BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 23:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Problem z napięciem!
PostNapisane: 22 stycznia 2012, 20:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34
Kod silnika: M50 B25 Vanos
Witam. Mam problem z napięciem przy E34. Zaczęło się to już dość dawno ale nie było aż tak bardzo zauważalne i dokuczliwe jak obecnie. Problem polega na tym że prąd który idzie na całe auto jest nie stabilny mruga mi wszystko od świateł mijania po radio CD. Jakieś dwa lata temu było to minimalnie widoczne i od razu podejrzewałem że to alternator a dokładnie regulator napięcia. Nie musiałem długo czekać gdyż niedługo po zauważeniu tego defektu siadło mi ładowanie a dokładnie wyżej już wymieniony regulator napięcia. Po jego wymianie ładowanie wróciło do normy i już więcej nie miałem z nim problemu lecz problem z niestabilnym napięciem został. Minęły dwa lata i zauważyłem ze kończą sie łożyska na alternatorze przy okazji o problemie niestabilnego napięcia powiedziałem mojemu znajomemu elektromechanikowi. Stwierdził że skoro regulator był wymieniony dwa lata temu i problem nie zniknął to będą to pewnie zużyte tuleje miedziane które stykają się ze szczotkami regulatora. Wczoraj po demontażu alternatora i rozebraniu go na części pierwsze okazało się że faktycznie oprócz zużytych łożysk są też zużyte wyżej wymienione tuleje (były po prostu wytarte a jedna szczotka regulatora była bardziej wytarta niż druga). Dla pewności wymieniliśmy cały regulator napięcia na nowy a tym samym szczotki które są z nim spojone fabrycznie. Po zamontowaniu alternator ładuje super ale problem z niestabilnym napięciem niestety pozostał a po przejechaniu paru kilometrów nawet się nasilił :zly:
Dla ułatwienia wrzuciłem video na YT oto link:
http://youtu.be/lWlJkVKc1nU
Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] Problem z napięciem!
PostNapisane: 22 stycznia 2012, 20:12 
Forumowicz

Moje BMW: E 34 525i
Kod silnika: M50B25
A łożyska i tuleje wymieniłeś? bo z tego co piszesz to regulator i szczotki tylko,więc to nic nie dało.

PostNapisane: 22 stycznia 2012, 21:47 
Pierwsze kroki

Tak lozyska i tuleje tez wymienilem na nowe.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 10:22 
Forumowicz

Kod silnika: M50B20
No może masa gdzieś jest przy śniedziała i dlatego tak się dzieje. Zobacz pod tylną kanapą masz przykręconą do karoserii. I zobacz masę od silnika jest przykręcona do ramy czy tam belki z przodu. Albo przewód prądowy też jest gdzieś przytarty, kolega kiedyś patrzył miernikiem gdzie idzie lewe napięcie pod maską i znalazł.

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 12:06 
Forumowicz

Moje BMW: e34
A jaki masz alternator? bosh czy valeo? Mi kiedyś też w m50 siadł alternator miałem bosha. Kupiłem od kumpla na 100% sprawny też z m50 ale valeo. Ładowanie było ok ale problem identyczny jak u Ciebie. Wszystko mi mrugało światła, zegary, radio itp... Po pewnym czasie w tym valeo zatarło mi się łożysko więc naprawiłem swój stary bosh i po jego założeniu wszystko wróciło do normy. Jeśli masz możliwość to proponował bym Ci podmianę alternatora z jednego na drugi od jakiegoś znajomego. Może jest tak że dana instalacja w samochodzie była przystosowana pod dany alternator

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 16:16 
Pierwsze kroki

parcelant napisał(a):
A jaki masz alternator? bosh czy valeo? Mi kiedyś też w m50 siadł alternator miałem bosha. Kupiłem od kumpla na 100% sprawny też z m50 ale valeo. Ładowanie było ok ale problem identyczny jak u Ciebie. Wszystko mi mrugało światła, zegary, radio itp... Po pewnym czasie w tym valeo zatarło mi się łożysko więc naprawiłem swój stary bosh i po jego założeniu wszystko wróciło do normy. Jeśli masz możliwość to proponował bym Ci podmianę alternatora z jednego na drugi od jakiegoś znajomego. Może jest tak że dana instalacja w samochodzie była przystosowana pod dany alternator

mam właśnie Valeo

PostNapisane: 23 stycznia 2012, 16:41 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Więc warto spróbować zamienić go na bosh. Dodam jeszcze że ja taką sytuacje miałem w e36 ale z tym samym silnikiem

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1