BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 14:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Regulacja szyberdachu.
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 21:37 
Pierwsze kroki

Witam

Mam taki problem. Mam szyberdach elektryczny w moim sedaniku E36 i jak zamykam szyber to posufitka(ta co jeździ z szyberdachem) nieco pod koniec się cofa. Czyli: Zamyka się do końca jak trzymam caly czas przycisk to odrazu sama podsufitka się cofa. Musze potem kilka razy kliknąć zeby mniej wiecej wyrównać sufit zeby nie pizgało powietrze przez szczelinę. Jak to wyregulować. Ma moze ktoś fotkę swojego lekko odsuniętego dachu(tak do 50%) chciałbym zobaczyc jak to wygląda u was. Mi się wydaje ze ktoś to poprostu źle złożył.
Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 22:06 
Pierwsze kroki

w mojej to jest tak że jak trzymam przycisk i zamykam szyberdach to się zamknie i sam zatrzyma pomimo że nadal trzymam przycisk. jak puszcze i znowu nacisne to podsufitka się cofa a szyberdach się uchyla do góry i na odwrót

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 22:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
W e39 jest tak że pracę szyberdachu się programuje. Trzeba pojechac na komp, aby wykasować program szyberdachu i zaprogramować go od nowa. Programowanie odbywa się poprzez otwieranie, zamykanie i uchylanie szyberdachu trzymając przycisk do zakończenia każdego cyklu.
Dla przykładu: jeśli podczas programowania puścisz przycisk w połowie cyklu otwierania to zawsze będzie Ci sie otwierał tylko do połowy.

Może w e36 jest podobnie i wystarczy zaprogramowac go od nowa.

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2007, 22:40 
Mam identyczny problem !!
Ale też mam już jeden pomyśł. W przekaźniku jest taka blaszka miedziana która od niego wychodzi. Zastanawiam się czy jej nie wkręca się w jakieś tam miejsce śróbą (bo jest w niej specjialny otworek) i wtedy jak dach się domyka obwód daje dodatkową masę przekaźnik łapie obwód zamknięty i wtedy dostaje sygnał żeby się zatrzymać.

Tytuł:
PostNapisane: 2 sierpnia 2007, 16:27 
Forumowicz

Moje BMW: E-32
Kod silnika: M30B30
Prawdopodobnie przeskoczyla zebatka silniczka o jeden zabek. Ustaw szyber (klikajac na wylacznik) na pozycje zamkniety tak aby byl rowny czyli aby bylo OK.Wymontuj silniczek sterujacy z calym jego korpusem (przekladnią) i podepnij do niego tylko przewody (tak zeby wisial na nich).Kliknij na wylacznik tak aby silnik sam sie zatrzymal i zaloz ponownie silnik.Jesli za pierwszym razem sie nie uda to probuj do skutku.

Tytuł: Re:
PostNapisane: 20 marca 2015, 14:10 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E87
Kod silnika: M47N2
Marcin napisał(a):
W e39 jest tak że pracę szyberdachu się programuje. Trzeba pojechac na komp, aby wykasować program szyberdachu i zaprogramować go od nowa. Programowanie odbywa się poprzez otwieranie, zamykanie i uchylanie szyberdachu trzymając przycisk do zakończenia każdego cyklu.
Dla przykładu: jeśli podczas programowania puścisz przycisk w połowie cyklu otwierania to zawsze będzie Ci sie otwierał tylko do połowy.

Może w e36 jest podobnie i wystarczy zaprogramowac go od nowa.

Jakim programem skasuje program szyberdachu? Mam takie jazdy, że jak zamknę auto to szyberdach mi się podnosi i mam cały czas otwarty. Aku też odłączałem w celu resetu ale nie pomogło.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1