Witam wszystkich, Posiadam BMW E36 coupe 318iS Mam mały dylemat: muszę z tyłu wymienić sprężyny i amortyzatory i właśnie taki standardowy zestaw kupiłem. Jeszcze ze starych czasów zostały mi utwardzone sprężyny KW i porównałem je z tymi co kupiłem i te KW (żółte) mają więcej zwojów i są nieco dłuższe. Jak uważacie które lepiej założyć standardowe czy KW? Nie koniecznie zależy mi, żeby samochód był bardzo sztywny i przy czym trzeba pamiętać, że z przodu mam standardowy zestaw sprężyny i amorki. Z tyłu muszę wymienić sprężyny, bo mi siadły. Czy jeśli te sprężyny KW są trochę wyższe to i samochód na nich będzie stał wyżej, wydaje mi się, że tak ale pewien nie jestem. Wydaje mi się, że właśnie te KW były obniżające samochód, ale w taki razie dlaczego są dłuższe (no i sztywniejsze)? No i najważniejsze czy jak z przodu mam standardowe sprężyny, a z tyłu założę utwardzone to czy zawieszenie będzie dobrze pracowało? Czy nie będzie się go gorzej prowadziło? Przód będzie bardziej męki, a tył bardziej twardy, a zawieszenie podczas jazdy pracuje całością. Proszę o pomoc w podjęci decyzji.
|