BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] pukanie w skrzyni??? znowu
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 13:46 
Pierwsze kroki

Witam BMW 730 E-32 1989r. Wczoraj w autku wymieniłem koło dwómasowe sprzęgło komplet łożysko te małe na wale korbowym (strona od skrzyni) zimering tuleje na wałku głównym tą co chodzi no nim łożysko oporowe bo się wytarła od wałka i pękła, olej, przez cały dzień było ok. A dziś znów ten stukot cichszy niż przed wymianą ale jak gasze samochód to tak stukocze (jakby patykiem po sztachetach drewnianych przesówał sybko). niewiem co może być tym razem styl jazdy spokojny 70/110km/h

Ostatnio edytowano 7 sierpnia 2007, 22:42 przez orzechopcja, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 19:04 
Forumowicz

A koło dwumasowe wsadziłeś nowe czy używka ?? Sprawdź czy tak samo tłucze podczas gaszenia silnika na wciśniętym sprzęgle - bo mi to ewidentnie wygląda na koło dwumasowe.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2007, 22:41 
Pierwsze kroki

na wciśniętym jest lepiej nie słychać koło nowe po lekkim pszebiegu z auta z niemiec 2 lata temu , kumpel sprowadził na wiosne na części. A jak i te koło jest trafione można je zniszczyć, ta część tak się psuje szybko? Co robić teraz

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 11:55 
ehh, kupiłeś pewnie dziadowskie koło :/

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 18:44 
Pierwsze kroki

nie. koło jest ok tylko łożyska w skrzyni na wałku głównym tak popukują sobie a jedno to koszt około 400zł plus uszczelki i olej to koszt 1000zł wielki człowiek powiedział że lepiej skszynke wymienić tochr taniej i lepiej, model od 730-735 do 1992r. Kolega w 5tce koło wymienił na nówke i też przy gaszeniu mu popukuje ale jak wciskamy spszegło to nie słychać tego pukania

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2007, 22:25 
Specjalista

Może to być kwestia łożyska głównego na wałku przednim w skrzyni, lub nawet i na mechanizmach w skrzyni.
Naprawiałem swego czasu skrzynię z M5, której dolegliwość objawiała się grzechotaniem skrzyni podczas pracy silnika....łatwo było to usłyszeć nawet osłuchując samą skrzynię. Jednak objawy bardziej wdawały się po zagrzaniu silnika, a już tym bardziej ostrej jeździe. Po wymianie kilku, nie tanich podzespołów na nowe problem zniknął.
Także stuki zanikały w chwili wciśnięcia pedału sprzęgła i na wcisniętym podczas gaszenia nie było nic słychać.
Spróbuj więc zwrócić uwagę, czy jest jakaś różnica w terkocie w zależności od temperatury nie tyle silnika, co skrzyni

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 07:15 
Pierwsze kroki

Przed wymianą koła dwumasowego grzechotało a po wciśnięciu sprzęgła przestawało ale dało się usłyszeć jeszcze cichy rumir, (ciepły silnik). Teraz jest taka syuacja że przy gaszeniu czy to z wciśniętym sprzęgłem lub bez tak samo słychać. Kolega mechanik który mi wymienił te części powiedział że to jeszcze te dwa łożyska w skrzyni, ale to są koszta około 1000złwszystko z uszczelkami. Jak chce, bo jest taki mały problem z tym ałtem że jest w 100% orginał :szok: (nawet była pląba na śrubie silnik-skrzynia) i żadko można trafić taki egzęplaż i jak to bym zrobił to moge przerejstrować jako zabytek! Ale to koszta, skrzynie można trfić żadko dobrą ale moge poszukać 500-700zł i mniej roboty. Nawet niewiem jakie są tam łożyska jakie numery gdzie szukać w necie bo chciałbym żeby była ta sama skrzynia no ale jeśli mus na zmiane to mus no chyba że znalazł bym sposób na sposób tego problemu :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 08:06 
Pierwsze kroki

a może zastosować taki preparat???do skrzyni biegów

http://www.ceramizer.pl/sklep/product_i ... ucts_id/41

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 09:12 
witam, ja mam taki problem , gdy silnik pracuje na " luzie " gdy auto stoi to słysze cichutki odgłos , taki jak łożysko oddaje gdy sie zużyje. natomiast gdy spraegło wcisne ten odgłos ginie. cóż to może być :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2007, 09:49 
Pierwsze kroki

i umnie tak było przed wymianą koła dwumasowego, wymieniłem koło tarcze docisk łożusko na wale korbowym te malutkie 12zł, teraz już jest lepiej ale te łożyska w skrzyni na wałku sprzęgłowym mnie drażnią bo troszke tesz stuka i jak wciskam i jak niewciskam jag gasze silnik. Ja sprubuje wlać ten produkt

( http://www.ceramizer.pl/sklep/product_i ... ucts_id/41 )

do skrzyni i do silnika też tak proform.Może coś to da. Musisz zdjąć skszynie i poruszać kołem dwumasowym na boki góra dół i pokręć lewo prawo szybkie i kródkie ruchy czy puka. Sprawć luz wałka sprzęgłowego góra dół i na boki jak ma to te łożyska.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1