BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] 3.0 szarpie kołami na lewo i prawo ponad 70 km/h
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 20:38 
więc usterka jak w temacie wymieniłem już
- amotryzatory na nowe
- wszystkie drążki ,końcówki ,wachacze
- sprawdziłem usterke na czterech kompletach kół z fabrycznym et
-felgi wywarzone kilka razy sprawdzane
-stacja diagnostyczna kilka razy sprawdzając stwiedziła że nie ma sie do czego przyczepić
- w efekcie wymieniłem kolumne kierowniczą z auta sprawnego przed demontażem sprawdzanego w czasie jazdy
i dalej nic dalej powyżej 70 km /h koła przednie wpadają w rezonans bardzo szybko w lewo i w prawo dopiero musze przychamować poniże 60km/h i wszystko jest ok ale jak przyśpiesze to usterka wraca
prosze o jakieś sugestie bo dzięki wspaniałym mechanikom popłynęłem już lekko 2500 i dalej mam usterke taką jak przed wydaniem kasy

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2007, 21:26 przez salwador, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 20:46 
Specjalista

Cytuj:
felgi wywarzone kilka razy sprawdzane

Felgi jak felgi.....a opony ??
W jakim stanie są ?
Jak wygląda ich bicie na boki podczas obracania kołem ?
Jak wygląda ich bicie góra dół podczas obracania kołem ?

Wyważenie koła to tylko uzupełnienie niedowagi w masie opony, a przecież to czoło opony dotyka nawierzchni drogowej i tu może być generowana wibracja/bicie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 21:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E32 735iA E39 523iT
Kod silnika: M30B35 M52B25
witam
ja bym jeszcze sprawdził tłoczki w przednich zaciskach czy się czasem nie blokują

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 21:35 
dobra opisze to bardziej szczegółowo bo widze że jest zainteresowanie . A więc posiadam trzy komplety kół stalowe z nowymi zimówkami wczoraj wyważane, orginalne alu felgi bmw metryczne z oponami też wczoraj wyważane, i felgi alu które wcześniej miałem w e34 z mało używanymi oponami też wczoraj wyważane na wszystkich tych kołach nie ma żadnej różnicy usterka jest taka sama tłoczki w kołach przednich napewno sie nie blokują bo koła jak podniose auto lużno sie kręcą a pozatym grzały by sie tarcze. Jeszce jest jedna rzecz o której nie wspomniałem jadąc nawet 40 km/h jak trafiam na jakąś nierówność na drodze to nawet jak trzymam kierownice prosto to auto potrafi nagle zjechać przodem w lewo lub w prawo jakby jakieś UFO skrencało mi samochodem i musze wtedy kontrować kierownicą nawet około 30 stopni perzez ok50 metrów żeby auto wróciło do normalnego kursu, no i wracając do tematu szarpanie jest na boki tak jak opisałem na lewo i prawo tak jakby ktoś szybko szarpał kierownicą a w tum czasie jak szarpie kierownica nie drga ,nie wiem co robić czy kupić inne auto czy sie nachlać i zapomnieć prosze o sugestie

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 21:41 
Specjalista

Napisz coś więcej o tych amorkach i czy gdy bujasz autem to faktycznie ono jest podatne na bujanie, czy może raczej ciężko ją ugiąć??

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 21:46 
amory monroła kosztują majątek ugiąć nie da rady tak lekko ale co dziwne stacja diagnostyczna stwierdziła że mają po 76% a wsklepie powiedzieli że mam sie cieszyć że tak dużo , a stare amory miały prawy 72% a lewy69% czyli zamienił stryjek siekierke na kiek

wogule jak zobaczyłem te niby moje stare części to stwierdziłem że nie trzeba ich było wymieniać bo żadne gumy nie pozrywane końcówki siedzą sztywno i kasa wuwalona w błoto

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 21:59 
Specjalista

a przed wymianą amorów było to samo ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 22:04 
w ogóle to kupiłem auto z taką usterką i zaczynałem od wymiany kół potem amory potem znowu koła potem drążki końcówki potem znowu koła i jutro kupuje flache kiełbase robie se impreze z rozpaczy

Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2007, 22:12 
Forumowicz

Witam, mozliwe ze cos jest nieszczelne w ukladzie wspomagania(np uszczelka przy zbiorniku z olejem), gdzies czytalem ze przez to moga wystepowac wibracje przy ok. 80ciu km/h.

A moze autko jest pospawane z 3 egzemplazy, rozjezdza sie i dlatego jezdzi jak ufo?? :P :)

Moja7--> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=2104

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1