. Używany filtr węglowy za grosze kupisz,a przewody samemu już poprowadzisz. Tracić paliwa nie tracisz. Sa to tylko opary benzyny. Ja uważam,że takie rzeczy powinno sie doprowadzic do oryginału. pozdrawiam.

PostNapisane: 21 listopada 2011, 16:21 
Pierwsze kroki

Zrobiłem tak jak radziłeś - kupiłem przewód o trochę większej średnicy zewn i wewn gumowy w oplocie z materiału, filtr węglowy był ok tylko wyjście z niego (ta rurka) było ułamane ale udało mi się przewód zacisnąć, stary przewód uciąłem blisko baku jak wchodzi w samochód i połączyłem z nowym - udało mi się dostać taką złączkę że spasowała.

Napisałem tak dla potomnych ale wątpię żeby ktoś jeszcze miał taki problem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1